• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da nije bilo Atine 1995, ne bi bilo ničega! Otišao je otac srpske košarke!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Pamtićemo ga samo po pobjedama i istorijskim uspjesima.

 preminuo dušan duda ivković Izvor: MN PRESS

Velika tragedija pogodila je srpsku i svetsku košarku. Dušan Duda Ivković, jedan od najvećih trenera u istoriji te igre, preminuo je u četvrtak u Beogradu.

Njegove zasluge za srpski sport u cjelini bile su toliko velike da je njegovo ime uvijek bilo sinonim za uspjeh, pobjede, a van terena za gospodstvo, manire, eleganciju...

Možda će vas zanimati

Otišao je zaista veliki čovjek, koji je niz generacija zaljubio u svoj sport, onako kako je to najbolje znao - istorijskim pobjedama i uspjesima.

Dudu Ivkovića najduže ćemo pamtiti po zlatnim mandatima na klupi reprezentacije Srbije. Prvi put je samostalno postao selektor univerzitetske selekcije 1983. godine, kada je tim na čelu sa Draženom Petrovićem nastupio u finalu protiv Kanade i vratio se u Beograd sa srebrom.

Četiri godine kasnije je takođe sa Petrovićem predvodio ekipu na Univerzijadi u Zagrebu i tada je osvojeno zlato najavilo njegov prelazak na klupu "A" selekcije, sa kojom je dominantno osvojio dva Evropska prvenstva (1989. i 1991), a u međuvremenu i Svjetsko prvenstvo 1990.

Uslijedilo je izbacivanje srpskog tima sa Olimpijskih igara u Barseloni, pa ratne godine tokom kojih se dovijao da sačuva reprezentaciju vodeći je na turnire u Grčkoj, pa na kvalifikacije za Eurobasket u Atini 1995, za koji se srpski tim jedva kvalifikovao.

A onda je u Grčkoj napravio najznačajniji uspjeh srpske košarke u novijoj istoriji, osvojivši zlato sa generacijom Đorđevića, Danilovića, Paspalja, Divca. Taj uspjeh je podigao čitav sport u Srbiji i zaljubio generacije u tu igru i u taj tim.

"Da se te ’95. nismo vratili na košarkašku mapu, vjerovatno to ne bismo do dan-danas. Ne bi nas bilo ni ’96. u Atlanti, ni poslije toga, bio bi kolaps. To su bile vanredne kvalifikacije, bio sam već četiri godine selektor tima koji ne igra ili igra neke utakmice kao Ol star selekcija. Bora (Stanković) je tad sigurno prekršio neka takmičarska pravila, nije bilo ranije predviđenog modela da se bilo ko odjednom pojavi na kvalifikacijama. Ali je postupio emotivno, jednostavno nije htio da dozvoli da se ta sjajna generacija košarkaša ugasi, a da se nigdje ne pojavi. Bez obzira što su mu to poslije mnogi zamjerali, on je to uradio za svoju zemlju i siguran sam da to niko drugi na njegovom mjestu ne bi smio da uradi. A poslije toga smo bili srebrni u Atlanti ’96, zlatni na EP ’97. u Barseloni i na Mundobasketu u Atini ’98", rekao je Ivković u jednom intervjuu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC