• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će biti s Evroligom i Evrokupom? Čović nudi jedno rješenje: Tu smo da pomognemo, ovo ne vodi ničemu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nebojša Čović je u razgovoru sa medijima pričao i o budućnosti evropskih takmičenja. On predlaže jedno rješenje za nastavak takmičenja.

 nebojša čović o budućnosti evrolige i evrokupa Izvor: MNPRESS

Zvanična odluka je donijeta. Ruski klubovi su izbačeni iz evropskih takmičenja. U Evroligi neće učestvovati CSKA, Zenit i Uniks, dok je u Evrokupu zabranu dobila Lokomotiva Kubanj. Upravo je ta odluka čelnika najjačih evropskih takmičenja prouzrokovala nove probleme. Ne samo kada je ova sezona u pitanju, već i ono što slijedi u budućnosti.

Kakva je perspektiva takmičenja, šta su stvari o kojima treba voditi računa i kakvo je idealno rješenje za nastavak? To su samo neka od pitanja o kojima je pričao Nebojša Čović. Prvi čovjek Crvene zvezde je zabrinut za budućnost evropske košarke i onoga što može da se dogodi u bliskoj budućnosti.

Možda će vas zanimati

Nada se Čović da će zbog svih dešavanja i rata u Ukrajini sada konačno čelnici takmičenja da sjednu za isti sto i da riješe neka od postojećih pitanja. Uz to napominje da se kraj aktuelne sezone bliži i da je potrebno što prije reagovati.

"Šta će biti sa sljedećom sezonom? Ova se završava 30. juna. Ima tu još jedno pitanje, CSKA je jedan od suvlasnika Evrolige što otvara pravna pitanja. Postoje klauzule koje mogu da se tumače ovako ili onako.Gledajući cjelokupnu perspektivu teško je reći. Ima dosta ruskih klubova i ruskih sponzora. Mi nemamo pritisak, šta uradimo, uradimo. Naš cilj je odbrana titule u ABA i domaćoj ligi. Imaćemo i u KLS problem zbog FIBA 'prozora', ne znamo kakav će biti ni kalendar ni model Superlige. Nije se vodilo računa kada je trebalo, iako se taj raspored znao i znale su se reprezentativne pauze. Jedini benefit je možda to što sada Evroliga i FIBA najzad treba da sjednu i da naprave dogovor. Ovo ne vodi ničemu, košarka gubi smisao. Tu smo gdje smo, odigraćemo ovo do kraja", rekao je Čović.

On predlaže jednu ideju za budućnost.

"Evropska klupska takmičenja treba svesti na jedno takmičenje. Na osnovu iskustva koje imamo, preveliko je opterećenje za igrače. Nismo mi ravnopravni. Mi imamo regionalnu ligu, treba da ‘izginemo’, a neki idu u Evroligu šta god urade u svojim takmičenjima. Treba poštovati nacionalna takmičenja, kao i regionalno koje treba preispitati i vidjeti gde je. Kalendar mora da se uskladi. Korona je napravila jednu vrstu haosa, pa je nastao novi. Ne možete da igrate četiri meča nedjeljno, mislim, može da se igra i svaki dan, ali to neće biti kvalitet. Koja je to cijena za zdravlje? Gubi se i interesovanje, a znamo koliko je važno imati publiku, praćenje medija i sve što ide uz to. Nadam se da sve to vide oni koji imaju odgovornost i obavezu da to riješe. Da se sjedne i napravi model. Možda nije loš model fudbala. Treba ispoštovati nacionalna prvenstva."

Ne želi da daje prognoze kako bi mogla da izgleda nova sezone. Hoće li biti ruskih klubova ili ne?

"Potpuno je nemoguće prognozirati format Evrolige. Sad je 18, bila je priča da će ići na 22, pa je bila priča da će Evroliga ostati pod ingerencijama EKA, da će Evrokup praviti neke kombinacije sa FIBA Ligom šampiona. Imamo klubove iz ABA koji su ugovorima vezani za Evrokup. Rano je prognozirati bilo šta. Tu smo da pomognemo idejama, razmišljanjima, ako nas neko pita i dogovori se sa nama."

Spekuliše se da bi sve ovo mogla da iskoristi FIBA Liga šampiona i da privoli ruske klubove u njihovo takmičenje.

"U ovom vremenu sa ovakvim 'tankovanjem' haosa na haos najveća greška je bilo šta spekulisati. Naročito gurati u javnost te spekulacije. Nama malo treba da se na to primimo, pa bi mnogi mogli da budu razočarani. Osim ako neko ubaci neku dezinformaciju u medije, pa ako pogodi, zna sve, ako pogodi, nije važno. Ne bih u to ulazio", zaključio je Čović.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC