• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Čovječe, ubili smo Džordanovog oca!" Zločin zbog kojeg je Majkl zanijemio

Autor Dragan Šutvić

Otac Majkla Džordana ubijen je u automobilu, daleko od svog sina i članova porodice. Zločinci su i dalje u zatvoru. Ubijen je u svom automobilu marke "Leksus" dok je spavao kraj auto-puta. Motiv ubistva bila je pljačka.

 kako je ubijen otac majkla džordana  Izvor: YouTube/Foggy Melson/60 minutes

U ljeto 1993. godine, 22. jula, otac Majkla Džordana, Džejms Džordan, posljednji put je napustio svoj dom u predgrađu Šarlota, rastavši se tom prilikom sa suprugom, Deloris. Džordan senior sjeo je u svoj automobil marke "Leksus" crvene boje i zaputio se na sahranu starom prijatelju. To je bio posljednji put da ga je bilo ko od članova porodice vidio.

Džordanov otac ubijen je na tom putovanju, kada je na osvjetljenom i naizgled bezbjednom dijelu auto-puta kod grada Lambertona parkirao automobil da bi dremnuo. U tom trenutku do vozila su došla dva 18-godišnjaka, Leri Demeri i Danijel Grin i ustrelili su ga jednim pucnjem u grudi.

Motiv ubica bio je pljačka i nisu imali ideju koga su ustrelili. Grin je opljačkao Džordanove stvari i kada je otvorio novčanik i vidio ime na vozačkoj dozvoli, okrenuo se ka Demeriju i rekao: "Mislim da smo ubili oca Majkla Džordana". Grin je opalio smrtonosni hitac u Džordanovog oca, koji je sjedio u automobilu koji mu je poklonio sin. Među njegovim stvarima bila je i avionska karta za Čikago, gdje je trebalo da prisustvuje revijalnoj bejzbol utakmici koju je organizovao njegov sin.

Ubice su na suđenju te 1993. godine detaljno opisale svoj monstruozni plan. Prvobitna ideja bila je da opljačkaju motel kraj puta, a onda su vidjeli skupocjeni automobil i htjeli su da opljačkaju dijelove vozila, poput audio-sistema, što su i uradili, a da pritom vežu vozača i da ga ostave kraj puta. Međutim, Demeri je upucao Džordana kada se probudio. Onda su htjeli da se riješe tijela tako što bi ga ostavili u buretu, u kojem bi se raspalo, ali nisu mogli da uđu u zaključano skladište, pa su bacili Džordanovo tijelo u močvaru neposredno iznad granice Sjeverne i Južne Karoline. Dvije nedjelje kasnije, tijelo je pronašao ribar i tada su počele da se sklapaju kockice o kome se radi.

Izvor: YouTube/ MJ23 His Airness Forever

Grin i Demeri su navodno uzeli i još vrijednih predmeta iz automobila, uključujući i dva šampionska NBA prstena koja je Džordan poklonio svom ocu, a odao ih je trag o kojem nisu razmišljali, jer su obavili nekoliko poziva telefonom koji je bio u automobilu.

U međuvremenu, porodica Majkla Džordana nije reagovala prvih dana, jer je Džordanov otac i ranije znao da "nestane", ali nikad na nekoliko nedjelja. Početkom avgusta te 1993, sestra najvećeg košarkaša u istoriji zvala je sekretaricu svog oca u kompaniji za sportsku opremu, ali niko nije znao gdje se on nalazi.

Prošle su skoro dvije nedjelje, a onda je komšija Džordanovih pozvao porodicu i rekao im da uključe TV. Lokalni novinari objavili su video-snimak na kojem se vidi vandalizovan automobil, poslije čega je Majklu bilo sve jasno. "Obožavao je taj auto", govorio je košarkaš.

Policija je našla "Leksus" u šumovitom predjelu u blizini Fajetvila, u Sjevernoj Karolini. Zadnje staklo bilo je razbijeno, automobilu su otkinuti zvučnici, gume i ratkapne. Policija je uz pomoć distributera "Leksusa" došla do porodice i obavijestila ih šta se dogodilo, a nedugo poslije toga nađeno je i tijelo košarkaševog oca, u močvari blizu gradića Mekol, u Južnoj Karolini. S obzirom na sve okolnosti i proteklo vrijeme od zločina, mrtvozornik je naredio da se svi dijelovi tijela kremiraju osim vilice i ruku, da bi na osnovu toga mogao da bude identifikovan.

Istražitelji koji su došli na mjesto otkrića tela odmah su uradili svoj posao, fotografisali su automobil, tijelo i utvrdili da je Džejms Džordan ubijen 23. jula 1993, osam dana prije svog 57. rođendana. Radio je u američkom ratnom vazduhoplovstvu, mijenjao je poslove i uvijek bio velika podrška svom najuspješnijem sinu. Za sobom je ostavio petoro djece.

"Mnogo nježnih riječi i posvećenih molitvi podigli su naš duh u teškim vremenima. Hoću da izrazim zahvalnost lokalnim vlastima, kao i pripadnicima državne i savezne policije zbog njihovog truda. Pokušavam da se izborim sa osjećajem preteškog gubitka na način koji bi učinio mog oca ponosnim. Prosto ne mogu da razumijem kako neko može da namjerno dosipa so na moju otvorenu ranu, insinuacijama da greške iz moj života imaju nekakve veze sa smrću mog oca", rekao je Majkl Džordan na sahrani, optužujući sve koji su njegove probleme sa kockanjem dovodili u vezu sa tragičnom sudbinom njegovog oca.

Ubice su osuđene na doživotnu kaznu zatvora. I Leri Martin Demeri i Danijel Andre Grin imali su po 18 godina u trenutku ubistva. Demeri, za koga je naknadno utvrđeno da je ubica, služi svoju doživotnu kaznu zatvora u Linkoln kauntiju, sjeverozapadno od Šarlota. U zatvoru je protiv njega podnijeto 19 prekršajnih prijava od 2001, uključujući i dvije za posjedovanje nedozvoljenih supstanci. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC