• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sezona iz snova za Lanu Pudar: Svi uspjesi "čuda iz Mostara" u 2021. godini

Autor Haris Krhalić

Lana Pudar je u 2021. godini popravila državne rekorde Bosne i Hercegovine u disciplinama 50, 100 i 200 metara leptir stilom i u 25-metarskim i u 50-metarskim bazenima. Pri tome je postala vlasnica jednog evropskog juniorskog rekorda.

 Uspjesi Lane Pudar u 2021. godini Izvor: YouTube/Screenshot

Početkom ove godine Lana Pudar proslavila je svoj 15. rođendan. Tada još nepoznato ime široj javnosti otpočelo je put koji će biti krunisan medaljom na Svjetskom prvenstvu u plivanju. No, krenimo ispočetka.

U martu ove godine kao grom iz vedra neba se proširila vijest kako je djevojčica iz Mostara na takmičenju u Srbiji u disciplini 100 metara leptir ostvarila najvredniji plivački rezultat u istoriji Bosne i Hercegovine. Rezultat kojim je Lana postala prva plivačica iz naše zemlje sa izborenom A olimpijskom normom.

Možda će vas zanimati

Povreda u aprilu se ispriječila između ove plivačice i njenog nastupa na Evropskom seniorskom prvenstvu u velikim bazenima.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu u velikim bazenima Lana je pokazala sav svoj potencijal i talenat. Iz Rima se vratila sa tri medalje.

Osvojila je zlatnu medalju u disciplini 100 m leptir, te srebrene medalje u disciplinama 50 i 200 metara leptir.

Na olimpijskim igrama održanim ove godine u Tokiju, Lana Pudar je bila jedna od najmlađih učesnica te je zauzela 19. mjesto u disciplini 100 metara leptir.

Na takmičenju Svjetskog kupa u Kazanu, održanom u oktobru, Pudar je osvojila bronzanu medalju u disciplini 100 metara leptir. Na istome takmičenju plivala je finala u disciplinama 50 i 200 metara leptir.

Tim plasmanom Lana je postala prva plivačica iz Bosne i Hercegovine sa medaljom na ovom takmičenju.

Samo par dana kasnije na Evropskom seniorskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Kazanu izborila je finala trka na 100 i 200 metara leptir. Na dionici dugoj 200 metara Lana je zauzela petu poziciju, dok je na u pola manjoj dionici bila za jednu poziciju slabije plasirana

Na Svjetskom seniorskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Abu Dabiju Lana Pudar na najljepši način stavila tačku na ovu sezonu osvajanjem bronzane medalje u trci na 200m leptir i obaranjem evropskog juniorskog rekorda.

U finalu trke dionicu je preplivala za dvije minute, četiri sekunde i 88 stotinki, što je bilo dovoljno za treće mjesto i podijum.

Pudar je izborila i finalnu utrku na 100 metara leptir, te je u veoma jakoj konkurenciji zauzela 7. poziciju.

Ova medalja je prva za Bosnu i Hercegovinu na velikim plivačkim takmičenjima.

Lana Pudar je u 2021. godini popravila državne rekorde Bosne i Hercegovine u disciplinama 50, 100 i 200 metara leptir stilom i u 25-metarskim i u 50-metarskim bazenima. Pri tome je postala vlasnica jednog evropskog juniorskog rekorda.

Bila je ovo zaista impresivna sezona za petnaestogodišnjakinju pogotovo ako se uzme u obzir da u svome rodnom gradu nema ni bazen u kojem bi mogla trenirati.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC