• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragična priča preminule NBA zvijezde: Odrastanje uz krek, kokain i brzu hranu, košarkaška slava - pa smrt u 25. godini!

Autor Haris Krhalić

Kejleb Svonigan je bio na korak da se "izvuče". A onda je sve krenulo po zlu.

 Životna priča Kejleba Svonigana Izvor: Profimedia/YaBoyy John NBA/Printscreen

Tragične vijesti su nedavno stigle iz Amerike, pošto je 26-godišnji Kejleb Svonigan, nekadašnji 26. pik na draftu preminuo! Izabran je 2017. godine ispred igrača poput Kajla Kuzme i Dilona Bruksa, ali njegov pad je vrlo brzo počeo! 

Godinu dana pred smrt snimljen je u očajnom fizičkom stanju, sa ogromnim viškom kilograma, a neki američki mediji su pisali da ima čak 200 kilograma u tom momentu. Njegov nekadašnji saigrač Demijan Lilard je bio jako ljut poslije tih naslova!

"Nemate pojma kroz šta on prolazi i šta je izazvalo ovako drastičnu promjenu. Ako ćete da ga podržite uradite to, ali nemojte da nemojte da pitate gluposti. On je veliki momak i otišao je mračnim putem", istakao je tada Lilard. 

Svonigan je čak i haošen zbog posedovanja droge, a njegov život koji se tragično završio zapravo je bio pun ožiljaka i trauma. Kejleb je imao nadimak "Bigi" (Veliki) zato što je sa 13 godina dostigao 160 kilograma težine. Navodno niko nije smio da ga ostavi blizu hrane jer je jeo sve što mu padne pod ruku. 

Sve je počelo kada ga je napustio otac koji je bio narkoman i zavisnik od kreka i kokaina. Sa njegovom majkom imao je šestoro djece, a porodica se izdržavala bonovima za hranu. Kejleb je još bio beba kada je njegova majka Tanja jedne noći rekla svojoj djeci da pokupe stvari i da pobjegnu iz kuće u koju je trebalo da se vrati njihov otac.

Cijelo djetinjstvo su se selili jer se majka bojala njihovog oca i čim bi ih on našao morali su da bježe. A Kejleb nije htio takav život. 

"Bigi je imao dobro srce, nije želio da diluje drogu, da se tuče i završi u zatvoru. Htio je da uradi nešto sa svojim životom, ali zbog svog okruženja nije imao šanse", naveo je jedan njegov poznanik.

Nasilni otac nije prestajao da ih progoni, a oni su završili u prihvatilištima za beskućnike. Sva Kejlebova odjeća bila je donirana, pocijepana, stara, prevelika ili premala

Svoniganova transformacija u NBA igrača počela je u srednjoj školi, gdje je dobio dobre trenere koji su dugo radili sa njim i na kraju su od Svonigana napravili dovoljno dobrog igrača da ode na univerzitet Perdju.

Tamo je postao prava zvijezda i atletsko čudo! Ne samo da je skinuo kilograme nego je postao i jedan od najdominantnijih centara u NCAA, što je navelo Portland da ga uzme na draftu i da planira budućnost sa nji,. 

Ipak, kao i ostatak svoje rodbine, na kraju nije uspio. Niko od njegovih braće i sestara nije završio srednju školu, a troje je bilo u zatvoru zbog raznih prestupa i zločina. Na kraju je poslije otkaza u Portlandu Svonigan riješio da se vrati svojim demonima, hrani, lošem životu i narkoticima.

Još uvijek nije objavljeno šta je uzrok smrti košarkaša koji je u svojoj najboljoj sezoni na koledžu ubacivao 22,6 poena i hvatao 13,7 skokova, ali jedno je sigurno, njegova smrt je u bijedu otjerala mnoge.

"Mnogo ljudi živi od moje plate, nadam se da ću im dati razlog za osmjeh", rekao je dok je bio u Portlandu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC