• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će biti sa košarkom u Evropi - buđenje ili kraj?

Autor Mladen Šolak

Dok neki otkazuju sezone, a neki najavljuju "restartovanje" takmičenja, još čekamo odluku nadležnih za Evroligu, Evrokup i ABA ligu.

 Šta će biti sa košarkom u Evropi - buđenje ili kraj? Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dok u Srbiji još iščekujemo odluku ABA lige i Evrolige o nastavku ili kraju svojih takmičenja, danas i nedeljama unazad saznajemo zvanične odluke nacionalnih i regionalnih liga.

U ponedeljak su kraj odsvirali Turci, a dan ranije su isto to uradili i Italijani, iako je to bilo najavljeno nedeljama unazad.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane, prošle nedelje su Izraelci najavili da će svoje prvenstvo završiti na parketu, do kraja jula, s tim da će Makabi biti pred teškim izborom, jer je već nagovestio da neće moći da igra i domaće takmičenje i Evroligu.

Naravno, ako ona bude nastavljena.

U ovom trenutku, zvanično je otkazano deset nacionalnih i regionalnih liga, počev od VTB, zatim prvenstva Italije, Francuske, Turske, a onda i Litvanije, Belgije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Portugala. U ovoj grupi šampione su proglasili u Litvaniji (Žalgiris), BiH (Igokea) i Belgiji (Ostende).

Za razliku od tih primera, osim Izraelaca, na teren planiraju da se vrate i u Nemačkoj, kao i u Španiji, iako to još nije definitivno najavljeno. Poznat je i sistem takmičenja koji su spremili, jer imaju ideju da odigraju mini-ligu na Kanarskim ostrvima.

U pojedinim zemljama je i dalje nejasno šta će se dogoditi (uključujući i ovdašnju regionalnu ligu), dok su u Grčkoj predstavnici igrača i klubova dogovorili da se više ne igra.

Trenutna situacija stvara dosta konfuzije i oprečnih mišljenja.

Ako sezona bude "restartovana", za šta se i u Srbiji klubovi polako spremaju, timovi će se suočiti sa različitim preprekama - kondicionim, organizacionim, logističkim, a na kraju i na početku - zdravstvenim, jer bi jedan ili dva pozitivna slučaja mogla da uzdrmaju čitavo obnovljeno takmičenje.

Čekajući da Evroliga za dve nedelje "preseče" (i to sama, jer NBA neće pre juna doneti odluku), pitanje je i koliko je realno da timovi u nastavku sezone računaju na Amerikance. Uz to, tu je problem sa ugovorima igrača i trenera koji ističu u junu (na primer, Željko Obradović je ovog leta slobodan), a među njima će neki od jula biti članovi novih timova.

Previše je pitanja, a odgovori za sada ne stižu, iako je sredina maja i iako je prošlo više od dva meseca od poslednjih utakmica.

Dok vreme protiče i dok se Evropa polako oporavlja od ovog "talasa" virusa, da li je realnije očekivati da košarke bude ili ne bude?

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC