• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema Jokića, ali je jedan Srbin u 75 najvećih NBA igrača ikad!

Autor Nemanja Majstorović

Harao je u NBA, a njegova prerana smrt bila je velika tragedija.

 Pit Maravić u 75 najboljih ikada u NBA Izvor: Youtube/1avardac

NBA je izbacila listu 75 najboljih košarkaša u istoriji, a nije malo iznenađenje bilo to što na njoj nema MVP-a iz prošle sezone Nikole Jokića. 

Nije bilo ni srpskih NBA zvijezda poput Vlade Divca i Predraga Stojakovića kojima su Sakramento Kingsi povukli dresove, ali se jedan Srbin ipak našao tu. 

To je Pit Maravič, čovek koji je 1977. godine, kada još uvijek nije bilo linije za tri poena u NBA uspio da ubaci 68 poena u duelu sa Njujork Niksima. On je u NBA igrao deset sezona, od toga je u pet godina bio Ol Star, a te 1977. godine je sa prosječnih 24,2 poena po meču bio najbolji strijelac lige. 

Možda će vas zanimati

Rođen je u Pensilvaniji, a roditelji su mu porijeklom iz Drežnice kod Ogulina u današnjoj Hrvatskoj, Pouzdano se zna da nije zaboravio koriene, pošto je čuveni američki trener i košarkaš hrvatskog porekla Rudi Tomjanovič to odavno otkrio. Naime Maravič ga je jednom pitao da li je Srbin ili Hrvat, a kada je Tomjanovič rekao da je Hrvat Pit mu je rekao da onda ne želi kontakt sa njim. Ipak, kasnije su postali prijatelji. 

Maravič je ljubav prema košarci nasijledio od oca Petra, poznatijeg kao Pres Maravič, koji je bio trener univerziteta Klemson i LSU. Još na koledžu je Pit dobio nadimak "Pistol Pit" zbog svog stava dok dribla koji je podsjećao na revolveraše, ali i zbog rafalne paljbe šuteva koje je pogađao. 

Na LSU je znao da postigne i po 50 poena, a Atlanta ga je draftovala kao trećeg pika na draftu. Odmah je postao nevjerovatan strelac, a u sezoni 1973/74 je sa 27,7 poena po meču bio drugi strelac lige. 

Kasnije je prešao u novoformirani Nju Orleans Džez (kasnije preseljen u Jutu) gde je bio zvijezda tima, ali nikada sa njima nije ušao u plejof.

Nažalost, poslije karijere nije dugo poživeo jer je 5. januara 1988. godine umro poslije košarkaške utakmice. Igrao je sa prijateljima, a kasnije je otkriveno da je imao neliječenu bolest srca i da je zbog toga preminuo. 

Niko sa ovih prostora nažalost nije mogao da uživa u njegovim majstorijama, pošto u doba kada je igrao NBA nije prenošen u Jugoslaviji, a nedavno je dobio počast i u Beogradu je jedna ulica dobila njegovo ime. 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC