• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gledali smo The Scheme: Poročni FBI agent sačuvao je truli NCAA sistem!

Autori mondo.rs Autori Nikola Janković

Poslije posljednjih pola časa ovog vanserijskog dokumentarca, pitanje da li ćete ikada više povjerovati u to da je pravda dostižna, ukoliko je skupa.

 Sportski-dokumentarci-The-Scheme-HBO-2020-Rik-Pitino-FBI-Nike-adidas-i-NCAA Izvor: Guliver, Doug Pensinger/Getty Images North America

Ako postoji jedan dokumentarac koji bi trebalo da odgledate tokom ove pandemije, neka to bude "The Scheme".

Deadspin nije više toliko dobar sajt, od kada ga je kupio jak vlasnik i zabranio novinarima da pišu o politici, ali je i dalje jedan od boljih u SAD. Odlučio sam da poslušam savjet i promijenim plan koji sam imao za serijal "Mondo prikazuje".

Bila je to jedna od boljih odluka ove nedjelje.

Možda će vas zanimati

Zapravo, nisam siguran da ću ovim tekstom uspjeti u dovoljnoj mjeri da dokažem koliko sam bio u pravu. Zato, prije nego što pročitate ovo do kraja i prihvatite "spojler", imam nešto da vam kažem: Pročitaj ponovo prvu rečenicu.

Dokumentarac HBO produkcije bez jedne igrane scene, ali sa gomilom dokaznog materijala i autentičnih prisluškivanih telefonskih razgovora imao je premijeru u utorak, 31. marta.

Režirao ga je Pet Kondelis, a za glavnog glumca ste možda čuli ukoliko ste u periodu od 2017. do danas pratili najveći skandal koji je pogodio finansijski najmoćniju neprofitabilnu organizaciju u SAD - NCAA.

Reč je o Kristijanu Dokinsu.

Izvor: HBO screenshot


MONDO PRIKAZUJE: I HATE CHRISTIAN LAETTNER (SUBOTA UVEČE)

U perfektno odigranim sporednim ulogama istakli su se treneri univerzitetskih timova, poput Rika Pitina, Vila Vajlda i Šona Milera, važnu rolu odigrao je Milerov pomoćnik na Arizoni, Buk Ričardson, briljantni su bili i FBI, Nike, Adidas, Under Armour, Las Vegas, jahta, malo rasizma, mnogo novca, reporterka The Wall Street Journal magazina, agenti Endi Miler, Marti Blejzer, NBA zvijezde Deandre Ejton, Elfrid Pejton, Rodni Hud, ali će ozbiljan kandidat za "Oskara" vjerovatno biti izvjesni Džef D'Anđelo, kog niste i nećete vidjeti.

Riječ je o tajnom agentu angažovanom da pred lice pravde dovede sve korumpirane, a mnogo ih je, u savršenom sistemu. Međutim, i tajni agent je čovjek od krvi i mesa, pa je tako Džefova odluka da prihvati Kristijanov poziv da mu se pridruži u Las Vegasu na ljetnoj NBA ligi te 2017. godine zapravo odrediti sudbinu i Pitina i Vajlda i Milera i svih gore nabrojanih...

OK, sada ću pokušati da obrazložim.

Izvor: Guliver, Mike Ehrmann/Getty Images North America

Američki sistem sporta je nadmoćan u odnosu na ostatak planete. Zatvorene profi lige. Nema ispadanja. Nema transfera, samo trejdovi. Sav novac ide igračima (dobro, ne baš samo njima…). Studentski sport je podignut na nivo profesionalnog. Talentovan si, studiraš, plaćeno ti je sve, tvoje je samo da treniraš i boriš se za veliku stvar - prvi profi ugovor.

Daješ intervjue, svi te znaju, zvijezda si na nacionalnoj televiziji, skauti se zbog tebe okupljaju na tribinama, igraš utakmice istorijske važnosti pred prosječno više navijača nego u NBA, NFL, MLB, NHL, MLB… Daješ intervjue, gostuješ u emisijama.

Zapravo, zaista studiraš ono što ćeš jednog dana raditi. Ako se baviš košarkom, kada dođeš - pardon, AKO dođeš u NBA - imaćeš i teoretsko i praktično znanje o tome kako sistem funkcioniše. 

Jedino što nećeš imati pravo je da potpisuješ ugovore. Moraš da igraš samo zato što voliš. I da učiš.

Djeluje savršeno.

Osim što nije.

Izvor: Guliver, Maja Hitij/Getty Images Europe


Kristijan je na vrijeme shvatio da neće biti pik prve runde drafta, vjerovatno je prerano pročitao "Sole Influence", ali je svakako prerano ostao bez mlađeg brata Dorijana koji je sa 14 godina bio najbolji igrač srednjoškolskog tima koji je trenirao njihov otac. Lu je tog dana bio na vjenčanju i utakmicu je vodio njegov asistent.

"Okrenuo se prema meni i rekao: 'Brate, osjećam se jako umorno'", prisetio se Kristijan trenutka prije nego što će njegov tri godine mlađi brat, košarkaški vunderkind sa nekoliko 40+ utakmica u konkurenciji jačih i starijih od sebe, doživjeti srčani udar, zaspati i nikada se ne probuditi.

"Dorijanov ponos" nazvan je projekat koji je Kristijan pokrenuo kao 16-godišnjak, a u koji je uključio čitav zdravstveni sistem SAD, kao i kompaniju "Under Armour" koja je prije njegovog 18. rođendana već sklapala ugovore sa šest cifara, uz njegovo posredstvo, sa srednjoškolcima iz savezne države Mičigen. 

Kristijan je Amerikanac afričkog porijekla i to mu je u razgovorima sa vršnjacima svog uzrasta i sličnih problema davalo veliku prednost u odnosu na bogate bijele muškarce, kako ih je nazivao na početku filma, koji su obigravali oko Drajmonda Grina i ostalih talentovanih momaka.

Da skratim - ispostavilo se brzo da je Kristijan vunderkind, ali ne na terenu.

Izvor: HBO screenshot


Nekoliko godina kasnije predložio je mističnom finansijeru svoje prve samostalne firme, Džefu D'Anđelu ("ne želim da ovo zvuči rasistički, ali pomislio sam da njegovi italijanski korijeni imaju veze sa mafijom", rekao je u jednom trenutku), da mu se pridruži u Las Vegasu i tamo lično sprovede u djelo svoju "fiks" ideju - protiv koje je bio u startu - da upozna trenere NCAA timova i tako oformi "pul" od desetak stručnjaka preko kojih će njihova nova agencija (Loyd Management) imati prednost u "regrutovanju" najtalentovanijih košarkaša današnjice prije nego što se odluče za univerzitet.

Kristijan je u međuvremenu preko privatnog agenta, zbunjen Džefovim insistiranjem da posao ne obavlja standardno, preko porodica igrača i njihovih prijatelja, već direktno preko trenera, pokušao da sazna ko je zapravo taj D'Anđelo... bogataš koji mu je na jahti dao milion "start up" evra da pokrene sopstvenu agenciju i izađe iz sjenke jednog od najmoćnijih NBA menadžera (i dalje) Endija Milera.

Federalci su htjeli Pitina, ne ćaleta nekog klinca koji je uzeo 50.000 unaprijed. Što tabloidi kažu, "nećete vjerovati" koliko su bili blizu, a koliko daleko.

Mnogo koverata mladi Kristijan prihvatio je u međuvremenu, a i poslije toga, opijen uspjehom u prljavom poslu koji mu se dogodio tako što je od 12. godine vodio evidenciju o svakom košarkašu vrijednog pažnje od Njujorka do Los Anđelsa i obratno.

Zbunjen time kako se stvari povoljno odvijaju, Kristijan nije primijetio ništa čudno u tome što je na povratku u najskuplji apartman "Meriota" u Las Vegasu primijetio tog izvesnog Džefa, svog šefa i finansijera, kako se kocka sa jednim od najkontroverznijih menadžera u poslu, Martija Blejzera (u to vrijeme on je već trebalo da robija za to što je NBA igračima skidao sa računa lovu koju je investirao u užasne filmove, poput recimo 'Mafia: The Movie' hahaha).

Ispostavilo se na kraju da je D'Anđelo u tolikoj mjeri trošio novac koji je dobio od FBI da raskrinka cijeli slučaj, da pred lice pravde izvede i Pitina i Vajlda i Šona Milera i ko zna koga još iz kompanija Nike i Adidas, da je vješti advokat Kristijana Dokinsa to iskoristio u priličnoj mjeri - potencijalnu kaznu od 200 godina robije za svog klijenta pretvorio je u uslovnu kaznu na kraju nedavno završenog suđenja!

Izvor: HBO screenshot


Na tom suđenju (dobro, sad već pogađate), ne da se nije pojavio kobni agent Džef D'Anđelo, nego se nije pojavio baš niko iz NCAA, FBI, Nike, Adidas - ali i kompromitovani i trofejni treneri - (pazite ovo) bez obzira na to što su tokom tri godine praćenja Kristijanovih krajnje spornih telefonskih razgovora postojali neoborivi dokazi o tome koliko je sistem truo i koliko sui Pitino, Vajld, Miler i brojne druge kolege korumpirani i spremni na davanje i prihvatanje mita.

Konkretno, za sklonosti agenta D'Anđela prema kocki i atraktivnim damama, sasvim slučajno saznala je novinarka "The Wall Street Journal" magazina, naizgled bezopasna Rebeka Dejvis O'Brajen, zbog čega je FBI iz pozicije nekoga ko je na spektakularnoj konferenciji za medije najavio raskrinkavanje trulog sistema (za koji svi znaju da je postojao i da postoji i dalje) došao u poziciju nekoga ko će morati da prihvati da baš niko... 

...neće završiti u zatvoru.

I, kada poslije sat i po vremena pomislite da je sve režirano i da je u pitanju skupi holivudski film bez ijednog poznatog glumca (a, to je upravo i moj utisak dok pišem ove redove), reditelj Kondelis emitovaće vam Kristijanove razgovore sa trenerima univerziteta Arizona i LSU i...

...pitanje da li ćete ikada više povjerovati u to da je pravda dostižna, ukoliko je skupa.

Svi su i dalje na svojim radnim mjestima, osim što je Kristijan odlučio da svoju genijalnost unovči u muzičkoj industriji, jer je u košarci ipak imao ukaljano ime.

Ako postoji jedan dokumentarac koji bi trebalo da odgledate tokom ove pandemije, neka to bude "The Scheme". Nije igrani film.

Subota uveče: "I Hate Christian Laettner"! Gledao: Mladen Šolak.

Do gledanja!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC