• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVAKI DRES SVOJU PRIČU NOSI - A ova je najljepša! Tuzlak okupio region u humanitarnoj misiji!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Nije mi bilo teško dati niti jedan dres! Ako samo jedno dijete spasimo, ja sam srećan", kaže Sead Mulić koji je pokrenuo humanitarnu akciju za Kliniku za dječje bolesti UKC-a Tuzla.

 Humanitarna akcija Svaki dres svoju priču nosi - Sead Mulić auukcija dresova Izvor: Facebook/Svaki dres svoju priču nosi

Ljubitelji sporta u regionu vjerovatno bi poželjeli broje eksponate iz kolekcije sportskih dresova Seada Mulića iz Tuzle, a sada imaju i priliku da ih se donmognu.

Ovom Tuzlaku, koji je profesionalno i privatno vezan za sport i poznate sportiste, od 1996. godine hobi je sakupljanje dresova, a sada je odlučio da svoju kolekciju od stotinjak dresova da u humanitarne svrhe i pomogne bolesnoj djeci.

Zajedno sa Fondacijom tuzlanske zajednice pokrenuo je humanitarnu akciju “Svaki dres svoju priču nosi” za nabavku pedijatrijskog aparata za mehaničku ventilaciju za zdravstveno najugroženiju djecu smještenu na Odjeljenju intenzivne terapije i njege Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

U nedjelju je na Facebook stranici "Svaki dres svoju priču nosi" postavljena aukcija prvih deset od ukupno oko 120 dresova koji će biti licitirani, a sav prihod ide za nabavku potrebnog aparata za bolesnu djecu.

Sead Mulić u razgovoru za MONDO kaže da je dresove počeo da skuplja još 1996. godine, kada je dobio dres rukometaša Vladimira Šujstera, a nakon toga je sve krenulo.

Nije uzimao po svaku cijenu, sakupljao je dresove koji mu se sviđaju i sportista koji su mu dragi, a tokom protekle dve i po decenije napravio respektabilnu kolekciju u kojoj se između ostalog nalaze dresovi i majice Nunja Gomeša, Edina Džeke, Luke Dončića Damira Džumhura, Miralema Pjanića, dresovi košarkaša, rukometaša i fudbalera Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine, Sarajeva, banjalučkog Borca, Dinama...

Posljednji dres koji je nedavno stigao u kolekciju je dres reprezentacije BIH od Vladana Danilovića, a nakon što ga je dobio rodila se ideja da svoj hobi iskoristi za pomoć bolesnoj djeci. Svemu je, kako nam je otkrio kumovala i njegova supruga Maja Hadžić Mulić, inače ćerka pokojnog Ismeta Hadžića, nekadašnjeg fudbalera Dinama i bivšeg reprezentativca Jugoslavije.

"Čuo sam se s Vladanom Danilovićem i poslao mi je dres kako mi je obećao, a kada je stigao Maja mi je rekla ‘Dokle ćeš više skupljati te dresove? Skupljaju tu prašinu, bolje bi bilo da ih iskoristiš i da pomognemo nekoj djeci kojoj treba pomoći’. Tako je i bilo. Odlučio sam da napravim aukciju, a pomogla mi je Fondacija tuzlanske zajednica da to ide preko njih, jer ja to ne bih mogao sam kao fizičko lice, a bolje je i ovako jer je transparentnije i vidjeće se da sve ide za nabavku respiratora za djecu", kaže Mulić.

"Na Facebook stranici ‘Svaki dres svoju priču’ svake sedmice biće postavljeno deset novih dresova. Oko 120 dresova ukupno ćemo dati na aukciju, oko 90 je mojih, a 30 sam u međuvremenu dobio za ovu akciju. Nadam se da će aukcija biti uspješna i da ćemo oko Nove godine imati donaciju za Klinku za dječije bolesti UKC Tuzla", dodao je on.

Trener Igokee pomogao akciju

Mulić kaže da mu se već javljaju poznati sportisti i sportski radnici, a jedan od njih je i trener Igokee, Dragan Bajić.

"On ne voli da se to pominje, ali Bajić je čovjek koji je veliki humanitarac. I ovog puta se uklljučio i poslao potpisani dres Igokee i uplatio 500 KM. Želim to da pomenem, jer se radi o izuzetnom čovjeku", rekao je Mulić.

Mulić dodaje da mu se nije uopšte bilo teško rastati sa dresovima koje je prikupljao dvije i po decenije.

“Svi me pitaju to, ali nije mi bilo teško dati bilo koji od ovih dresova. Samo da uspijemo i da se taj aparat uključi u struju i ja ću biti srećan i zadovoljan. A dresove ja lako ponovo skupim”, kaže ovaj skromni Tuzlak.

Osim ućešćem u aukciji dresova na stranici “Svaki dres svoju priču nosi” ovu akciju za nabavku pedijatrijskog aparata za mehaničku ventilaciju možete podržati i novčanom donacijom u bilo kom iznosu na sljedećem linku:

https://doniraj.ba/project/view/svaki-dres-svoju-priu-nosi?fbclid=IwAR3UMVdCsms-CYN7ZLf9Q0qy39VjDRtDtXbuXPORvBVDoK4H4ork9pkL790

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC