• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ovo što je Jokić uradio bilo je nezamislivo!" Nesterović pohvalio Srbina: Ne moraš da budeš Supermen da bi bio najbolji

Autor Dragan Šutvić

U razgovoru sa legendom slovenačke košarke dotakli smo se Jokića, Dončića, Micića...

 rašo nesterović bled slovenija Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Na Mondu ste već mogli da pročitate da je, paralelno sa fudbalerima Borca, na Bledu boravila i košarkaška reprezentacija Slovenije, koja se na ovom mjestu pripremala za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju.

Turnir se igra od 29. juna do 4. jula u Kaunasu, a samo osvajač takmičenja steći će pravo nastupa na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri.

Možda će vas zanimati

Sa "zmajčekima" je boravio i Radoslav "Rašo" Nesterović, proslavljeni reprezentativac sa velikim evropskim i NBA iskustvom.

Bivši centar nastupao je tokom karijere za Partizan, PAOK, Olimpiju, Virtus, "preko bare" je bio član Minesote, San Antonija, Toronta, Indijane, da bi karijeru završio 2011. godine u taboru Olimpijakosa.

Danas je Rašo generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije, pa je, samim tim, prva tema našeg razgovora bila reprezentacija, odnosno njene predstojeće obaveze.

"Cilj je naravno, kao i svim učesnicima turnira, da se izbori nastup na Olimpijskim igrama. Neće nam biti lako, kao što nikad nije ni bilo jer svaka ekipa se nada nekom uspjehu. Idemo sa najboljom namjerom, iz utakmice u utakmicu, pa ćemo vidjeti dokle će nas to odvesti."

Sve je mnogo lakše kad je u timu Luka Dončić, koji se odazvao pozivu selektora Sekulića da pomogne nacionalnom timu, a kojem je Nesterović kum.

"Mnogo je bitno kad imaš tip takvog igrača da bude dio reprezentacije, pogotovo kad se odazove i bude spreman u ovolikoj mjeri kao što je Luka sada. To je nešto što se samo poželjeti može. To je imala Jugoslavija, a poslije njih Španija u ona najjača vremena. Definitivno smo dvije različite ekipe sa njim i bez njega."

Za Nesterovića je, ističe i sam, igranje za državni tim uvijek bilo užitak.

"Tu sam se skupio sa ljudima koje znam iz djetinjstva, provedeš mjesec i po do dva zajedno, u svakom slučaju moraš da se pripremiš i treniraš za sezonu. Onda je bolje da si tu sa reprezentacijom, sa društvom i da pokušaš nešto da osvojiš. Nažalost, nama to nije išlo kako treba, ali zato se nadam da će nove generacije imati priliku da urade to što mi nismo."

Dotakli smo se i Nikole Jokića, najkorisnijeg igrača NBA lige, koji je, za razliku od Dončića, odlučio da ovog ljeta "preskoči" reprezentativne obaveze zbog iscrpljujuće sezone i rođenja djeteta.

Imenovanje Somborca za MVP-a, navodi Nesterović, znači da se najjača liga svijeta mnogo promijenila otkako je on bio njen dio.

"Mi kad smo igrali sa San Antonijom, igrali smo na 90 poena. Sad se u plej-ofu ide na 140, 150, to je definitivno druga igra u odnosu na naš period. Sigurno je da je i NBA liga shvatila da takmičenje ne čine samo američki igrači. Ovo što je Nikola napravio je pet godina unazad bilo nezamislivo, pogotovo što u prvoj petorci lige imamo tri igrača iz Evrope. Mijenja se situacija, shvatili su i oni da ne moraš da budeš Supermen, već i da možeš da imaš slabije fizičke predispozicije da vodiš glavnu ulogu u toj ligi."

Jedan od onih koji je, takođe, našao mjesto u najboljih pet lige je i Dončić.

"Luka je igrao glavnu ulogu i u Realu, bio je MVP Evrolige. Mislim da mu je ta podloga, taj kvalitetan temelj bilo ono što mu je bilo potrebno da se lako adaptira na NBA."

Na kraju, neizostavna tema bila je i sjajna sezona Vase Micića, koji je sa Efesom pokorio Evropu, te u isto vrijeme "zgrabio" titulu MVP-a.

U najskorije vrijeme Vasa bi trebalo da karijeru nastavi u SAD.

"Mislim da NBA uvijek uzima talente, tijelo. To je slučaj i sa Pokuševskim, Smailagićem, mislim sad će i Petrušev, vjerovatno i Simonović... Oni uzmu tijelo i onda naprave igrača kako treba. To je bio slučaj i sa Janisom, bio je fizički dominantan i onda su ga oni ubacili u 'kalup', našli šta mu treba a šta ne, pa je dva puta bio MVP. Jedina stvar koja mene brine je da li će Vasa imati minutažu. Bilo bi glupo da poslije ovakve sezone u Evroligi sjedi na klupi. Ako ide, treba da ide da igra važnu ulogu jer je pokazao da to može", zaključio je legendarni slovenački as, koji je 2005. godine osvojio prsten sa San Antonijom.

Bio je, takođe, i osvajač Evrolige i duple krune u Italiji sa Virtusom, te dvostruki slovenački prvak sa Olimpijom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC