• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA zvijezda izrešetana u šumi, ubistvo razriješeno devet godina kasnije!

Autor Milutin Vujičić

Tijelo bivšeg košarkaša Lorenzena Rajta deset dana je ležalo izrešetano u šumi prije nego što je pronađeno, a još sedam godina je prošlo dok nisu shvatili ko ga je ubio i ko stoji iza svega.

 Lorenzen Rajt priča o ubistvu Izvor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Na draftu 1996. godine, jednom od najjačih u istoriji NBA lige, za prvog pika izabran je Alen Ajverson, a tu su bili još Kobi Brajant, Peđa Stojaković, Stefon Marberi, Markus Kembi, Antoan Voker i Džermejn O'Nil, ali i još jedan košarkaš čija životna priča intrigira, međutim iz nekog razloga je pomalo zapostavljena.

U pitanju je Lorenzen Rajt koga su Los Anđeles Klipersi odabrali kao sedmog pika, a koji je ostvario više nego solidnu NBA karijeru. Bilježio je solidne brojke u Klipersima, za koje je polovinu mečeva bio starter, da bi potom u Atlanti "odskočio". Stigao je 1999. godine, pa naredne sezone zablistao uz Tonija Kukoča (imao je 12,4 poena po meču), da bi zatim najbolje dane karijere proveo u Memfisu (sve do 2006. godine). Potom je opet dvije godine igrao za Atlantu, Sakramento i Klivlend, a penziju nije ni dočekao pošto je nestao 18. jula 2010. godine.

Posljednje što se zna o njemu je da je iz svog doma u Kolervilu (predgrađe Memfisa) izašao sa nepoznatom količinom keša i drogom, a onda kao da je propao u zemlju. Navodno, trebalo je da se nađe sa prijateljima u Atlanti, kao i da posjeti svoje šestoro djece, međutim porodica je tek četiri dana kasnije prijavila policiji da je nestao. Još šest dana kasnije, dakle ukupno deset od kada je Rajt nestao, pronađano je njegovo tijelo - i to u šumi, puno rupa od metaka.

Izvor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

I pijre toga sumnjalo se da je izerešetan, ali porodica i policija nisu znali ništa o tome - zbog dispečerke koja je odlučila da svojim nadređenima ne prijavi misteriozan poziv od 19. jula. Tog dana je Rajt mobilnim telefonom pozvao policiju i pokušavao je da objasni da je u opasnosti, ali nije se čuo glas - samo odjek 11 ispaljenih metaka. Dispečerka je ćutala i ćutala, a onda tek osam dana kasnije prijavila šta se dogodilo i ubrzo je tijelo pronađeno. Ali, baš ništa više od toga - ni ubica, ni mogući motiv, ni oružje, sve što se desilo oko smrti Rajta bila je misterija koja je potresla čitav Memfis, najviše još od ubistva Martina Lutera Kinga 1968. godine.

Lorenzen Rajt
Izvor: YouTube/48 Hours

U sve se uključila NBA liga, kao i njegov nekadašnji klub Memfis, tako da se nudila nagrada (21.000 dolara) za bilo kakvu informaciju o ubistvu košarkaša, ali niko se nije odazvao i činilo se da nikada nećemo saznati ko je naudio Rajtu, sve do 9. novembra 2019. godine kada je u jezeru Volnut (Misisipi) isplivalo oružje.

Mjesec dana kasnije, pronađen je i ubica - Bili Tarner, inače slikar i đakon u Hrišćanskoj baptističkoj crkvi u Kolervil, međutim tek kada se rasplelo klupko i kada se saznalo ko stoji iza ubistva - priča je postala posebno jeziva. Deset dana pošto je uhapšen Tarner, privedena je i Rajtova bivša surpuga Šera Rajt-Robinson koja je u to vrijeme živjela u Kaliforniji. Veza? Supruga usmrćenog košarkaša je takođe bila član pomenute Crkve i često je na službama komunicirala sa slikarom-ubicom.

Izvor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Lorenzen i Šera su inače bili u braku 13 godina, ali iako su dobili šestoro djece - malo je reći da njihov odnos nije bio idiličan. Bilo je tu droge, zlostavljanja, ali policija u prvi mah nije pronašla motiv i trebalo joj je sedam godina da "uhvati" Šeru u zločinu. Ispostavilo se, da je ubila košarkaša zbog toga što je njegov život bio osiguran na milion dolara i nadala se da će joj sve to pripasti kao majci njegove djece, ali nije ni sumnjala da će poslije toliko godina biti otkriven pištolj koji na kraju vodi do nje.

"Nisam bila među osumnjičenima, samo jedna od osoba koju su ispitali u tom slučaju, tako su mi rekli u policiji. Imali su dugačku listu ljudi sa kojima su razgovarali o njegovoj smrti, ali nisu imali osumnjičenog", ispričala je Rajt-Robinson u jednom intervjuu prije nego što je uhapšena.

Izvor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Ubica košarkaša Lorenzena Rajta osuđen je u martu 2022. godine na doživotnu kaznu zatvora, dok je "mastermajnd" čitavog plana Šera Rajt-Ričardson osuđena na 30 godina zatvora. Prema izvještajima medija koji su se podrobno bavili ovim slučajem, Šera je bila u tajnoj vezi sa pomenutim đakonom koji je prema upustvu ubio njenog bivšeg muža u šumi, dok su potom zajedno planirali da podijele novac od njegovog životnog osiguranja.

U međuvremenu, Šera Rajt-Ričardson je napisala i knjigu, navodno fikciju, gdje se mnogo stvari poklapa sa njenim životom - o mladom košarkašu koji upoznaje stariju devojku, a uporedo sa napretkom u karijeri vara je sa drugima.

Danas bi Lorenzen Rajt imao 49 godina.

Izvor: ELSA / Getty images / Profimedia

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC