• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pešić: Volim Sarajevo

Autor mondo.ba

Srpski košarkaški trener Svetislav Pešić (69), strateg španskog giganta Barcelone, legenda je evropske košarke.

 Svetislav Pešić: Volim Sarajevo Izvor: MN PRESS

U Košarkaškom klubu Bosna sedamdesetih godina prošlog vijeka izgradio je igračku karijeru i bio dio generacije koja je 1979. osvojila titulu evropskog šampiona.

Osamdesetih je u među "studentima" počeo i veoma uspješnu trenersku karijeru, okrunjenu, između ostalog, titulama evropskog (kao selektor Njemačke) i svjetskog prvaka (Jugoslavije) te peharom klupskog šampiona (Barselona 2003).

"U Sarajevu sam posljednji put bio u decembru 2017. godine, kad mi je, nažalost, umrla punica, odnosno majka moje supruge. Volim Sarajevo, a naravno, kao što se sve promijenilo, promijenilo se i Sarajevo. Uvijek sam se, međutim, kretao tamo gdje se najbolje osjećam pa tako i u Sarajevu, među ljudima s kojima se znam", rekao je Pešić za sarajevski list "Dnevni avaz".

Zbog velikih obaveza, ne dolazi često u glavni grad Bosne i Hercegovine, ali je priznao da se uvijek rado vraća...

"Moja djeca su rođena u Sarajevu, moja supruga je iz Sarajeva, najljepše godine proveo sam u Sarajevu. Volim Sarajevo kao grad, volim tu sredinu, volim te ljude, volim taj njihov humor tako da uvijek imam neki poseban osjećaj kad se vratim u Sarajevo", dodao je trener katalonskog kluba. 

Sarajevska Bosna sprema slavlje za 40. godišnjicu osvajanja titule prvaka Evrope, a u isto vrijeme je, praktično, pred raspadom.

Musa, prije zore ne sviće

"Džanan Musa je veoma talentovan dečko. Mislim, međutim, da je prerano otišao u NBA. To je sudbina mnogih mladih igrača iz Evrope, koji nekad idu glavom kroz zid zahvaljujući svojoj mladosti i ljudima koji ih okružuju, a koji ne znaju kako se pravi karijera mladih igrača. Volio bih da on i sada ima dobru NBA karijeru, ali smatram da takva vrsta potencijala i talenta treba da ostane igrati u Evropi, da se mirno razvija, jer prije zore ne sviće". 

 "Uglavnom sam preko Mirsada Milavića i Nihada Imamovića ostao u kontaktu sa svim onim što se dešava. Naravno da to nije dobra vijest. Ako ništa drugo, ova proslava u povodu 40 godina osvajanja Kupa šampiona, treba na neki način da podstakne odgovorne da djeluju. Mi, koji više ne živimo tu, pratimo to i želimo da se desi promjena, ali to, ipak, zavisi od ljudi koji vode sport u Sarajevu".

Košarkaški Kup BiH od ove godine nosi ime po Mirzi Delibašiću, košarkaškoj legendi i Pešićevom nekadašnjem saigraču. 

"Imao sam to zadovoljstvo da, kao igrač, pratim razvoj njegove karijere, jer je on došao iz Tuzle kad sam ja već bio u Bosni. Došao je kao jedan od najtalentovanijih mladih igrača, ne samo u Jugoslaviji. Bosna je bila njegov izbor između klubova koji su u to vrijeme imali neku veću težinu, kao što su bili Cibona, Partizan ili Crvena zvezda. Kao što se vidi, nije pogriješio. Postao je ono što jeste, jedan od najboljih evropskih igrača svih vremena, košarkaška legenda. U svemu tome nije dobro da su ga njegova porodica i košarka prerano izgubili, ali to je sudbina i protiv toga se ne možemo boriti. Ostao je omiljen, ne samo među sportistima nego i među svim ljudima koji znaju za njega", podvukao je Pešić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC