• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri razloga ZAŠTO JE ZVEZDA DOBILA PARTIZAN: Duškova "ragbi petorka", X faktor u reketu i KONAČNO majstori!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda je savladala Partizan i drugi put ove sezone, a ovo su ključne stavke pobjede ekipe Duška Ivanovića.

 Četiri razloga zašto je Crvena zvezda pobijedila Partizan Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je savladala Partizan u prvom "vječitom derbiju" ikada odigranom u Evroligi! U meču za infarkt trojka Nemanje Nedovića 2,2 sekunde do kraja odvojila je dve ekipe i riješila utakmicu u korist crveno-bijelih.

Ovo je bio drugi "vječiti derbi" u samo dvije nedjelje koji je Crvena zvezda dobila, a tim Duška Ivanovića je ponovo utakmicu prelomio u finišu meča. Iako šut nije išao crveno-bijele, iako su trojke šutirali 5/20, iako "ne mogu sa Partizanom da igraju na 90-100 poena", kako kaže Duško Ivanović, uspjeli su da meč uvedu u svoj ritam i na kraju ga prelome.

Bila je ovo osma uzastopna pobjeda crveno-bijelih u svim takmičenjima, a peta u Evroligi, ali kako je ekipa uspjela da dođe do nje? Krenimo redom.

DUŠKO IVANOVIĆ

Izvor: Bane T. Stojanovic/ATAIMAGES

A ovo je sam početak. Duško Ivanović je tim koji je izgledao prilično izgubljeno potpuno promijenio i o ovome se priča i piše ne samo u Srbiji već i u Evropi. Mogli smo na stranim portalima u prethodnim nedjeljama vidjeti analize vezane za to kako je Ivanović potpuno preokrenuo sezonu tima sa Malog Kalemegdana i za sada to djeluje apsolutno tačno.

Da, on je odmah poslije trijumfa istakao da je njegov tim imao i sreće, kao i da će sigurno u nekom trenutku doći i porazi, ali nešto drugo što je rekao na konferenciji za medije je ključno.

"Ja ću vam reći, nemojte misliti da smo mi nešto najbolji. Duga je liga, polako, ali naš mentalitet je sada da idemo na svaku utakmicu da pobijedimo. Mi ćemo se boriti za Top 8, a da li je realno ili nije, vidjećemo", rekao je Duško Ivanović.

Da, naravno, uvijek je on mnogo toga novog taktički u ovaj tim i vidimo jako često crveno-bijele šutere same na trojci, ali ovo je osnovna razlika ovog tima i onog tima od prije mjesec dana, tima koji je po personalu isti, ali po igri i pristupu nije.

Istakao je odmah po dolasku Ivanović da hoće od svakoga sto odsto u svakom momentu, ali i da hoće igrače koji vjeruju da mogu. Kada se Nemanja Nedović poslije šest promašaja za tri podigne da šutne trojku za pobjedu, vidimo da igrači zaista vjeruju da mogu. Kada je i pogodi – svi se uvjere da je to tačno!

OVA ZVEZDA IMA ONO ŠTO RANIJE NIJE IMALA!

Godinama je Crvena zvezda tražila ovo što sada, čini se, ima. Rekao je Duško Ivanović da je u neizvjesnim završnicama protiv Partizana, Asvela, Albe i Makabija pobijedio jer "ima dobre igrače" i da tu "nema neke filozofije" i bio je u pravu!

Crvena zvezda je godinama igrala sjajnu odbranu, bila težak protivnik za svakoga u Evroligi, ali nikako nije uspijevala da nađe igrače koji bi rješavali mečeve u neizvjesnim završnicama. To je nekada bio Nikola Kalinić, ponekad Džordan Lojd i Bili Beron, umjeli su da iskoče kad je potrebno Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac, ali sada Crvena zvezda ima dva igrača koji ne samo da na papiru mogu, već i hoće da preuzmu odgovornost!

Luka Vildoza i Nemanja Nedović su kombinovano Partizanu ubacili 34 poena i uz to dodali 10 asistencija, što bi prevedeno u poene značilo da je od 76 poena Crvene zvezde nekih 60-ak došlo od bekovskog tandema!

Nedović je poslije 0/6 za tri pogodio trojku karijere za pobjedu, a Vildoza je sa dvije teške trojke kada se lomilo Zvezdu vratio iz ponora – od 71:67 na 73:73 i tako omogućio Nedoviću da donese pobjedu svom timu. A uz to – upravo je Argentinac dao posljednji pas reprezentativcu Srbije!

X FAKTOR

Izvor: MN PRESS

Ime mu je – Hasan Martin! Razbijao je Matijas Lesor prvo Ognjena Kuzmića, a potom i Luku Mitrovića ispod koša, sve dok se nije na terenu pojavio Hasan Martin.

Američki centar igra sve bolje u posljednje vrijeme, a sada je u dva navrata uspio da zaustavi nalete Partizana i vrati svoj tim u igru. U drugoj četvritni je lupio dvije jako bitne rampe, jednu od toga na Matijasu Lesoru poslije čega je Francuz potpuno stao.

Nakon prvih 15 minuta imao je 10 skokova, a od toga sedam skokova u napadu i na tome je Lesor ostao do kraja meča! Martin ga je potpuno zastavio i krajnjih osam poena, sedam skokova, dvije blokade i asistencija za 24 minuta na terenu ne govore dovoljno o uticaju Martina na terenu.

Zaustavio je ubjedljivo najbitnijeg i najboljeg igrača protivnika u derbiju, oduzeo crno-bijelima nadmoć u skoku i šansu da se poentira iz druge šanse i iako je Nedović nesumnjivi MVP, najbitniji šraf u mašineriji Crvene zvezde u "Areni" bio je Hasan Martin,

RAGBI PETORKA!

Izvor: MN PRESS

"Ja mislim da sve ove dosad utakmice su pokazale da svaki igrač koji izađe na teren doprinosi i da nije samo broj nego stvarno doprinosi. I nadam se da će u budućnosti doprinositi još više. Za mene nema veze ko počnje utakmicu. Bitno je šta daš, a ne koliko igraš. A Zvezdina klupa je danas dala puno", jasno je nakon meča rekao Duško Ivanović i bio je potpuno u pravu.

Svih 12 igrača se "skidalo" u ovom meču, a od toga su samo Ognjen Kuzmić sa dva i Džon Holand sa tri minuta imali epizodne uloge, svi ostali su igrali dvocifren broj minuta – od Stefana Markovića sa 12, do Luke Vildoze sa 27. I to što je Vildoza igrao 27, a Nedović nepuna 22 minuta je najveća snaga ovog tima Crvene zvezde.

Viđali smo u trećoj i na početku četvrte četvrtine prave "ragbi" petorke Crvene zvezde u kojima su na terenu u raznim kombinacijama bili Stefan Marković, Branko Lazić, Ognjen Dobrić i Stefan Lazarević u spoljnoj liniji. Nije tu bilo mnogo kreacije, ali recimo vidjeli smo dvije uzastopne ukradene lopte Branka Lazića, vidjeli smo kapitena Zvezde kako kao sjenka prati Kevina Pantera kroz blokove i što je najbitnije nije Partizan u tim momentima uspio da se "odlijepi".

"Defanzivne" petorke su uspjele da održe Zvezdu u egalu, a onda su svježi Vildoza i Nedović na kraju sve riješili, vidjeli ste i sami kako. Samo treba da se uporedi njihova minutaža sa 37 i po minuta Matijasa Lesora, 30 minuta Kevina Pantera, 29 minuta Janisa Papapetrua, 25 minuta Zeka Ledeja i Jama Madara i jasno je zašto je Zvezda u dva ovosezonska derbija izgledala mnogo bolje u završnicama.

A sada - slijede nove utakmice, novi izazovi jer kako kaže trener Ivanović sezona je duga i "nemojte misliti da smo mi sad nešto najbolji."

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC