• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusima i Bjelorusima zabranjeno učešće na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara - moći će da gledaju!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Na ceremoniji otvaranja Igara 26. jula hiljade sportista će ploviti čamcima niz Senu nekoliko kilometara prema Ajfelovoj kuli, umjesto uobičajenog defilea sportista na stadionu.

 Rusija Bjelorusija Izvor: Shutterstock

Ruskim i bjeloruskim sportistima neće biti dozvoljeno da učestvuju u tradicionalnom defileu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Na ceremoniji otvaranja Igara 26. jula hiljade sportista će ploviti čamcima niz Senu nekoliko kilometara prema Ajfelovoj kuli, umjesto uobičajenog defilea sportista na stadionu.

MOK je saopštio da će sportisti iz Rusije i Bjelorusije, kojima je dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama kao neutralni, imati priliku da "iskuse događaj", vjerovatno posmatrajući u blizini reke.

MOK je to odlučio dvije sedmice nakon što je Paraolimpijski komitet zabranio ruskim i bjelorusikim sportistima učešće na ceremoniji otvaranja 28. avgusta.

Rusiji i Bjelorusiji zabranjeno je učešće u ekipnim sportovima na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata u Ukrajini, a MOK je postavio proceduru u dva koraka kako bi pojedini sportisti iz tih zemalja mogli da dobiju neutralni status.

Te sportiste prvo mora da odobri upravno tijelo njihovog pojedinačnog sporta, a zatim i komisija za razmatranje, koju imenuje MOK.

Neutralni sportisti ne smiju javno da podržavaju rat u Ukrajini, niti da budu povezani sa vojnim ili državnim agencijama. Nejasno je da li će članstvo u nekom ruskom vojnom klubu, kao što je CSKA, biti razlog za uskraćivanje neutralnog statusa.

MOK je danas saopštio da se očekuje da oko 36 neutralnih sportista sa ruskim pasošima i 22 sportista sa bjeloruskim pasošima izbore učešće na Igrama u Parizu.

Odluka o tome da li će tim sportistima biti dozvoljeno da učestvuju na ceremoniji zatvaranja 11. avgusta, biće donijeta kasnije.

Sve medalje koje osvoje neutralni sportisti neće se računati kao koletkivna grupa na ukupnoj tabeli medalja.

MOK je naveo da će neutralni sportisti biti pod zastavom boje žada (zelena) koja će se koristiti na ceremoniji dodjele medalja, gdje će biti intonirana posebno napisana himna, bez teksta.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Sramota nevidjena! Sport bi generalno trebao biti operisan od politike a olimpiske igre kao simbol sportskog duha pogotovo., zivimo bas u tuznim vremenima. Sreca pa Rusi rade na oslobodenju svijeta od hegemona.

Vekin

Boze moj ovi zapadnjaci koliko s nacistički orjentisani da i sport povezuju sa nacizmom žalosna je zapadna civilizacije uništite čovečanstvo svojom mržnjom i pohlepom.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC