• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Het-trik" titula za Dansku! Nastavljena dominacija Skandinavaca na Mundijalima: Ni Francuzi nisu mogli da ih zaustave!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Treći put uzastopno, rukometna reprezentacija Danske je osvojila titulu šampiona svijeta!

 Danska Francuska finale Svjetsko prvenstvo 2023 Izvor: EPA/Jessica Gow

Dancima nema ravnih u svjetskom rukometu!

Ni olimpijski prvak, selekcija Francuske nije mogla da prekine nevjerovatnu seriju Danaca na šampionatima svijeta koja je produžena na 28 utakmica bez poraza što je apsolutni rekord u ovom takmičenju.

DANSKA - FRANCUSKA 34:29 (16:15)

Posljednji poraz skandinavski tim je zabilježio na Mundijalu 2017. godine kada je poražen u osmini finala od Mađarske i od tada do danas nije izgubio!

Danska je odlično počela subotnje finale u dvorani u Štokholmu i brzo stekla prednost, najviše "plus pet" do sredine poluvremena, ponajviše zahvaljujući odličnim Simonu Pitliku i Matijasu Gidselu, koji su nemilice punili francusku mrežu.

Međutim, strpljivom iigrom, "trikolori" su postepeno topili prednost i na krilima Nedima Remilija na odmor otišli sa minimalnim zaostatkom (16:15).

Početkom drugog dijela Francuzi su prvi put stigli do izjednačenja, ali je Danska ubrzo ponovo stekla "plus tri" (21:18), koje je grčevito branila protiv Nikole Karabatića, tek oporavljenog od povrede, ali izuzetno motivisanog da se pridruži sunarodniku Tijeriju Omejeu i postane drugi rukometaš u istoriji sa pet svjetskih pehara.

Francuska je željela sedmu rekordnu titulu, međutim, Danci su poslije velike borbe i prilično izjednačenog duela, uspjeli da 10 minuta prije kraja ponovo stignu do tri razlike.

Rasmus Lauge pogodio je potom odveo Dansku na "plus četiri" i činilo se da će prvaci svijeta mirno privesti kraju utakmicu, ali tada se "razbranio" Vensan Žerar i pružio posljednji nadu za Francusku.

Ipak kada je minut i po prije kraja Niklas Landin odbranio sedmerac Melvinu Ričardsonu bilo je jasno da će Danci stići do svog trećeg uzastopnog trofeja!

Najefikasniji u danskom timu, a vjerovatno i najzaslužniji za pobjedu, bio je Rasmus Lauge sa 10 postignutih golova, Simon Pitlik je dao pogodak manje.

Kod Francuske prvo ime bio je Remili sa šest, dok je po jedan manje zabilježio Dika Mem odnosno Melvin Ričardson sa četiri gola.

Inače, bila je ovo tek druga finalna utakmica ovih rukometnih velesila na prvenstvima svijeta nakon 2011. godine, takođe u Švedskoj, gdje su tada slavili "trikolori" rezultatom 37:35.

Sada je uslijedio revanš s kamatama!

Bronzana medalja na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj, pripala je selekciji Španije, koja je u meču za treće mjesto savladala Šveđane rezultatom 36:39 (22:18)

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čova buraz

Ne volim ove ribare ali su zasluženo osvojili prvenstvo...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC