• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetislav Pešić ostaje selektor Srbije!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Govorilo se i ranije, govori se i danas da je trener u godinama, ali ta strast prema košarci i ta ne ljubav nego navika je i dalje tu duboko u meni ", rekao je Pešić.

 Svetislav Pešić ostaje selektor Srbije! Izvor: MN PRESS

Poslije dvije medalje sa posljednja dva velika takmičenja cijela javnost, ali i kompletan nacionalni tim stali su iza Pešića i jasno mu dali do znanja da ga žele i dalje na mjestu selektora.

To se i ispunilo i Svetislav Pešić ostaće selektor Srbije!

"Meni je veliko zadovoljstvo da se nastavila saradnja. Nema šta da vam pričam oko njega šta je sve urađeno. Ono što je jako važno za nas je da smo ovo obezbijedili. Bila je to želja nacije i igrača i to će olakšati sljedeće korake. Ono što nam preostaje je da radimo zajedničkim snagama. Očekujemo veliku podršku klubova. Svi računaju da je to sve završeno, ali imamo kvalifikacije i treba tu da prođemo. Ugovor koji smo potpisali je do 30.9.2025 godine. Zahvaljujem se Pešiću na razumijevanju i povjerenju", rekao je predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Nebojša Čović.

Nakon njega obratio se i novi-stari selektor.

"Ja bih iskoristio priliku da se zahvalim na strpljenju savezu i Nebojši. To se sve malo odužilo, ja sam već imao neke druge ciljeve i planove i neke druge obaveze. Uspjeli smo to da na neki način regulišemo i ja sam sada tu pred vama. Kažem zahvaljujem se na strpljenju prije svega. Nije bilo tu nekih pregovara. To su bili razgovori jer sam ja mislio da sam svoje obaveze prema srpskoj košarci i reprezentaciji završio. Ali eto nikad ne reci nikad. Situacija je takva da se približava kvalifikacije za EP. Mi smo već imali jedan prozor u februaru. Trudio sam se koliko sam mogao i nadam se da sam ispunio želju igrača, Saveza, Nebojše da nastavimo taj kontinuitet. Ipak jednog dana to mora da nastavi jednog dana. Govorilo se i ranije, govori se i danas da je trener u godinama, ali ta strast prema košarci i ta ne ljubav nego navika je i dalje tu duboko u meni ", rekao je Pešić.

Osvrnuo se potom na predstojeće kvalifikacije.

"Sad nam predstoji jedan rad. Ali stvarno imam potrebu da to kažem jer  u Srbiji ne uspjeva ništa kao uspjeh. Iako smo igrali fantastično na Evropskom prvenstvu, ali tih osam minuta je presudilo da ne uradimo ono što treba. Ja sam uvijek za proces, iako i ja volim da pobijedim, A taj proces znači te kvalifikacije koji su bili za nas prilično komplikovani. Ne samo zato što nas čekaju četiri utakmice. Najveći uspjeh mog rada je što smo se kvalifikovali za Svjetsko prvenstvo jer da se nismo kvalifikovali ne bi se tamo pojavili, ko zna gdje bi Srbija završila, ne bi išli ni na Olimpijske igre. Nama je taj sistem kvalifikacija bio protivnik, imali smo u kvalfiikacijama 42-43 igrača. Svaki prozor drugi igrači, svaki prozor druga ekipa".

Pešić o pozivu igrača na ostane.

"Znači naravno, sigurno da znači, povećava odgovornost i pre svega nije baš dobro kad te igrači mnogo žele i hvale. Tako se stvorila jedno uzajamno povjerenje. Dobro smo se povezali, prepreke koje smo imali na putu te više ujedine. Bilo je tu poraza i pobjeda, ali stići do ciljeva nekada izgleda jednostavno, ali to je proces u kome svi učestvujemo. Raditi sa klubom i reprezentacijom to su dvije različite stari. Ali eto ponekada pogotovo u reprezentaciji je vrlo važno da se stvori hemija. Igrači su to osjetili, ja mislim i možda je to u klupskom delu drugačije, ali znate kako, reprezentacija nije skup najboljih po statistici nego oni koji se najbolje dopunjuju. Ne samo sa aspekta čiste košarke, nego ko se najbolje dopunjuje i na taj način se oni povezuju između sebe. A šta povezuje ljude? Interes! A ovo je interes uspjeha. I trenera treba neko da motiviše, a šta da ga motiviše, evo ovo baš!"

O Simaniću.

"Što se tiče prozora, igra se. Nije FIBA ništa pomjerila. Tih dana se igraju kvalifikacije i Evroliga. Bez uslovno rečeno bez igrača, ali nadamo se da će igrati. Što se tiče Simanića radujemo se svi, znamo kroz šta je sve on prošao. Evo ga 22 poena, sjajne brojke. Izabrao je pravo mjesto, trener mu je dao šansu, ja mu želim sve najbolje sigurno. Samo neka nastavi, on je kandidat. Sada mora da nastavi", rekao je Pešić.

Da li planira da ostane do OI

"Ne bih ja da se ponavljam, razumjeli ste našu odluku. Ja sam jedan olimpijski ciklus, moja funkcija kao trenera. selektora, završili smo olimpijski ciklus i dali koliko možemo. Pomislio sam da dolazi novi tim i da to treba nastaviti. Naravno i uz moju podršku i pomoć koliko god mogu da pomognem. Ali eto vidite kakva je tu situacija, onda smo Nebojša i ja napravili dogovor, ovo što je sada najvažnije kvalifikacije. Ja ne bih ništa isključivao, ja sam to već sa glavom i sa sobom i sa porodicom završio. Dogovorili smo se, idemo dalje, lično mislim da u budućnosti treba da bude novi sastav, novi trener, ako se nađe može neki mlađi, starijeg ne možete da nađete, Idemo kratkoročno, a mislimo dugoročno".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC