• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda je mašinerija, ali nek oni misle kako mene da čuvaju! Lešić za MONDO o Mitroviću, Davidovcu i povratku u Pionir

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nosio je crveno i crno-bijeli dres, a sada se kao veteran vraća u "Pionir" i ističe – Ne prijetimo, ali imamo šansu!

 Sava-Lesic-za-MONDO-pred-Crvenu-zvezdu Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda manje od 40 sati nakon što je pobijedila Bajern u Evroligi dočekuje Borac na svom terenu, a u goste dolaze i neka poznata imena.

Marko Marinović koji je trener Čačana bio je vođa jedne generacije crveno-bijelih na terenu, a Sava Lešić je davne 2010. godine došao kao veliki talenat i pojačanje. Deceniju kasnije stiže kao veteran, prekaljeni as koji u Borcu ponovo igra sjajnu košarku.

Pogotovo se pamti njegova partija protiv Mornara sa početka sezone kada je u trećem kolu imao 23 poena i sedam skokova. Sada jedan od najiskusnijih u timu sa Morave ističe da ovakve utakmice nisu teške za igranje, jednostavno javnost ne očekuje puno u meču sa evroligaškom ekipom.

"Generalno u suštini ima tu istine da su to utakmice neke lakše jer generalno niko očekuje puno. Ni javnost, a ni mi sami koji nismo u poziciji da prijetimo evroligaškoj ekipi koja za mjesec i po dana odigra utakmica koliko mi odigramo za cijelu sezonu“, počinje svoj razgovor za MONDO Sava Lešić.

Borac nije u poziciji da prijeti, ali upravo to što je u četiri dana pred ovaj meč Zvezda odigrala dva meča daje pravo Čačanima da se nadaju. Ako dobro energetski uđu u ovaj meč, sve je moguće!

"Tako da sa te strane daleko da iko od nas, "manjih ekipa" dolazi sa nekom bijelom zastavom, ali mi zbog manjeg broja utakmica možemo da očekujemo neku našu šansu da energetski možemo da odgovorimo i da se nadamo nekom povoljnijem rezultatu“, iskren je iskusni krilni centar.

Borac je znao ove sezone da pokaže zube na papiru jačim ekipama, pa su tako namučili Cedevita Olimpiju u Čačku. Ipak ovo je drugačiji meč, jer kako Lešić kaže, Zvezda je mašinerija!

"Daleko od toga da možemo da prijetimo da možemo da kažemo: ’Hej mi idemo sad u Beograd da pokažemo Zvezdi ko smo i šta smo’. Ali sa druge strane ovo su najbolje utakmice da se ekipa pokaže u dobrom svjetlu, da pokaže da može da odgovori na najveće zahtjeve. Generalno to je zahtjevna utakmica jer Zvezda igra na visokom nivou što se tiče košarke u oba pravca.Tu je na nama da pokažemo da kao klub i kao igrači možemo da se suprotstavimo toj mašineriji jer realno Zvezda je najbolji tim u ABA ligi. Oni i u Evroligi prave stvarno dobre rezultate. Mi želimo da pokažemo da i mi znamo da igramo košarku. Te utakmice se tako gledaju i onda iz te neke malo opuštenije situacije igrači možda mogu da pruže svoj maksimum, možda čak i više od toga", priča nam Sava Lešić.

TEŠKO JE, ALI NEKA ONI ČUVAJU MENE!

Izvor: MN PRESS

On će na ovom meču imati jako težak zadatak. Košarka se ubrzala, a možda je najteže sada igrati upravo tu poziciji "četvorke". Sa jedne strane se igra protiv košarkaša poput Dejana Davidovca i Marka Simonovića koji šire igru, a sa druge strane tu je Luka Mitrović koji je sjajan u skoku i ispod koša.

"U suštini moja karijera kako se odvijala ja sam cijelu karijeru na toj četovrci igrao i mislim da sam kroz karijeru i najbolje partije pružao na toj poziciji, a sad nekom igrom slučaja i kako se mijenja ta košarka i kako postaje brža ja i na četiri i na pet imam neke zahtjeve. Kao Mitrović u Zvezdi", ističe 34-godišnji Lešić za MONDO. 

Crvena zvezda cijele sezone igra bez Erona Vajta koji je planiran kao veliko pojačanje, ali je i dalje vjerovatno najjača ekipa u ABA na poziciji krilnog centra.

"Pogotovo u ABA ligi imaju možda dvije-tri ekipe imaju neke teže petice, old skul centre od preko 210, svi ostali igraju sa nekim "lažnim peticama". Neki tip igrača kao što sam ja. Ali u suštini je stvarno teška ta pozicija četiri jer se igra protiv igrača jednih koji šire kao Davidovac i Simonović, a sa druge strane imaš Luku Mitrovića koji igra i spolja i unutra. Dosta je nezgodno, pogotovo što naš roster ne dozvoljava da na poziciji četiri i pet imamo šest igrača, pa ako jedan krene lošije da može drugi da uđe i da se pokaže bolje."

Ipak, iako će sa druge strane imati iskusne evroligaške igrače koji su ove nedjelje namučili Barselonu i dobili Bajern, Sava Lešić gleda prije svega sebe. Tako je radio tokom cijele karijere.

"Ja kao igrač nisam nešto pretjerano gledao ko je sa druge strane i koga treba da sačuvam. Uglavnom sam uvijek bio fokusiran na svoju igru i da što više se potrudim da ja zadam što više zadataka da protivnici čuvaju mene. Ne idem ja sa tom filozofijom šta ću sada ako uđe ovaj što ima bolji šut ili ovaj što je bolji ispod koša, kako ću se snalaziti... Uglavnom želim da budem ja taj, da oni razmišljaju o meni kako će oni protiv mene, a ne kako ću ja protiv njih. Iako to možda zvuči čudno u ovoj situaciji, ali tako sam ja kroz karijeru uvijek sam se tom nekom filozofijom više vodio“, ispričao je za MONDO Sava Lešić.

Crvena zvezda dočekuje Borac od 18:45 u "Pioniru", a ispod koša i na liniji za tri poena naš sagovornik će imati velike borbe sa Mitrovićem, Davidovcem i Simonovićem.

Kako će ih sačuvati? O tome nije mnogo razmišljao, jer kako nam je rekao želi da oni razmišljaju o njemu!

Kompletan intervju sa Savom Lešićem, od njegovog djetinjstva u Kninu, juniorskih dana i promjene pozicije, pa preko igranja za Partizan i Crvenu zvezdu i proputovanja svijetom zbog košarke čitajte u narednim danima na MONDU.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC