• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bili smo prvaci svijeta, a bili smo i šesti

Promociju dokumentarnog filma o razvoju jugoslovenske košarke do 1970. godine iskoristili smo za razgovor sa Borislavom Stankovićem...

 Bili smo prvaci svijeta, a bili smo i šesti  Izvor: MONDO

U centru Ljubljane, u nedjelju je prvi put prikazan film "Bili smo prvaci svijeta", autorsko djelo Zvonimira Šimuneca, producenta Dejana Petrovića, scenariste Aleksandra Miletića i reditelja Ivice Vidanovića.

U prisustvu legendi jugoslovenske košarke, kao što su Borislav Stanković, Ivo Daneu, Aljoša Žorga, Bogdan Tanjević i drugi, gosti projekcije i novinari prisjetili su se (ili saznali) kako je igra pod obručima postajala popularna i uspješna na prostoru bivše Jugoslavije.

Film prati razvoj košarke od šutiranja na beogradske obruče tokom Drugog svjetskog rata, do osvajanja titule šampiona svijeta, u Ljubljani, 1970. godine.

Kroz sjećanja Borislava Stankovića, Srđe Kalembera, Lajoša Englera ili Ljiljane Šaper (supruge Radomira Šapera), gledaoci saznaju kako je ta igra stvarana u Beogradu, kako su nastajali Crvena zvezda i Partizan i kako je reprezentacija Jugoslavije rasla na velikim takmičenjima.

"Osvajanje šestog mjesta na Evropskom prvenstvu u Sovjetskom savezu (1953. godine), prvi je pristojan uspjeh naše košarke", konstatovao je Stanković u filmu, a tokom projekcije glasno konstatovao:

"Bili smo šesti, a sada smo sedmi".

VIDEO

Brojni naratori filma, aktivni učesnici tog vremena, vode gledaoca i kroz priču o prvim pobjedama nad selekcijom SSSR i o uspješnoj smjeni prve značajne generacije naše reprezentacije. Taj projekat je trofejno sproveo Ranko Žeravica.

Uspješni trener pročitao je, tokom snimanja dokumentarca, detaljan plan rada ekipe, koji je Jugoslaviji donio prvi titulu šampiona svijeta, osvojenu u ljubljanskoj dvorani Tivoli.

Prvu zlatnu generaciju činili su: Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi, Trajko Rajković.

"To je bio veoma važan rezultat. To je život i to je košarka. Toliko dugo vremena je prošlo, toliko događaja... To prvenstvo je bilo, pored ostalih, možda i najvažnije, jer je organizacija bila u mojoj zemlji i jer je moja zemlja osvojila zlato", izjavio je poslije projekcije Borislav Stanković, dugogodišnji sekretar FIBA.

Autor filma je kao jednu od definicija "jugoslovenske škole košarke" iskoristio konstataciju Ljubodraga Simonovića, da je našu prvu zlatnu generaciju "krasila spremnost da individualni kvalitet podredi kolektivu".

Stankovića smo upitali da li i u kolikoj mjeri, još postoji "jugoslovenska škola košarke"?

"Kada pitate koliko postoji jugoslovenska košarka, reći ću vam - isto koliko je i ta država postojala. Ta država ne postoji i više ne postoji ni jugoslovenska košarka. Ipak, postoje temelji košarke, kao igre, kao sporta i, ako dozvolite, kao filozofije života. Ta filozofija je sačuvana u svim republikama danas. Negdje više, negdje manje, negde sa više uspjeha, negdje sa manje".


"Što se tiče popularnosti i zanimanja za košarku, kao i njenoj značaja u sportskom životu svih ovih republika, jasno je da košarka ima veoma značajnu ulogu. Vidite i koliko smo ovdje imali naših bivših republika, koje su samostalno učestvovale... Sigurno je da je nekada bilo lakše i sastavljati tim i osvajati medalje, nego sada".

Sa osmijehom je odgovorio na pitanje u vezi sa svojim glasnim komentarom tokom projekcije filma. Osvajanje šestog mjesta u Moskvi nazvao je "pristojnim rezultatom", a kako bi ocijenio rezultat reprezentacije Srbije na aktuelnom Eurobasketu?

"To što sam dobacio odnosilo se na srpsku košarku. Srpskoj košarci osvajanje sedmog mjesta omogućava učešće na Svjetskom prvenstvu, a redovna učešća na velikim takmičenjima su izuzetno važna za napredak svih timova".

Plasman "orlova" nije htio da nazove ni uspjehom, ni neuspjehom. Niti smatra da postoji potreba da se takve ocjene iznose.

"Niti se može reći uspjeh, niti se može reći neuspjeh. Postignut je rezultat koji odgovara današnjem nivou košarke i današnjem stanju u srpskoj košarci. O nekom neuspjehu ne može biti govora, jer su i naši košarkaški funkcioneri isticali da bi kvalifikovanje na Svjetsko prvenstvo u Španiji bilo minimalni cilj. To smo postigli..."

"Sa druge strane, maksimalni cilj bio bi medalja, što to nismo postigli, tako da smo tu negdje između. Nije neuspjeh, a nije ni uspjeh", dodao je Stanković na kraju kratkog razgovora, dok su iza nas stajali novinari iz Slovenije, Grčke i Francuske i čekali svoj red za intervju sa uglednim bivšim sekretarom FIBA.

(Izvještač MONDA iz Slovenije, Mladen Šolak, foto: MONDO/M. Šolak)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC