• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Modriča za zdraviju Srpsku: 32 kilometra za 32 godine Republike”, trka po sedmi put u Modriči

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Svakom narednom godinom izazov postaje sve zahtjevniji, ali nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti sa obilježavanjem rođendana Republike Srpske na ovaj način", ističu organizatori.

 Trka u Modriči za 32. rođendan Republike Srpske Izvor: ARK Modriča za MONDO

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, u Modriči će po sedmi put biti organizovana sportsko-rekreativna aktivnost pod nazivom "Modriča za zdraviju Srpsku: 32 kilometra za 32 godine Republike", u kojoj Modričani i gosti iz drugih opština trče onoliko kilometara koliko Republika Srpska slavi godina.

Obilježavanje Dana Republike Srpske promocijom trčanja započela je neformalna grupa građana 2018. godine, kada su istrčali 26 kilometara povodom 26 godina Republike Srpske. Iz neformalne grupe građana nastalo je Udruženje građana “Atletsko rekreativni klub” Modriča, koje okuplja zaljubljenike u trčanje i bavljenje sportom. U narednim godinama nastavljeno je sa redovnim obilježavanjem Dana Republike kroz povećanje broja kilometara u skladu sa rođendanom koji naša domovina Republika Srpska proslavlja.

"Ova sportsko-rekreativna aktivnost započeta je spontano još 2018. godine, kada smo željeli kao pojedinci da damo svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma za sve stanovnike Republike Srpske. Naša osnovna ideja je da zdrava populacija sa zdravim životnim navikama predstavlja osnovu razvoja jednog društva, kao i jedan od temelja biološkog opstanka jednog naroda", istakao je Danilo Vasiljević ispred Atletsko-rekreativnog kluba Modriča, organizatora trke.

Trka za zdraviju Srpsku prvenstveno promoviše rekreativni karakter i nije takmičarskog karaktera. Učesnici trče zajedno u grupi i u skladu sa svojom fizičkom spremom učestvuju u čitavom dijelu ili jednoj manjoj dionici. Najspremnije učesnike predstavljaju aktivni trkači, maratonci koji kontinuirano tokom čitave godine učestvuju na velikom broju sportskih događaja i ostvaruju zapažene rezultate.

Posebno je značajno istaći da svake godine u događaju učestvuje sve veći broj mladih sportista koji trče jedan dio trase. U prethodnih šest izdanja na događaju je učestvovalo oko dvije stotine učesnika iz Modriče, susjednih opština, ali i gostiju iz Srbije i Austrije, koji su posebno za ovu priliku dolazili u Modriču i svojim učešćem podržavali članove ARK Modriča. Kao i svake godine start I cilj sportske aktivnosti je na Trgu dr Milan Jelić I trči se kroz pet gradskih mjesnih zajednica.

Početak trke je zakazan za osam časova, a planirani završetak oko jedanaest časova, kada započinje I centrlno obilježavanje Dana Republike Srpske u Modriči.

"Učešće na događaju je besplatno za sve učesnike i svi koji učestvuju u čitavoj trci ili jednom njenom dijelu na kraju će dobiti učesničku medalju kao uspomenu na ovaj za nas veoma značajan i drag događaj", dodali su organizatori.

Ovaj, već tradicionalni događaj, iz godine u godinu postaje sve zahtjevniji, pa se nadamo da će učesnici nastaviti da uspješno obilježavaju rođendan Republike Srpske.

"Svakom narednom godinom izazov postaje sve zahtjevniji, ali nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti sa obilježavanjem rođendana Republike Srpske na ovaj način i iskreno vjerujemo da će doći vrijeme kada će neke buduće generacije nastaviti sa ovom aktivnošću uz određena prilagođavanja u njenom obilježavanju. Kao i svake godine imamo veliki broj prijatelja iz drugih opština koji iskazuju volju iz želju da učestvuju u ovom događaju, ali nažalost nisu u mogućnosti da fizički prisustvuju ovom događaju, kako zbog obilježavanja krsne slave Svetog arhiđakona Stefana, tako i zbog obilježavanja Dana Republike u njihovim lokalnim zajednicama. Na kraju želimo posebno naglasiti da je osnovna ideja ovog događaja promocija sporta i zdravih životnih navika, kao i zbližavanje svih učesnika u jednoj plemenitoj misiji", naglasio je prvi čovjek ARK Modriča.

Ova sportska aktivnost za učesnike predstavlja i početak sezone trčanja u 2024. godini i priprema za sve sportske aktivnosti koje očekuju članove ARK Modriča u 2024. godini.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC