• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vodiću Srbiju protiv Škotske: Tumbaković rekao osam riječi o suspenziji UEFA! "Ne moram mnogo da motivišem tim!"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Selektor "orlova" opširno govorio poslije objavljivanja spiska za novembarske mečeve protiv Škotske, Rusije i Mađarske.

 ljubisa-tumbakovic-suspenzija-uefa-srbija-skotska-spisak-igraca-liga-nacija-euro-2021 Izvor: MN PRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije nalazi se na 10 dana od najvažnije utakmice od završetka Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo i pobjeda u meču protiv Škotske 12. novembra u Beogradu, a selektor Ljubiša Tumbaković objavio je spisak sa 32 igrača.

Možda će vas zanimati

Tumbaković, kojeg je UEFA suspendovala iz nevjerovatnog razloga i zbog čega neće moći da vodi Srbiju na jednom meču, obratio se novinarima povodom objavljenog spiska igrača za novembarske mečeve.

On kaže da njegovoj ekipi nikada ne nedostaje motiva.

"Sama igra za reprezentaciju je dovoljan motiv, mi treneri ne moramo mnogo da motivišemo tim. Taj detalj da nam pobjeda donosi plasman na prvenstvo Evrope daje dovoljno motiva. Nedostajaće nam vjerovatno neki mir i ambijent koji eventualno treba da rezultira kroz tu mirnoću", rekao je Tumbaković.

Selektor Srbije ističe da jeste drugačije to što se meč u Beogradu igra pred praznim tribinama.

"Nikad nije lakše kad se igra pred praznim tribinama, posebno kada igraš na svom terenu. Time što smo mi domaćini donekle smo hendikepirani. Mislim da bismo igrali bolje i ubjedljivije i motivacioni momenat bi sigurno bio veći da igramo pred navijačima. Ali, kako nama tako i našim protivnicima. U Norveškoj smo igrali protiv reprezentacije koja je bila favorizovana jer je igrala pred oko 1.000 navijača koliko je bilo dozvoljeno. Međutim, sam detalj da je u pitanju mogućnost da se plasiramo na Euro dovoljan je motiv", kaže Tumbaković.

I Škotska želi da prekine dug post bez učešća na Evropskom prvenstvu.

"Već ulazimo u jednu priču kada je reprezentacija Škotske u pitanju. Da apsolviramo taj detalj - mi smo finalisti baraža. Srbija kao samostalna nikada nije bila na Euru, oni nisu bili od 1996. To govori dovoljno u prilog kvalitetu obje ekipe. Škoti imaju taj motiv da igraju kod kuće grupnu fazu, to je njima i dodatno psihološko opterećenje kao što je nama opterećenje to što smo favoriti jer smo domaćini. Ja stvari posmatram drugačije. Razmišljao sam o tim detaljima i kada je u pitanju bila utakmica protiv Norveške. Vjerovatno smo mi bili u podređenom položaju, ali odigrali smo dobru utakmicu, imali smo svoj cilj, a to je upravo ovaj meč sa Škotskom. Sad smo došli do toga. Čiji je motiv veći i ko više želi, to moramo da pokažemo na terenu. Moramo na najviši mogući nivo da podignemo upravo taj detalj - da pokažu veliku borbenost, motivisanost i želju."

Tumbaković je potom detaljno govorio o timu Škotske.

"Imamo jednu dimenziju kada je škotski fudbal u pitanju koji nije realan. Škotska je uz Englesku jedna od najstarijih zemalja koje igraju fubdal. Imaju jednu tradiciju, kulturu življenja i njihov fudbal ima derbi koji ima posebnu dimenziju, sportsku i vjersku. Kada igraju Seltik i Rendžers u Škotskoj sve staje. Počeli su da igraju fudbal prije 150 godina. Ono što je najbitnije, oni imaju kvalitet, imaju vanserijske igrače koji igraju u Mančester junajtedu, Liverpulu. Robertson je možda i najbolji krilni bek na svijetu. Imaju igrače koji igraju u ozbiljnim klubovima Premijer lige. Na kraju krajeva, oni su došli do finala baraža kroz rezultat u kome su u posljednjih osam utakmica šest dobili, a dvije igrali neriješeno. Teško primaju golove, igraju čvrsto, disciplinovano. Iskren da budem, možda Škotska nema kvalitet pojedinačni Holanda ili Odegarda, ali ima nešto drugo. Ima kompaktnost, disciplinu, čvrstinu, karakter koji će htjeti da pokažu i kod nas na terenu. Polivalentnost igrača daje njihovom treneru mogućnost da bude kreativniji i da njihov način igre prilagodi našem i našim kvalitetima. Mi ne možemo da pobjegnemo mnogo od našeg načina igre. Više puta sam rekao da mi moramo da napravimo model igre koji je prepoznatljiv i da oblikujemo reprezentativce tako da se uklapaju u model igre. Mi hoćemo da nama bude ugodno protiv takvog protivnika."

Tumbaković je rekao da su na spisku čak 32 igrača jer Srbija u šest dana treba da odigra tri utakmice, pa mora da se vodi i računa o dovoljnom fondu igrača. Po pitanju kazne UEFA zbog koje Tumbaković neće moći da vodi selekciju na jednom meču, selektor kratko odgovara.

"To su tehničke stvari. Sjediću na klupi protiv Škotske."

Tumbaković se nada da će svi igrači sa spiska biti spremni do narednog ponedjeljka i okupljanja, uključujući tu i Filipa Đuričića koji ima problema sa korona virusom.

"Istina je da Ristić i Kostić nisu dugo igrali, Ristić još od utakmice u Turskoj, Kostić prije toga. Oni su u završnoj fazi oporavka i očekujem da za vikend odigraju mečeve u svojim klubovima. Što se tiče Đuričića, on ima problem korone. Informacija koju imamo je da danas ponovo ide na testiranje. Ja se nadam da će i on u ponedjeljak biti sa nama jer je on od onih koji su u posljednje vrijeme i u reprezentaciji i u klubu skrenuli pažnju na sebe."

Tumbaković se potom osvrnuo i na to može li Milan Gajić da postane standardan u reprezentaciji Srbije, kojoj inače nedostaje desnih bekova, kao i kakva je situacija sa Đorđem Despotovićem i Andrijom Živkovićem.

"I na prošlom okupljanju sam rekao da pratimo veću grupu igrača iz domaćeg prvenstva i posebno sam pomenuo i Milana Gajića. To je i tada bilo pitanje. Gajić se iskazao kroz mladu reprezentaciju. U momentu kada bude u kontinuitetu na dobroj formi sam će sebe 'ubaciti' u reprezentaciju. Despotović se golovima sam nametnuo još od prošle godine. On je momak koji mora da čeka šansu jer igra na poziciji na kojoj su igrači koji su tu u dobroj formi. On je tu sa reprezentacijom i doći će i njegovo vrijeme. Što se tiče Živkovića, njega znam iz ranih dana. Imao je karijeru koja je išla uzlaznom linijom, ali je onda sve stalo. Sada je u PAOK koji je super klub i to je pravi način da se reafirmiše. Da nije ovoliko igrača bio bi i on tu, ali samo je pitanje kada će se vratiti u reprezentaciju", rekao je Ljubiša Tumbaković.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC