• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je "Mala Mo" iz Novog Sada osvojila svet: Karijeru prekinuo stravični napad, sudija joj slučajno spasao život!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Jedan od najvećih tragičnih događaja u sportu dogodio se upravo njoj, ali niko nije uspeo da spreči da se o Moniki Seleš i danas govorio kao o jednoj od najboljih teniserki svih vremena

 Dan kada je "Mala Mo" iz Novog Sada osvojila svet: Karijeru prekinuo stravični napad Izvor: MN PRESS

Na današnji dan Monika Seleš  prvi put je postala šampionka ženskog tenisa.

Pod velikim teniskim nebom "mala Mo" pojavila se 1988. godine sa samo 14 godina, a već naredne godine profesionalnu karijeru obojila je i prvom titulom na turniru u Hjustonu. Tada su svi oni koji su pratili beli sport uvideli da je ženski tenis dobio novo veliko ime, a nekadašnja jugoslovenska teniserka je 1990. opravdala te "glasine".

Možda će vas zanimati

U poslednju deceniju 20.veka Monika Seleš ušla je grandioznom i istorijskom pobedom nad Nemicom Štefi Graf koja je do tog momenta vezala deset grend slem titula, ali tadašnja mezimica Jugoslavije nije joj dozvolila i trofej Otvorenog prvenstva Francuske. Veliku šampionku Monika je savladala u dva seta i tako postala najmlađa teniserka koja je osvojila Rolan Garos, sa samo 16 godina.

ISTORIJA, TITULE, NEPOBEDIVOST:

Zavoleli su i svet i Jugoslavija čuvenu "malu Mo", a ona je uzvraćala mečevima za uživanje. Koliko je važno ime za beli sport pokazala je 11. marta 1991. godine kada je kao još uvek maloletna teniserka došla na prvo mesto WTA liste, i tako sa trona skinula nemačku teniserku Štefi Graf, što će dve godine kasnije da izazove možda jednu od najvećih sportskih tragedija.

Te godine kada je Monika Seleš došla do titule najbolje teniserke sveta, osvojila je Otvoreno prvenstvo Australije, zatim još jedan trofej Otvorenog prvenstva Francuske kao i Amerike, čime je defitnitvno učvrstila poziciju broj jedan. Takođe je iste sezone cela Jugoslavija slavila zbog nje jer je sa Hrvatom Goranom Prpićem osvojila Hopman kup. U finalu tog takmičenja Monika i Goran dobili su oba singl meča, a takođe i miks dubl i time podigli celu zemlju na noge.

Nekadašnja prvakinja ženskog tenisa nije prestala da oduševljava ni naredne godine kada je odbranila sve tri grend slem titule koje je prethodne godine osvojila, dok je u finalu Vimbldonu ipak željna osvete sačekala u tom momentu najveća rivalka Štefi Graf koja je dobila taj meč. Ipak ostala je nedodirljiva na svetskom teniskom vrhu, a to je za neke od navijača čuvene Nemice bilo neprihvatljivo i zato je usledila tužna godina ne samo za Jugoslaviju već i ceo svet, jer to što se dogodilo u aprilu 1993. godine ne samo tenis već retko koji sport pamti.

MONSTRUZNO DELO ZBOG KOGA SU UGAŠENI SNOVI:

Treću godinu zaredom Monika Seleš pokorila je Australiju. Tada šampionka ženskog tenisa u finalu Otvorenog prvenstva Australije pobedila je ponovo suparnicu iz Nemačke, međutim tog puta pobeda joj neće biti oproštena.

Snovi su se srušili, Monika je zajecala, svet je bio zaprepašćen u momentu kada je 30. aprila 1993.godine strastveni navijač Štefi Graf na turniru u Hamburgu u sred Monikinog četvrtfinalnog meča protiv Magdalene Malejeve zverski zabio kuhinjski nož u leđa jugoslovenske teniserke. Monika je na pauzi između gemova sela na klupu, kada se stvorio Nemac Ginter Parhe koji je pred očima celog sveta na jezivi način ugasio karijeru jednoj od najvećih teniskih zvezda. Glasni urlik Monike Seleš odjeknuo je terenom, a u publici su zaprepašćeno oteli nož svirepom napadaču, dok je uplakanu, u bolovima Moniku Seleš sa terena ispartio gromoglasni aplauz praćen strepnjom i nevericom.

Monika Seleš, napad nožem
Izvor: Youtube/World Of Tennis

 Niko nije ni slutio da je sudija na tadašnjem meču zapravo spasio Monikin život jer je pozvao teniserke da izađu na teren, pa se tako sečivo noža zarilo pliće nego što je počinilac planirao, jer je tada najbolja teniserka sveta krenula da se nagne kako bi uzela još malo vode. Da je bila u drugom položaju sečivo bi se zarilo dublje i pitanje je kako bi se tragični događaj okončao.

"Prve nedelje posle ranjavanja nisam mogla da pomeram ruku, ali dopustila sam sebi da me ispune mali naleti nade kako ću se potpuno oporaviti i za nekoliko meseci opet biti ona stara. Tada još nisam bila potpuno svesna ozbiljnosti onog što mi se dogodilo u Hamburgu", napisala je kasnije u autobiografiji Monika Seleš koja se fizički jeste oporavila, ali su psihičke posledice poput posttraumatskog sindroma teško izbledele.

Legendarna teniserka nikada više nije odigrala turnir u Nemačkoj, a jeziva je i činjenica da je napadač od početka te godine pratio Moniku kako bi je povredio i ugrozio joj karijeru, ali i život. Svet je i danas u šoku što je Nemac za takav zločin dobio samo uslovnu kaznu od dve godine.

POVRATAK:

Čuvena Novosađanka obradovala je svet 1995. godine kada je hrabro kao ranjena lavica ponovo zakoračila na teren. Publika je "malu Mo" dočekala sa oduševljenjem, a Monika je kao i uvek znala da im uzvrati. Tokom te povratničke godine sa osmehom na licu naređala je trofeje Otvorenog prvenstva Kanade, a kasnije i Otvorenog prvenstva Australije. Nažalost to će biti ujedno i poslednji grend slem trofej velike šampionke.

Pored psihičkih problema koje je nosila sa sobom nakon traume koju je zadobila zbog uboda nožem, Monika se borila i sa bolešću svoga oca koja je nju jako potresla i zbog koje nije znala da se vrati na kolosek.

U vreme odustva sa terena odnosno između 1993. i 1995. godine nekada jugoslovenska teniserka postala je državljanka SAD-a, pa je tako sa američkim timom bila šampionka Fed kupa 1996. i 2000. godine. Takođe je Americi donela i bronzu sa Olimpijskih igara 2000. 

Nikada više Monika Seleš nije bila ona teniserka koja se pojavila 1988. godine, a nestala 1993. Šampionka sveta, vlasnica 53 pehara sa WTA turnira, 2003. godine okončala je svoju maestralnu karijeru zbog povrede noge. Na "malu Mo" svet i danas gleda kao na jedno od najvećih ikona ženskog tenisa.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC