• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SVI SU KOČILI SEM KLARE, ZATO JE MOJ BRAT POGINUO U SNU!" Draženova majka je zove monstrum: Ona nije ni pomjerila volan

Navršava se 30 godina od smrti Dražena Petrovića koji je stradao u automobilskoj nesreći u Njemačkoj kada je njegova tadašnja djevojka Klara udarila u kamion.

 Majka i brat Dražena Petrovića o njegovoj smrti Izvor: YouTube/Hrvatska radio televizija/DokFreak #dokfreak/Screenshot

Trideseta godišnjica smrti jednog od najvećih evropskih košarkaša svih vremena Dražena Petrovića obilježava se sutra, 7. juna. Prije tri decenije, Dražen Petrović je poginuo u saobraćajnoj nesreći u blizini Ingolštada prilikom povratka sa turnira u Vroclavu (Poljska) gdje je nastupao sa reprezentacijom Hrvatske. U automobilu je bio sa turskom košarkašicom Hilal Edebom i tadašnjom djevojkom Klarom Salanci koja je izgubila kontrolu nad tamnocrvenim "golfom". Njih dvije su preživjele jeziv sudar, a Dražen, koji je u trenutku nesreće spavao, poginuo je na licu mjesta.

Detalji istrage utvrdili su da je iz suprotnog smjera dolazio kamion, koji je preticao vozilo ispred sebe, ali je izgubio kontrolu i ispriječio se na putu. Pošto je vidljivost bila slaba, automobil kojim je Klara upravljala udario je u kamion i Dražen je izgubio život. Istina je da je Klara vozila prebrzo, ali za Draženovu smrt nikada nije odgovarala i od tada nije u dobrim odnosima sa Biserkom Petrović, majkom slavnog košarkaša koja je naziva i "monstrum".

"Posljednji put javio mi se iz aerodroma u Frankfurtu da bi mi rekao da će on ipak s Klarom u Minhen, ali da mi šalje prljavu robu po koju će doći za dva do tri dana", ispričala je Biserka Petrović u opširnom intervjuu za "Večernji list" koja je potvrdila da je znala za njihov odnos: "U vrijeme kada više nije bio s Renatom Čajim nazvao me jednom iz Nju Džerzija i kazao da su mu pristupile dvije djevojke i zamolile ga ulaznice. Jedna je bila Hercegovka, Matija se zvala, a druga Njemica, Klara, ona je bila košarkašica. Ona je Dražena nekako smotala na prvi pogled, čak je i ostala u Nju Džerziju do kraja sezone. Veza na brzinu pretvorila se u nešto sudbinsko".

U jednom intervjuu Biserka je ispričala da je Klara za nju "monstrum" pošto nije posjećivala ni drugu košarkašicu iz automobila smrti, dok sada tri decenije kasnije razumije i njenu stranu priče: "Nije ni njoj bilo lako. Ona je htjela da sa nama održi vezu. Kada se u Milanu igrao Mekdonalds turnir, gdje se dodjeljivao trofej u čast Draženu, ona je došla na utakmicu s obzirom na to da je u Milanu tada igrao njen momak, fudbaler Oliver Birhof. Klara je čak mom suprugu donosila i neke ljekove. Kad je postavljen krst kod Ingolštada, rekli su mi da je dolazila tamo. Nažalost, meni je to bio težak podsjetnik na ono što se dogodilo pa sam rekla njezinoj prijateljici Matiji da nam više ne dolazi jer sve ponovo proživljavam".

Klara Salanci i Oliver Birhof.
Izvor: Profimedia

Ovakav stav apsolutno razumije i Aco Petrović, rođeni brat pokojnog Dražena koji je u intervjuu za "24 sata" objasnio zašto nisu u odnosima sa Klarom: "Jedne godine me Klara kontaktirala jer je željela da dođe na godišnjicu Draženove smrti. Našli smo se na kafi, popričali smo kratko, pitala me kad može doći na grob... S obzirom na to da se mi porodično uvijek nalazimo taj dan na Draženovom grobu u 17.20, rekao sam joj da izbjegava taj termin jer mama nije apsolutno bila spremna za susret s njom, niti je ikad prihvatila da se njih dvije nađu i popričaju".

Aco Petrović je ispričao i da je za smrt rođenog brata saznao u kasnim večernjim časovima 7. juna 1993. godine. Vratio se sa turnira u Poljskoj u Zagreb, da bi ga otac malo prije ponoći nazvao i pokušavao je da mu objasni da su dobili poziv. Razumio je samo Dražen i saobraćajna nesreća. "Tako sam saznao šta se dogodilo", rekao je Petrović.


"Otišli smo ja i Zvonko Orsag, koji je radio u Ciboni, kontaktirali smo policiju koja je vodila istragu, otišli smo i na mjesto nesreće... Moj utisak je da je u tom slučaju plaćen danak neiskustvu. Dražen je spavao, nije bio budan, padala je jaka kiša a taj kamion koji se preprečio na putu bio je na jednoj uzbrdici, djevojka koja je vozila morala ga je vidjeti jer je sve bilo na ravnom dijelu puta. Da je to bio iznenadni udes, nakon toga bi na njih naletjelo još automobila, bio bi lančani sudar, ali niko drugi nije se sudario, svi su na vrijeme uspjeli stati, svi osim nje... Imala je i treću, zaustavnu traku, mogla je njom proći i zaobići kamion, ali nije... Ekspertizom je utvršeno da ona uopšte nije pomjerila volan, nego da se zabila frontalno u kabinu kamiona, i to onom stranom na kojoj je spavao Dražen...", poručio je mlađi brat Dražena Petrovića čiju verziju događaja potvrđuje i policajac Binder koji je bio na mjestu nesreće.

"Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada, s malo iskustva u vožnji automobila, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletjela je u preprečeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspjela ni da reaguje, da zakoči. I da je pokušala da zaustavi vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom na to da se kamion ispred njih pojavio iznenada. A onda je uslijedio strahoviti udarac od kojega je Dražen Petrović, koji je u automobilu sjedio, odnosno spavao, na mjestu suvozača, poginuo".

Izvor: YouTube/TheBruno2205

Draženova majka ističe da se svog sina često sjeti u snovima, i da joj pomogne kada god je teško, a da nikada neće zaboraviti poziv kada joj je javljeno za saobraćajnu nesreću. "Javila mi je neka gospođa, Makedonka koja je bila sudski tumač. To nikad neću zaboraviti, da se takva vijest može javiti na takav način. Pitala me jesam li ja majka Dražena Petrovića te mi poprilično hladno kazala: 'Vaš sin poginuo je u saobraćajnoj nesreći'. Ja sam u tom času kriknula i potrčala prema balkonu našeg stana na 14. spratu. Suprug, koji je već bio legao, skočio je s kreveta i u posljednji čas me uhvatio. Htjela sam da se bacim s balkona, ali on me uhvatio. O tome nerado pričam", kazala je Biserka i dodala da ju je spasao psihijatar Gruden.

"Draženova najveća ljubav je ipak bila Renata s kojom je bio četiri godine. Onda je bila Sanja, pjevačica Novih fosila s kojom sam i danas u dobrim odnosima. Renata je bila kod njega i u Madridu i u Americi. Kada bi ona otišla, došli bi suprug i ja. Nismo htjeli da bude usamljen. Kad je prije dvije godine umro moj suprug, javila mi se Renata. Ona se udala za Šibenčanina, advokata, sina Draženovog prvog trenera Škarice. Kao da je neko sve povezao. Čudesna priča".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC