• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od druge lige do NBA, a onda pravo u Crvenu zvezdu: Ko je Luka Vildoza i zbog kog meča ga Srbi pamte po lošem!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Luka Vildoza je najnovije pojačanje Crvene zvezde, a do sada su ga srpski ljubitelji košarke pamtili po porazu koji ih još uvijek boli!

 Luka Vildoza novi košarkaš Crvene zvezde Izvor: MN Pess

Crvena zvezda je kao svoje novo pojačanje predstavila Luku Vildozu, koji će postati prvi Argentinac u istoriji kluba sa Malog Kalemegdana. Poslije sjajnih pet godina u Španiji i dva unosna ugovora u NBA ligi plejmejker iz Južne Amerike je i pored velikog broja ponuda ostalih evroligaša odlučio da se skrasi u Beogradu.

Pričalo se da ga žele Makabi Tel Aviv i naravno njegova Baskonija, ali na kraju je potpisao dvogodišnji ugovor sa crveno-bijelima i tako pojačao bekovsku liniju u kojoj se već nalaze Džejlen Adams, Stefan Marković, Nikola Ivanović i mladi Nikola Topić. Ostaje da se vidi šta će ovo značiti za četiri pleja koja trenutno u svom sastavu ima Vladimir Jovanović, a prije nego što debituje za crveno-bijele predstavićemo Vildozu.

On je svim ljubiteljima košarke u Evropi, a pogotovo Evrolige i Endesa lige dobro poznat, ali njegovi počeci i problemi na koje je nabasao u Americi nisu toliko poznati ovdašnjoj publici.

OD DRUGE LIGE I CRVENO-BIJELOG DRESA DO NBA!

Vildoza će se zapravo vratiti u svoje omiljene boje, u crveno-bijeli dres. On je rođen 1995. godine u Mar del Plati, na obali Atlantskog okeana. gradu poznatom po čuvenom teniseru Giljermu Viljasu i dva košarkaška kluba – Kilmešu i Penjarolu. Penjarol je pet puta bio prvak Argentina, a Kilmeš se uvijek "klacka" između prve i druge lige i upravo tu je ponikao Vildoza. 

On je debitovao za Kilmeš u sezoni 2011/12 sa jedva 16 godina, a kada je taj klub ispao u drugu ligu u narednoj sezoni je postao starter u drugom rangu takmičenja. Tu se probio, Kilmeš se vratio u elitu, a tri sezone u tom rangu Vildozu su preporučile za pozive u mlađe selekcije Argentine, ali i u Španiju. Baskonija koja je uvijek imala sjajnu skauting mrežu u Argentini dovela ga je i potpisala sa njim četvorogodišnji ugovor 2016. godine, ali ga je vratila na pozajmicu.

U sezoni 2016/17 prosječno je bilježio 16,9 poena i 3,9 asistencija po meču i 2017. godine je stigao taman na vrijeme da zaigra Evroligu sa Baskonijom. Počeo je kao rezerva., prosječno je bilježio 4,5 poena i 2 asistencije, a već naredne sezone je više nego duplirao svoje brojke i potpisao novi ugovor.

Ipak u sezoni 2020/21 ne samo da je postao starter i glavni igrač Baskonije, a uz to je u Evroligi bilježio dvocifren prosjek poena 10,6 nego je postao i heroj navijača jer je donio titulu u Vitoriju! Poslije tačno 10 godina čekanja Luka Vildoza je srušio Barselonu u finalu i donio pehar klubu iz Baskije! U oba meča plej-ofa bilo je tijesno, pa je tako Baskonija prvo dobila Valensiju 75:73 uz samo dva poena Vildoze, a onda je Argentinac eksplodirao i dao 17 poena Barseloni u finalu 69:67 i uzeo titulu MVP-a finala.

Nakon svega toga riješio je čvrsto da zaigra u NBA, potpisao je ugovor vrijedan 3.500.000 dolara sa Njujorkom i povrijedio desnu nogu. Poslije tri meča za Nikse u Lhetnoj ligi morao je da bude operisan i sačekala ga je pauza od oktobra do aprila kada je potpisao novi ugovor, sa Milvokijem. Za Bakse je potpisao za 1.900.000 dolara, odigrao sedam mečeva i kada je otpušten bilo je vrijeme za povratak u Evropu. Ovoga puta u Beograd!

BIO JE DIO ONOG TIMA ARGENTINE...

Izvor: MN PRESS

Vildoza je na velikoj sceni za Arentinu debitovao na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina 2012. godine, ali u toj generaciji nije bio smatran za jednog od najperspektivnijih. Prva violina ekipe bio je Gabrijel Dek, iza njega su se oslanjali na sada malo poznatog Alvara Merloa, a na kraju je ta generacija stigla do šestog mjesta sa četiri pobjede i četiri poraza na turniru. 

Sa seniorskim timom igrao je na nekoliko velikih takmičenja, a startovao je 2014. kada je na južnoameričkih igrama uzeo zlato. Na Amerikupu 2017. bio je srebrni, a jedino zlato ima sa Panameričkih igara iz Lime 2019. godine.

Ipak to zlato mu nije najveći uspjeh 2019. već srebro na Svjetskom prvenstvu u Kini koje je došlo "preko leđa" Srbije. Argentinci su u četvrtifinalu dobili srpski tim, a Vildoza je igrao preko svog tadašnjeg proseka. Na Mundobasketu je ubacivao 5,8 poena uz 2,1 asistenciju po meču, a Srbiji je dao 11 poena i dodao tri asistencije. Nakon toga je nastupio i na Olimpisjkim igrama u Tokiju gdje je Argentina završila takmičenje ubjedljivim porazom od Australije u četvrtfinalu.

ŠTA GA ČEKA U SRBIJI?

Izvor: MN PRESS

Vidjećemo! Snalazi se na pozicijama plejmejkera i beka, pa je vrlo moguće da će poslužiti na poziciji "dva" dok se ne oporave Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić kojih već neko vrijeme nema zbog povrede. Poslije toga, ostaje da se vidi da li će svi plejmejkeri koje sada na raspolaganju ima Vladimir Jovanović ostati u timu.

Ono što znamo je da je mladi Nikola Topić na dvojnoj registraciji i mogao bi da počne sve više vremena da provodi na pozajmici u Slodesu koji igra Prvu B ligu, kako bi skupljao preko potrebno seniorsko iskustvo. Za sada, prvo je na programu PAO, a onda treninzi, upoznavanje sa timom i debi, možda već u nedelju u Ljubljani!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC