• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dželat Srbije i Zvezdina bomba - KO JE FAKUNDO KAMPACO? Specijalista za triplete, nestvarne rekorde i pehare u Beogradu!

Autor Haris Krhalić

Novi plejmejker Crvene zvezde Fakundo Kampaco prava je bomba na evropskom košarkaškom tržištu, a evo i zašto.

 Ko je Fakundo Kampaco Izvor: Profimedia/MN Press

Fakundo Kampaco je novi košarkaš Crvene zvezde. Ovaj 31-godišnji plejmejker je u ponoć i zvanično postao košarkaš crveno-bijelih nakon što Real Madrid nije iskoristio opciju da izjednači dvogodišnji ugovor koji mu je ponudio beogradski klub. 

Nakon dvije sezone u Denveru i tek nekoliko mjeseci u Dalasu Kampaco se vraća u Evropu gdje je jedno vrijeme dominirao i osvajao najveće titule sa Realom, ali neki dijelovi njegove karijere i neki rekordi koje i dalje drži nisu toliko poznati. 

Kampaco sa 31 godinom dolazi i dalje na vrhuncu karijere, potpisao je višegodišnju saradnju, a njegov put je počeo u rodnoj Argentini koja, iako sada u fudbalskoj groznici, obožava i košarku!

KLINAC KOJI JE DOMINIRAO I OSVAJAO LIGU ŠAMPIONA

Rođen je u Kordobi, ali je košarku krenuo da igra u Mar Del Plati za Penjarol, klub koji dijeli ime sa velikanom urugvajskog fudbala, a jedan je od najvećih klubova u Argentini kada je košarka u pitanju. Već sa 17 godina je debitovao za prvi tim, a probio se 2010. Tada je njegov tim uzeo triplu krunu pošto su osvojili titulu u domaćem prvenstvu, argentinski čelendž kup, a uz to i FIBA Amerika Ligu šampiona!

Te sezone su svi primijetili 178 centimetara visokog pleja koji je dominirao kad god izađe na teren. Proglašen je za "otkrovenje sezone" u Argentini, dobio je nagradu koja je najsličnija nagradi za igrača koji je najviše napredovao i postao lider tima. Nije mu se žurilo u Evropu pa je osvojio četiri titule u domaćem šampionatu sve do 2014. godine kada je uslijedio veliki transfer. Zvao je najveći klub, a i imao je zašto jer je Kampaco u međuvremenu dva puta bio MVP finala argentinskog prvenstva. 

ODMAH EVROLIGA, A ONDA KALJENJE

Izvor: MN PRESS

Tog 30. avgusta 2014. godine počelo je njegovo evropsko putešestvije, pošto je potpisao trogodišnji ugovor sa Real Madridom. Došao je u pravi čas da u sezoni 2014/15, mada u ulozi čovjeka sa kraja klupe, osvoji još jednu tripletu - sada se ona sastojala od Evrolige, ACB lige i Kupa Kralja. 

U timu u kome su glavne uloge imali Serhio Ljulj, Džejsi Kerol, Andres Noćioni, Serhio Rodrigez i Rudi Fernandez nije dobijao mnogo prilike, čak u finalu Evrolige nije izašao na teren pa je bilo vrijeme za kaljenje. Otišao je u Mursiju, dvije godine nevjerovatno napredovao i  nakon što je dominirao u sezoni 2016/17 vratio se u Real Madrid. Opet u pravi čas!

EVROLIGA U BEOGRADU, PA JOVIĆEV REKORD

Izvor: MN PRESS

Vratio se za sezonu 2017/18, a promijenjena uloga u timu vidjela se i u statistici. Na 30 mečeva u Evroligi prosečno je bilježio 79 poena, 4,5 asistencija i 2,4 skoka. U ACB ligi je bio još bolji i završio je kao četvrti u izboru za MVP-a tog takmičenja. a svoju najveću titulu u karijeri osvojio je upravo u Beogradu! Te 2018. godine F4 Evrolige igrao se u Beogradu, a ovoga puta Kampaco je stigao kao član startne postave. 

Svi pamtimo fantastičnog Luku Dončića koji je donio titulu šampiona Evrope Realu, ali u tom timu je jako bitan šraf bio i Fakundo Kampaco koji je sa Dončićem i Ljuljom dijelio minute na poziciji pleja. Sljedeće godine Real Madrid je završio kao treći u Evroligi, a u meču za treće mjesto sa Fenerbahčeom Ljulj je postavio nestvaran rekord - podijelio je 15 asistencija i to je do danas ostao najveći broj asistencija u nekom meču Fajnal fora Evrolige!

U sezoni 2019/20 nastavio je da dominira i ostao je udarna igla Reala. U posljednje dvije sezone u Evropi imao je impresivne brojke pa je tako u sezoni 2018/19 prosječno bilježio 9,9 poena uz 7,1 asistenciju, a sezonu kasnije je imao 9,3 poena uz 6,7 asistencija. U posljednjoj evropskoj sezoni izjednačio je i rekord Stefana Jovića po broju asistencija u jednom meču pošto je u pobjedi nad Albom 103:97 podijelio 19 uspješnih pasova!

SLOMIO SRCE SRBIJI 

Izvor: MN PRESS

Kampaco je i u nacionalnom timu imao mnogo uspjeha, a pogotovo ga se dobro sjećamo sa Svjetskog prvenstva u Kini kada je zajedno sa Lukom Vildozom izbacio tim Srbije sa Mundijala u četvrfinalu. Tada je u meču sa Srbijom bio ubjedljivo najbolji igrač - ubacio je 18 poena, dodao 12 asistencija, 6 skokova i 3 ukradene lopte i vodio je "gaučose" do srebra! 

Prvi veliki turnir za Argentinu bile su mu Olimpijske igre 2012. godine, a u karijeri ima četiri zlata, četiri srebra i jednu bronzu sa velikih takmičenja za svoju zemlju.

POSLIJE JOKIĆA I DONČIĆA - VILDOZA I NEDOVIĆ

Izvor: MN PRESS

U NBA se nije snašao, jednostavno njegove fizičke predispozicije i visina od 178 centimetara nisu baš bile najidealnije za takmičenje u Americi. U dvije sezone koliko je proveo u Denveru odigrao je po 65 utakmica. U prvoj je prosječno bilježio 6,1, u drugoj 5,1 poen i zatim je otpušten. 

Tražili su ga evropski velikani, ali on je prije svega zbog duga prema Real Madridu htio još jedan ugovor u NBA i dobio ga je u Dalasu. Izdržao je samo osam mečeva, na kojima jedva da je igrao pa će poslije epizoda u Americi gdje je imao priliku da igra sa Nikolom Jokićem i Lukom Dončićem sada zaigrati u Beogradu.

Tu ga već čeka eksplozivni plejmejkerski duo Vildoza-Nedović, od čega Vildozu već jako dobro zna iz nacionalnog tima. Kada će debitovati, čekamo da vidimo, ali jedno je sigurno - odavno se ovakav transfer ne pamti u srpskoj košarci!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC