• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbin donio šou na evropske parkete, zbog toga su ga i kažnjavali: Jedan potez iz finala se pamti zauvijek! (VIDEO)

Autor Nemanja Majstorović

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih košarkaških virtuoza koje smo gledali na parketima.

 Srbin donio šou na evropske parkete Izvor: MN PRESS

Na današnji dan prije tačno 72 godine rodio se jedan od najvećih košarkaških virtuoza koje je vidjela Evropa. U Beogradu je tada rođen Zoran Moka Slavnić, čovjek koji je uveo šoutajm u evropsku košarku. 

Igrajući na poziciji pleja on je prije punoljetstva debitovao za Crvenu zvezdu, a u crveno-bijelom dresu ostaće punu deceniju. Ostao je upamćen jer je po mnogo čemu bio rijedak, pa je tako uspio da bude igrač oba vječita rivala jer je u sezoni 1981/82 zaigrao za Partizan, a u trenerskoj karijeri je takođe trenirao oba kluba. 

Možda će vas zanimati

  Kao igrač bio je okosnica moćnog tima Jugoslavije koji je redom osvajao titule sa Draženom Dalipagićem i Draganom Kićanovićem, a toj generaciji su se kasnije pridružili i asovi poput Dragana Kapičića i Mirze Delibašića. 

Ostale su najviše upamćene njegove virtuozne partije za reprezentaciju Jugoslavije za koju je na 179 mečeva dao 1.465 poena. Uspio je da osvoji zlata na Olimpijskim igrama, Svjetskom i Evropskom prvenstvu i u rijetkom je društvu onih kojima je to pošlo za rukom. 

Eurobasket je osvajao tri puta, svjetski šampion je bio 1978. godine u Manili, a Olimpijski 1980. u Moskvi. Nekoliko njegovih poteza osvojilo je publiku, a na Eurobasketu u Beogradu 1975. godine uspio je da postigne pogodak bacivši loptu iznad glave u meču sa Španijom,. 

Najpoznatija njegova egzibicija je sa finala Eurobasketa 1977. godine kada je Jugoslavija savladala Sovjetski savez. Tada je zajedno sa Kićanovićem igroa "odbojku" tokom jednog napada, što je izazvalo pravi skandal i njih dovjica su kasnije i kažnjena zbog "ponižavanja protivnika". 

Pogledajte ovu egzibiciju
Izvor: Youtube/Compum

Pamti se i koš sa zvukom sirene protiv Italije na Olimpijskim igrama u Montrealu kojim je tim Jugolsavije otišao u polufinale i kasnije uspio da uzme srebro.

Proglašen je za jednog od 50 najvećih košarkaša u istoriji od strane FIBA 1991. godine. 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC