• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skaut Mančester junajteda i nekadašnji as Partizana: Srbija konačno ima hemiju u ekipi, smiješi se plasman na EURO

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Fudbalere Srbije 12. novembra očekuje odlučujuća utakmica za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Škotske u Beogradu.

 Budimir Vujačić: Srbija ima hemiju u timu pred baraž sa Škotskom Izvor: Anadolija/Nebojša Petrović

Član šampionske generacije Vojvodine iz 1989. godine i ljubimac navijača Partizana krajem osamdesetih i početkom devedestih godina prošlog veka, Budimir Vujačić, vjeruje da ekipa selektora Ljubiše Tumbakovića ima snage i kvaliteta da se poslije 90 ili 120 minuta na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu, nađe među 24 najbolje reprezentacije na kontinentu.

Možda će vas zanimati

"Osjećam da duvaju neki novi vjetrovi u reprezentaciji Srbije. Ako pogledamo posljednje tri utakmice, samo je ona protiv Mađarske za zaborav, jer je podsjetila na sve što ne valja. Ali dueli protiv Norveške i Turske ohrabruju, vidi se nešto novo. Prije svega odnos igrača prema zadacima na terenu. Vidi se neki elan, neka hemija. Jednostavno, vidi se jedna želja u očima tih igrača. Bilo je očigledno da na to posljednje okupljanje nisu došli da bi se vidjeli sa rodbinom ili ispričali sa prijateljima, što je znalo da bude slučaj i u moje vrijeme. Svidio mi se pristup najiskusnijih igrača, motiv koji se vidi kod (Aleksandra) Kolarova na posljednjih nekoliko mečeva. (Aleksandar) Mitrović, takođe, gori od želje i na svakoj utakmici daje primjer kako se bori za boje svoje zemlje. Ukoliko svi budu na nivou sa utakmice u Norveškoj, Srbiji se smiješi plasman na Evropsko prvenstvo", rekao je Vujačić za agenciju "Anadolija".

Zrači optimizmom, ali upozorava da će Škotska, kao jedan od domaćina završnog turnira, biti izuzetno opasan rival.

"Ne treba zaboraviti da su obje utakmice u kojima je Srbija bila na visini zadatka u oktobarskom terminu, igrane na gostujućem terenu. Ova će sada biti specifična, igra se, takođe, bez publike i vidjećemo kome će to donijeti prednost. Škotska je napravila seriju od nekoliko pobjeda, pruža zaista odlične igre i biće veoma nezgodan protivnik. Naravno, kvalitet je na strani Srbije. Tu su dva odlična golmana, iskusna odbrana. Lično, više sam pristalica sistema sa četiri igrača u posljednjoj liniji, ali moram da priznam da je moj bivši trener Tumbaković odlično uklopio ovu novu varijantu sa tri centralna beka", istakao je Vujačić i apostrofirao igrače koji su unijeli mnogo svježine u ofanzivni red srpskog nacionalnog tima.

"Raduje me forma (Darka) Lazovića i (Filipa) Đuričića koji su bili ključ uspjeha u Oslu. Darko igra izvanredno u posljednje vreme, Filipa sam prije desetak godina vodio u Mančester junajted, malo je falilo da potpiše ugovor sa slavnim engleskim klubom. Mnogo mi je drago zbog njega, blista ove sezone i to je dokaz da sam ga dobro procijenio. Nema više (Nemanje) Matića koji je veliki igrač, ali na toj poziciji postoje i druga rješenja, poput Maksimovića, Gudelja, Milivojevića i Lukića. Držim im palčeve i nadam se da će poslije toliko godina Srbija konačno izboriti plasman na Evropsko prvenstvo".

NEMANJA JE FUDBALSKI DŽIN

Izvor: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

Vujačić već 15 godina radi kao skaut Mančester junajteda i ovih dana je sa posebnom pažnjom ispratio anketu u kojoj su navijači birali najboljeg defanzivca u istoriji Premijer lige Engleske.

"Nemanja Vidić je genijalan igrač. Povrh svega, osoba koju odlikuju vanserijske ljudske osobine. Petostruki šampion Engleske, u dva navrata najbolji igrač Premijer lige, član tima svijeta. Znate i sami koje su sve vedete nosile dres Mančestera u tom periodu. Rio Ferdinand, Pol Skols, Rajan Gigs, Vejn Runi… I u takvoj konkurenciji dođe neko iz Srbije i ponese kapitensku traku u najslavnijem klubu na svijetu. Jako sam ponosan na njega, a zbog njegovih uspjeha, ponosan sam i na sebe, jer sam zajedno sa Karlosom Keirošom, uz blagoslov Aleksa Fergusona, imao važnu ulogu u Nemanjinom dolasku na Old Traford. Ankete navijača u Engleskoj imaju posebnu težinu i činjenica da je izabran za najboljeg defanzivca u istoriji Premijer lige dovoljno govori o njegovoj veličini. Nismo ni svjesni koja je to dimenzija. Nemanja je fudbalski džin svjetskih razmjera, cijela Srbija i čitav region treba da budu ponosni na jednog od najboljih fudbalera svih vremena sa ovih naših prostora", kazao je Vujačić.

UŠAO UMJESTO SUŠIĆA, IDOLA IZ DJETINJSTVA

Izvor: MN Press/arhiva

Zanimljivo da je Vujačić za reprezentaciju debitovao u finišu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1990. godine, kada su takođe Norveška i Škotska bile posljednje dvije prepreke na putu do završnog turnira.

"Sve se poklopilo, čak i rezultat u Oslu. Mi smo takođe slavili sa 2:1, golovima Piksija Stojkovića i Zlatka Vujovića. Zamijenio sam u posljednjih pola sata jednog od svojih idola Safeta Sušića, čije sam sličice skupljao kao dijete u Petrovcu. Igrao sam i onu odlučujuću utakmicu u kvalifikacijama za EURO 92, protiv Austrije u Beču. Tada sam imao priliku da se još jednom uvjerim u vanserijske kvalitete Dejana Savićevića, fudbalskog čarobnjaka i jednog od najmoćnijih igrača sa kojima sam igrao tokom karijere", pričao je Vujačić.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC