• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika zbog Jokića dala pasoš MVP-u: Isto su uradili i prije dvije decenije, da dobiju Divca i Rebraču!

Autor Nikola Lalović

Srbija se nada da će Jokić igrati na Olimpijskm igrama, a Amerika zna - Džoel Embid nastupa za njih! Iako djeluje kao presedan, nije prvi put da naturalizovani MVP NBA lige igra za SAD.

 Amerika naturalizovala Embida za Olimpijske igre  Izvor: RENAUD GIROUX / AFP / Profimedia

Sada znamo (skoro) cijeli sastav Sjedinjenih Američkih Država za Olimpijske igre u Francuskoj, pošto je objavljeno 11 od 12 reprezentativaca za ovaj turnir. Poslije nekoliko lošijih rezultata nacionalnog tima ranijih godina, sada je u tim ušlo sve najbolje što NBA ima, pa i jedan naturalizovani igrač!

U pitanju je aktuelni MVP regularnog dijela NBA lige Džoel Embid, Kamerunac sa francuskim papirima! Ipak, nije on prvi naturalizovani igrač u sastavu "Drim tima", pošto se to već dešavalo i Amerikanci nisu prezali od toga da uvode strance u reprezentaciju.

Zapravo je u drugi "Drim tim" nakon originalnog, onaj koji je igrao na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine na domaćem terenu ušao tada jedan od najboljih košarkaša svijeta, Nigerijac koji je Embidu bio uzor!

SLUČAJ EMBID - OD KAMERUNA, PREKO FRANCUSKE DO SAD!

Embid koji je po mišljenju mnogih "iskukao" svoju MVP titulu od prošle sezone do sada u karijeri nema nijedan trofej, a kako stoje stvari ove godine u Filadelfiji teško da će ga osvojiti u NBA plejofu. Rođen u Jaundeu u Kamerunu, Embid je do 15. godine igrao fudbal i odbojku i planirao je da se profesionalno bavi odbojkom u Evropi, a onda ga je na košarkaškom kampu pronašao nekadašnji NBA veteran Luk Mba a Mute i odveo u Ameriku. Nakon mučenja u srednjoj školi dominirao je u jednoj godini na Kanzasu i od 2015. igra u NBA ligi.

Postao je jedan od najboljih igrača lige, a kada je 2017. odbio da igra za Kamerun na Afrobasketu vidjelo se da se nešto sprema. U julu 2022. godine je uzeo francusko državljanstvo, a onda je sve šokirao kada je u septembru postao državljanin Amerike i kada je objavljeno da planira da igra za SAD! Da li će konačno uspjeti da dođe do medalje u karijeri? Vidjećemo u Parizu, ali znamo da je pošao stopama svog idola - Hakima Olajdžuvona!

PRIČALI DA JE UBIO LAVA, NIJE ZNAO PRAVILA KOŠARKE!

Izvor: TED MATHIAS / AFP / Profimedia

Iako trenutno imaju Embida, Paskala Sjakama i Kristijana Koloka u NBA ligi, Kamerun nikada nije bio košarkaška zemlja. Sa druge strane Nigerija itekako jeste, ali najbolji Nigerijac pod obručima svih vremena Hakim Olajdžuvon nije igrao za domovinu već je uzeo zlato na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine nastupajući za Ameriku!

Rođen u Lagosu u radničkoj porodici naroda Joruba uvijek je lijepo govorio o domovini, roditeljima i odrastanju u Nigeriji. "Roditelji su me naučili da budem pošten, da radim vrijedno, da poštujem starije i da vjerujem u sebe. Lagos je veoma kosmopolitski grad, ima mnogo naroda i odrastao sam u zajednici sa mnogo različitih ljudi", naveo je Olajdžuvon.

Naravno u Americi se pričalo da je čuvao ovce i da je ubio lava kopljem, što je vjerovatno više plod holivudske predstave Afrike nego realno stanje odrastanja u milionskom gradu. Ipak o košarci nije mislio. Bio je fudbalski golman, a upravo na fudbalskim terenima su ga otkrili koledž skauti. Njegove duge ruke su im zapale za oko, a kada je prvi put poslat na košarkaški teren nije mogao da zakuca i nije znao da dribla loptu!

Ipak iako je tek sa 16 počeo da uči pravila košarke i iako je na koledžu u prvoj sezoni malo igrao ljeto između prve i druge godine studija bilo je ključno za njega. Radio je sa tadašnjim centrom Hjustona i MVP-em lige 1983. godine Mozesom Malounom. Nakon toga je izdominirao u narednoj godini na Univerzitetu Hjuston i uskoro postao najbolji centar NBA lige!

BOLJI OD DŽORDANA, UZIMAO MU TITULE!

Izvor: PAUL BUCK / AFP / Profimedia

Odlučio je da se prijavi na draft 1984. i tu je bio prvi na vjerovatno najboljem draftu ikada. Treći je bio Majkl Džordan, peti Čarls Barkli, Alvin Robertson sedmi, Otis Torp deveti. Kevin Vilis 11. a Džon Stokton 16. U sezonama koje su dolazile dominirao je, a kada se na kratko Majkl Džordan povukao upravo je Hakim sa Hjustonom uzeo dvije titule, dva trofeja MVP-a finala i jednu MVP titulu regularnog dijela lige.

Ipak, želio je i da osvoji Olimpijske igre, a kako je 1980. godine igrao za juniorski tim Nigerije, a tek 1993. postao građanin Amerike za Olimpijske igre FIBA se potrudila da zažmuri na neka pravila i dovzolila mu je da nastupi na OI pod zastavom SAD.

Konkurencija pod košem je bila strašna, tu su bili Šakil O'Nil i Dejvid Robinson. U grupi su Amerikanci razbili Argentinu, Angolu, Litvaniju i Hrvatsku, a onda su u nokaut fazi stradali Brazil u četvrtfinalu i Australija u polufinalu.

U ATLANTI KRAJ SA "PLAVIMA", U LILU POČETAK PROTIV "ORLOVA"!

Izvor: JEFF HAYNES / AFP / Profimedia

Sada će Amerikanci sa naturalizovanim MVP-em NBA lige na poziciji centra početi takmičenje na Olimpijskim igrama u Parizu gdje će im pod košem glavna uzdanica biti Džoel Embid. Tada, te 1996. godine su posljednji meč igrali protiv jugoslovenskog tima, a Vlade Divac i Željko Rebrača su morali da se nose sa tri sjajna centra, od toga jednim naturalizovanim. Dejvid Robinson je igrao 26 minuta i imao je 28 poena i 7 skokova, a Šekil O'Nil je u igri bio samo pet minuta,

Na kraju je Amerika pobijedila sa 95:69, iako se dobrih 30 minuta sastav SR Jugoslavije držao, a naturalizovani Nigerijac Hakim Olajdžuvon je za 13 minuta imao učinak za zaborav, svega pet poena, uz šut iz igre 1/6. Nadamo se da će i Džoel Embid slično proći protiv srpskih centara kroz koji mjesec...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC