• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luis Hamilton digao glas: Surova dominacija Red Bula je najgora vijest za Formulu 1!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Luis Hamilton traži promjenu pravila u Formuli 1 zbog surove dominacije Red Bula koji je obesmislio dosadašnju sezonu.

 Luis Hamilton želi promjenu pravila zbog dominacije Red Bula u Formuli 1 Izvor: Profimedia/HOCH ZWEI

Prethodne noći u Majamiju odvezena je jedna od dosadnijih trka Formule 1 u posljednjih nekoliko godina pošto nije bilo nikakve drame, incidenta, promjene bilo kakvog ritma... Nije "pomoglo" ni to što je šampion Maks Ferstapen imao loše kvalifikacije i počeo tek sa devetog mjesta pošto je za 15 krugova uspio da dođe do drugog mjesta, a potom je preuzeo i lidersku poziciju kada je njegov kolega Serhio Perez otišao na zamjenu guma. Ferstapen je 45 krugova odvezao na tvrdim gumama i to je Perez iskoristio da se vrati na prvu poziciju, ali odolevao je samo krug i po - prije nego što je Holanđanin prošao pored njega kao da ne postoji i potvrdio dominaciju.

Tako su četvrti put u pet trka ove sezone dva Red Bula bila na prvom i drugom mjestu, a samo su se vozači smjenjivali. Za sada tri pobjede ima Ferstapen, a dve Perez, uz peto mjesto u Australiji, tako da je Holanđanin suvereni lider šampionata sa 119 bodova, ispred drugoplasiranog Meksikanca sa 105. Treći je Fernando Alonso iz Aston Martina sa 75 bodova (četiri podijuma, uz treće mjesto u Majamiju), koji tek koliko-toliko parira, dok su svi ostali već otpisani iz šampionske trke. I to nam govori da nam sledi jedna od najdosadnijih sezona, a vozi se još 18 trka...

Upravo zbog toga glas je digao Luis Hamilton iz Mercedesa koji apeluje da je pod hitno potrebno mijenjati postojeća pravila pošto je Red Bul koristeći nove propise uspio da napravi bolid koji je daleko moćniji od svih ostalih: "Sve što mogu da kažem je da radimo na tome da se približimo i da se borimo protiv Red Bula. Nažalost, prevelike su razlike među timovima. Ne znam šta je rješenje za budućnost, ali moraćemo da se prilagodimo novim propisima, inače bi ovako moglo da bude godinama".

Izvor: Profimedia/Xavi Bonilla / DPPI

Inače, propisi o kojima govori Luis Hamilton će biti na snazi sve do 2025. godine, a već su prošle godine donijeli titulu Maksu Ferstapenu sa rekordnim brojem pobjeda (15), što bi mogao još da nadmaši, ako njegov klupski kolega Serhio Perez ne bude konstantan poput šampiona, što je vrlo izvjesno.

Podsjetimo, ne tako davno je Mercedes imao najdominantniji bolid u Formuli 1, pa se pamti da je njihova ekipa pobijedila na 13 od 17 trka, kada je Hamilton dominantno došao do titule sa preko 100 bodova više u odnosu na klupskog kolegu Valterija Botasa. Tada se nije žalio...

Ti dani su davno iza nas pošto Mercedes nikako nije mogao da parira Red Bulu u Majamiju. Četvrti kroz cilj, sa 33 sekunde zaostatka prošao je Džordž Rasel, dok je još slabiji bio Luis Hamilton na šestom mestu sa 52 sekunde zaostatka. Ipak, "zajednički" su bili bolji od Ferarija (peto mjesto Sainc, sedmo Lekler), odnosno dve Alpine - osmi je bio Gasli, a deveti Okon. Bodove je osvojio još Kevin Magnusen iz Hasa kao desetoplasirani, dok je košmaran vikend iza Meklarena čiji su vozači Noris i De Vris bili tek 17. i 19.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC