• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novogodišnji spektakl – Turneja Četiri skakaonice: Jedan favorit i legenda koja skače već četvrt vijeka!

Autor Haris Krhalić

Tradicionalni ispraćaj godine uz Četiri skakaonice.

 Turneja Četiri skakaonice 2023/24 najava Izvor: Tadeusz Mieczynski / Zuma Press / Profimedia

Konačno kreće najveći spektakl sezone nordijskih sportova – turnir Četiri skakaonice koji će startovati kvalifikacijama u Oberstdorfu u četvrtak (28.12) od 16.30 časova. Posljednjeg dana ove godine na rasporedu su kvalifikacije u Garmiš-Partenkirhenu dok je glavni program na rasporedu 1. junara.

Zatim se takmičenje seli u Austriju gdje će u Inzbruku kvalifikacije biti održane 2. januara dok se za bodove skače dan kasnije. Sve će biti gotovo u Bišoshofenu sa kvalifikacijama 5. a glavnim programom 6. januara.

Ovo će biti 72. izdanje događaja koji se održava krajem jedne i početkom druge kalendarske godine. Prvi pobjednik Novogodišnje turneje bio je Austrijanac Sep Bradl koji je slavio ispred Norvežanina Halvora Nesa.

Prošle godine je po prvi put u karijeri naslov najboljeg osvojio Norvežanin Halvor Egner Granerud koji je slavio na tri od četiri skakaonice.

Rekorder turneje je legendarni Jane Ahonen koji je Četiri skakaonice osvajao pet puta dok jednu titulu manje ima Nijemaac Jens Vajsflog.

Samo tri skakača su uspjela slaviti na sve četiri skakonice u jednoj godini, a prvom je to pošlo za rukom Svenu Hanavaldu (2001/02). Nakon njega to je uspio Kamil Štoh (2017/18), a godinu dana kasnije i Rjoju Kobajaši.

LEGENDA I DALJE LETI

Švajcarski skakač Simon Aman u 43. godini nastupiće na svojoj jubilarnoj 25. Novogodišnjoj turneji.

Četverostruki olimpijski prvak iz 2002. i 2010. godine nikada nije bio osvajač ovog prestižnog takmičenja, iako je slavio 2008. i 2013. u Oberstdorfu i 2011. u Garmiš-Partenkirhenu. U sezoni 2008/09 i 2010/11 završio je kao drugi na ovoj turneji dok je u sezonama 2006/07 i 2013/14 bio treći.

Aman je prvi put na turneji učestvovao u sezoni 1997/98 kada dobar dio njegove današnje konkurencije nije bio ni rođen.

Izvor: Geir Olsen / AFP / Profimedia

JEDAN FAVORIT

Početak ove sezone obilježen je dominacijom austrijskog skakača Štefana Krafta koji je u prvih osam etapa Svjetskog kupa slavio pet puta te je on ubjedljivo prvi favorit za osvajanje Novogodišnje turneje.

Najozbiljniji konkurenti će mu biti reprezentativci Njemačke. Karl Gajger je trenutno četvrti u ukupnom poretku, ali je prema mnogima najozbiljnija konkurencija Kraftu s obzirom da je pobijedio u dvije etape Svjetskog kupa. Pored njega tu je i Andreas Velinger kao i Pijus Paške koji ove sezone skače odlično.

Naravno, ne smijemo otpisati ni Rjojua Kobajašija koji se pomalo muči na otvaranju sezone te će mu to svakako biti dodatni motiv. Tu je i Austrijanac Jan Hoerl koji je peti u ukupnom poretku kao i Slovenac Anže Lanišek koji nikako da spoji dva dobra skoka u jednom danu.

Dakle, radi se o potpunoj dominaciji Austrijanaca i Nijemaca, a od 24 mjesta na podijumu ove sezone, na samo tri nisu stajali pripadnici tih zemalja.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC