• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvo da sačuvamo košarkaše od povreda, pa onda da mislimo o igri

Autor Mladen Šolak

"Tri nedelje timskog rada je minimum za nastavak sezone, ako ga bude", kaže za MONDO bivši kondicioni Zvezde, a sada Bajerna.

 Trener Bajerna Prvo da [sačuvamo] košarkaše od povreda, pa onda da mislimo o igri Izvor: AP/dpa, Uli Deck

Prateći instrukcije vlade Srbije, timovi u kolektivnim sportovima počeli su da održavaju treninge tamo gde je to sada moguće - na otvorenom.

U sklopu tih okolnosti, put fudbaera "večitih" i košarkaši Partizana počeli su da treniraju, pa su se okupili u beogradskom Hajd parku. Dok su crno-beli radili bez prisustva glavnog trenera Andree Trinkijerija, pomoćnika Vlade Šćepanovića i svih stranaca osim Tomasa, javnosti se obratio i predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović, porukom da će i crveno-beli u narednom periodu biti uvođeni u trening.

Možda će vas zanimati

"Videćemo kako će to da izgleda. Da li će biti realno da se opet igra? Nisam siguran", rekao je on.

Kako će izgledati kratke pripreme i kako bi izgledao eventualni nastavak sezone? MONDO je tim povodom kontaktirao stručnjaka za kondicionu pripremu, bivšeg trenera Crvene zvezde, a sadašnjeg trenera Bajerna, Dragana Gačevića.

Prethodnih nedelja u Minhenu, on je organizovao treninge košarkašima koji su se suočili sa blažim merama nego ovdašnji sportisti, jer je tamo bio dozvoljen izlazak u parkove, što su u Bajernu koristili i u tim uslovima radili i na spremi i na određenim nedostacima.

Kada je u pitanju rad u kućama - situacija je bila ista.

"Sigurno da nije bilo lako, naprotiv, bio je jako veliki izazov i mnogo posla za sve moje kolege kondicione trenere, ali isto tako nije bilo ni neizvodljivo. Prvo, kako je situacija sa virusom bila različita u različitim zemljama, isto tako ni lige i timski treninzi nisu obustavljeni u isto vreme, a ni pravila ponašanja nisu bila ista u svakoj zemlji. Bilo je onih koji su morali biti u kućnoj izolaciji jako dug period, dok je na primer ovde u Nemačkoj čitavo vreme bilo dozvoljeno izlaziti napolje u prirodu, samo ne u grupama i uz pridržavanje određenih pravila. Tako da su svi, pa i sportisti imali mogućnost treniranja u prirodi, što smo i mi svakako iskoristili".

"Što se tice rada u kućnim uslovima, u kontaktu sam sa većinom kondicionih trenera iz klubova Evrolige i svi su se snalazili na slične načine kao i mi. Igrači su dobili rekvizite (razne vrste guma, tegova, bučica, medicinke, vijače, sobne bicikle i slično) i individualni plan treninga u skladu sa svojim potrebama, koji su sprovodili kod kuće. U suštini, ovaj period se mogao donekle iskoristiti i da se radi na nedostacima i korekcijama, za šta i nema toliko vremena u toku sezone. Što se nas tiče, klub poseduje i jedan od najsavremenijih sistema za praćenje i analizu treninga, sa senzorima koji registruju jako veliki broj različitih parametara koji pružaju uvid u kvalitet odrađenog treninga, što je svakako od velike pomoći", rekao je on.

Sad kada je u Srbiji dozvoljeno treniranje u grupi (uz maske, rukavice i socijalnu distancu), koji je optimalni period da igrači steknu formu za mečeve? 

"Ukoliko uopšte i dođe do odigravanja nekih utakmica i završetka prvenstava, sigurno je da neće biti dovoljno vremena za optimalnu pripremu, ali neki minimum po mom mišljenju je tri nedelje timskog treninga, uz pretpostavku da su svi pre toga imali period i dozvolu za individualne treninge, što je ponegde već slučaj. U suštini, sigurno je da niko ne bi bio u top formi i najveći izazov i zadatak bi bio sačuvati igrače od povreda, pa tek onda kvalitet igre. Takođe, sve to bi dosta zavisilo i od načina na koji se prethodni period iskoristio, gde bi svakako mogle biti i najveće razlike između timova ali i igrača u svakom timu".

Izvor: MN PRESS

S obzirom na to da je i Bajern evroligaš, kao i da u Nemačkoj planiraju ubrzani finiš sezone na parketu, koliko taj scenario povećava rizik od povreda. 

"Sigurno da sa aspekta nas koji se brinemo i o zdravlju igrača to nije najbolja ideja, ali isto tako sam svestan da je to i jedina mogućnost da se prvenstva završe. Rizik povređivanja bi potencijalno verovatno bio veći, ali opet kažem, nisu svi imali ista pravila ponašanja u svom okruženju i uslove rada u proteklom periodu, pa svakako da ni taj rizik nije kod svih isti". 

Svi pratimo situaciju oko Evrolige i odugovlačenje sa konačnom odlukom. Koliko je moguće osmisliti rad na fizičkoj spremi ekipa u trenutnoj fazi, u kojoj se još ne zna ni da li će biti košarke?

"Najbolje što možemo uraditi je da mislimo i ponašamo se kao da će se sezona igrati do kraja, pa svakom treningu prići na taj način i sa tom idejom u glavi. Naravno da to nije jednostavno ni lako. Neki datumi kad će se određene odluke donositi se već znaju, pa i scenario potencijalnog nastavka sezone, pa u odnosu na to se i pravi plan treninga". 

U Nemačkoj je krajnji rok za odluku o Bundesu 18. maj, a predložen je turnir sa 10 timova. Ako se tome doda i eventualni nastavak Evrolige sa sezonom do kraja jula, biće to veliki broj jako važnih mečeva u kratkom roku. Koliko će okolnosti uticati i na kvalitet košarke i na same nastupe igrača?

"Moje lično mišljenje je da nijedan tim iz bilo koje lige neće moci da učestvuje u dva takmičenja, nacionalnom prvenstvu i Evroligi ili  Evrokupu, već da će, ukoliko uopšte dođe do te mogućnosti, morati da se opredele unapred koje bi takmičenje igrali", smatra Gačević.

Poseban problem su Amerikanci, koji su u velikoj većini otišli u domovinu i teško je računati na njihov povratak u ovom trenutku.

"Veliki problem bi bio i to što je veliki broj stranaca, naročito Amerikanaca napustilo svoje timove, vratilo se u domovinu i verovatno neće biti u poziciji da se vrate u tekućoj sezoni, pa bi mnogi timovi igrali u izmenjenim sastavima, što opet može uticati na kvalitet igara. Sigurno da ne treba očekivati visok kvalitet utakmica, ali isto tako mislim da bi igrači pružili trenutni maksimum u borbi za trofeje, pa uzbuđenja ne bi falilo".

Izvor: MN PRESS

Nije mali broj zemalja koje su otkazale sezone, a značajan je i broj onih u kojima i dalje planiraju povratak. Kako će obe situacije uticati na pripremu ekipa za narednu godinu, koja će svakako biti produžena predolimpijskim turnirima i olimpijskim igrama?

"Po meni, veliki je izazov kako će se uopšte igrati i sledeća sezona, narocito internacionalna takmičenja, Evroliga i Evrokup, što će samo po sebi doneti veliki broj različitih problema, jer sigurno situacija neće biti ista u svim evropskim zemljama. Ali to je već problem koji ne zavisi od nas sportista. Neće biti jednostavno za one koji su već završili sezonu, jer će to biti prilično duga pauza, ali opet to je nešto slično sa čim se veliki broj NBA timova i igrača sreće svake godine, jer igrači koji ne igraju plej-of imaju pauzu od polovine aprila pa do sredine septembra, kad obično kreću timske pripreme za sledecu sezonu. Individualni rad ce biti jako značajan, a neki će se možda odlučiti i na nešto duži pripremni period".

"Što se tiče onih koji će možda igrati utakmice i završiti ovu sezonu, koliko ja znam većina liga je planirano da završi do kraja juna, što je i prethodnih godina bio slučaj, eventualno do sredine jula. Ali s obzirom na to da nema olimpijskih igara ovog leta, opet će ostati dovoljno vremena za odmor do početka naredne sezone".

Trener Bajerna rekao je za kraj da bi se sa trenutnom situacijom trebalo spremno suočiti, kakav god bio epilog. Njegova poruka je da će u slučaju nastavka naredni period biti komplikovan za sve. Kao što već i jeste. 

"U svakom slučaju biće teško i veliki izazov za sve, ali ko želi naći će rešenje, a drugi će naći opravdanje", zaključio je Gačević u razgovoru za MONDO.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC