• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA liga po novim pravilima! Zvezda brani titulu, Partizan, Budućnost i Cedevita napadaju - ko će biti šampion? (ANKETA)

Autor Nemanja Stanojčić

Sve je spremno za početak nove sezone u regionalnom šampionatu.

 najava aba lige 2022 2023  Izvor: MN PRESS

ABA liga po novim pravilima počinje! Crvena zvezda brani titulu, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija žele da osvoje trofej, a tu je i nekoliko timova koji vrebaju iz senke i mogu da budu među iznenađenjima sezone poput FMP-a, Igokee i Mornara. Nova sezona počinje večeras duelom Zadra i Studentskog centra (18 časova).

Za razliku od prošle sezone, ove godine je format promijenjen i neće biti šest timova u plej-ofu, već osam. Dakle, nema više direktnog plasmana u polufinale, već će osam najboljih naći u četvrtfinalu. Četvrtfinalni i polufinalni dueli igraju se na dvije pobjede, a finale na tri. Sistem je jasan, prvi igra sa osmim, drugi sa sedmim, treći sa šestim, a četvrti sa petim. Naravno, prva pozicija donosi i prednost domaćeg terena.

Čeka nas nova uzbudljiva sezona, više timova imaće šansu da se bori za najviši plasman i da proba da iznenadi glavne pretendente na titulu. Ko će biti šampion regiona u novoj sezoni? Kažite nam svoje mišljenje u anketi.

Anketa

Ko će biti šampion ABA lige?

  • Crvena zvezda

    20% (1)

  • Partizan

    40% (2)

  • Budućnost

    0% (0)

  • Cedevita Olimpija

    40% (2)

  • Neko drugi

    0% (0)

Ko će biti šampion ABA lige?

Rezultati

FAVORITI

Glavni favoriti za titulu u novoj sezoni svakako su srpski vječiti rivali. Crvena zvezda želi da osvoji novi trofej, Partizan hoće da svrgne ljutog rivala sa trona. Već ste na MONDU mogli da pročitate i analizu sezone Crvene zvezde i analizu sezone Partizana. I jedni i drugi imaju velike ambicije i ciljeve na više frontova.

Crveno-bijeli napravili su ogromne promene, došao je novi trener Vladimir Jovanović, Nemanja Nedović biće lider tima, a tu su i pojačanja poput Džejlena Adamsa, Bena Bentila, Hasana Martina. Sa druge strane je Željko Obradović na klupi, a stigla su i velika pojačanja poput Dantea Egzuma, Džejmsa Nanelija, Janisa Papapetrua i Danila Anđušića. Trofejni stručnjak tražio je iskusnije igrače i one koji znaju da iznesu pritisak u ključnim momentima.

Budućnost je među favoritima svakako. I u Podgorici su se dogodile promjene i u igračkom kadru i na klupi. Otišao je Aleksandar Džikić, ali su stigli igrači poput Kamerona Rejnoldsa, Erona Vajta, Treja Bel-Hejnsa, Alfa Kabe, Fila Buta, Kenana Kamenjaša, ostali su Edin Atić, Marko Jagodić-Kuridža, Petar Popović. A, novi trener je Vladimir Jovanović, nekadašnji šef struke Mege. Dosta noviteta, a stare ambicije u "Morači".

Cedevita Olimpija je četvrti klub u užem krugu favorita. Jurica Golemac je ostao na klupi, "preživio" je razne spekulacije o otkazu od prošle sezone. Otišao je Jaka Blažič, ali su ostali Jogi Ferel, Edo Murić, Zoran Dragić. Stigli su Eron Herison, Karlo Matković, Amar Alivbegović, Marko Jeremić. Očekuje se da će i ove sezone biti napadački orijentisana ekipa.

ONI VREBAJU IZ SENKE

Ne treba nikako zaboraviti na timove koji vrebaju iz sjenke i koji mogu da iznenade. Među prvima je tu FMP. Ostao je bez FIBA Lige šampiona, ali je mladi tim Nenada Stefanovića dosta pokazao. Lider je plejmejker Trent Frejzer, dok je jedan od najiskusnijih u timu Čarls Dženkins. Tu je i Ebuka Izundu, kapiten Nenad Nerandžić, kao i mladi Nikola Šaranović koji se istakao na startu sezone.

Mornar je uvijek opasan, tim koji je poznat po dobroj igri u ofanzivi, nešto slično bi trebalo da bude i u sezoni koja slijedi. Doveli su igrače poput Darona Rasela, Sidikija Konea, Čeika Dionga, Marka Pecarskog. Ostao je pouzdani šuter Vladimir Mihailović. Vidjećemo kako će sve to da sklopi Mihailo Pavićević.

Tu je i Igokea koja zna da bude "nagazna mina" za mnoge. Doveli su neka velika pojačanja poput Marija Nakića, Kendrka Reja i Brajana Kroforda, zadržali su Anatabiju Volera i Dešona Stivensa. Pod vođstvom Dragana Bajića su se dokazali prethodnih sezona, ostaje da se vidi mogu li da naprave iskorak ove godine.

Od srpskih ekipa tu je još i Mega sa najmlađim timom, kao i Borac iz Čačka koji predvodi Marko Marinović. Od ostalih timova tu su Cibona, Zadar, MZT, Studentski Centar i Split. Da iskoristimo jedan dobro poznati žargonski izraz za kraj. Vežite se, polijećemo!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC