• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostarski biciklista Sanjin Memić napravio podvig: Everesting trajao 26 sati

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Izuzetno težak, skoro nesavladiv izazov ekstremnih parametara, širom planete probudio je želju kod mnogih biciklista, kako bi prije svega testirali vlastite granice, pa tako i kod mene", kaže Memić.

 Mostarski biciklista Sanjin Memić napravio podvig: Everesting trajao 26 sati Izvor: Anadolija/Željko Milićević

Član Biciklističkog kluba Mostar Sanjin Memić nedavno je ostvario dječački san i postao prvi Mostarac koji je uspješno završio takozvani Everesting.

Sve je trajalo 26 sati i četiri minute, a Memić je za to vrijeme vozio 224,33 kilometrana visinu Everesta od 8.848 metara nadmorske visine.

Možda će vas zanimati

Stotine kolega biciklista došlo je tog dana na brdo Fortica iznad Mostara podržati ga i na koncu s njim podijeliti dio napora. Sanjin je, kaže nam, imao i veliku podršku medija i sugrađana, pa na odustajanje nije smio ni pomisliti.

“Izuzetno težak, skoro nesavladiv izazov ekstremnih parametara, širom planete probudio je želju kod mnogih biciklista, kako bi prije svega testirali vlastite granice, pa tako i kod mene. Vjerovao sam najprije da vrijedi pokušati i učvrstiti vjeru u ciljeve, odnosno dokazati da ništa nije nemoguće kada nešto iskreno voliš i želiš. Uz to, znao sam da je mali broj ljudi u regiji završio Eversting izazov, kao i da u Mostaru dotad nije niko. Sportski duh i takmičenje, te želja da u svom gradu ostanem upamćen kao prvi biciklista sa završenim i priznatim izazovom od strane zvanične Everesting asocijacije bili su dovoljni razlozi da se mašta pretvori u stvarnost“, kaže Memić u razgovoru za agenciju Anadolija.

Priprema za životni izazov je, kaže, započela uporedo s njegovim bavljenjem biciklizmom.

“Svi do tada odvezeni kilometri, savladani usponi i brojne vožnje, rekreativne i zvanične kroz protekle godine, uticale su da se smijem i zapitati, a kamoli usuditi na ovaj izazov. Ali, recimo da je posljednja godina dana bila presudna kada mi se u zavisnosti od forme javio osjećaj da bih ukoliko se usudim mogao ostvariti cilj. Biciklizam u Mostaru posljednjih godina postaje sve zastupljeniji i popularniji, zahvaljujući Biciklističkom klubu Mostar čiji sam član, te se kroz klupske aktivnosti i trke postizala i održavala fizička i psihička forma. Zahvalan sam roditeljima, kolegicama i kolegama iz kluba, kao i prijateljima uz čiju podršku i pomoć sam uspio ostvariti cilj“, navodi Sanjin.

O težini poduhvata suvišno je govoriti, pa je priznaje i za njega bilo ekstremno teško i iscrpljujuće. Prevezao je 8.848 metara nadmorske visine na izabranoj stazi sa vožnjom po sistemu “gore-dolje“ u trajanju od 26 sati sa odmorima.

“Sa ove distance sve izgleda nestvarno. Dva puta u toku vožnje zadesio me mrak s obzirom na dužinu trajanja izazova, a izazov sam krenuo voziti u tri sata ujutro. Mostarska klima je takva da uvijek ima vjetra, a oktobar sam po sebi nije topao, pa se razlika u temperaturi između polazne i tačke uspona kretala do 10 stepeni. Sve su to faktori koji su dodatno otežavali okolnosti pod kojima sam trebao ostvariti uspjeh i završiti Everesting. O odustajanju nisam pomišljao, a podrška kolega koji su se na biciklima smjenjivali na usponima do jutarnjih sati nije mi dala prostora da razmišljam o odustajanju. Bilo je preteških momenata u toku 26 sati vožnje, a možda je nekad i spust bio teži od + uspona. Ipak, uspio sam u namjeri i odlučno idem dalje u nove sportske i životne pobjede“, najavljuje Memić.

Za bicikl i biciklizam kaže da su smisao njegovog života. Ljubav prema prema biciklizmu pojavila se još u djetinjstvu, te se od prvog susreta sa pedalama rodila neraskidiva veza koja traje i danas.

“Biciklizam je zaista sport koji na jedinstven način nudi zadovoljstvo i otvara mogućnosti koje mogu oplemeniti život i učiniti ga boljim. Ne postoji nijedan razlog koji može uticati na to da kažeš, 'ne sviđa mi se'. Nebitno je da li se radi o cestovnom ili brdskom biciklizmu. Uživanje je zagarantovano. Pogotovo danas, u jednoličnoj svakodnevnici zatrpanoj brigama, stresom i statičnim životom uz loše informacije koje nam se serviraju kroz medijske platforme“, govori Memić.

Pandemija korona virusa poremetila je mnoge procese i takmičenja širom svijeta, pa je poremetila i Memićeve planove.

“U godinama koje dolaze planiram se ozbiljnije uključiti u profesionalni biciklizam uz učešća na trkama širom regije. Za sada sve čeka na mirnija i sigurnija vremena. Do tada valja čuvati zdravlje, održavati formu i vrijedno trenirati. Planovi će morati biti prekrojeni. Iako ograničenih mogućnosti, intenzivno ću trenirati kako bih što spremniji dočekao bolja i zdravija vremena, koja će nadam se brzo doći. Biciklizam ne trpi komfor i preduga odmaranja. Iz forme se brzo ispada i nema prostora za opuštanje“, kaže Memić.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC