• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petar je najbolji na svijetu, ali ne u dresu Srbije: Donio Špancima titulu, kao MVP ide na Olimpijske igre!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Petar Cikuša je najveći biser svjetskog rukometa. Srbin je, ali Srbija ga neće vidjeti u svom dresu.

 Petar Cikuša MVP Evropskog prvenstva za mlade rukometaše Izvor: X/@tacuenco/Printscreen

Srbija je izgubila pravo zlato, najboljeg na svijetu! Dok su "orlići" igrali solidno, ali ispali u grupi na nedavno završenom Evropskom prvenstvu za rukometaše do 20 godina, Španija ga je osvojila i to na pogon Srbina! Petar Cikuša Jeličić, 18-godišnjak rođen u Đironi, inače iz srpske porodice porijeklom iz Hrvatske, rutinski je dobio MVP nagradu! 

Sačuvao je sjajni srednji bek najbolje za kraj, pa je tako u posljednja dva meča, polufinalu sa Danskom i finalu sa Portugalom dao 11 golova, od ukupno 43 koliko je postigao na ovom prvenstvu. Najveća nagrada stigla je na kraju i to kroz poziv za Olimpijske igre. Nakon što se našao na spisku kandidata za Olimpijske igre selektora Đordija Ribere nije upao u konačnih 17 putnika za Pariz Jeličić, ali je sada poslije ovakvih partija pozvan umjesto povrijeđenog legendarnog Đoana Kaneljasa. Biće jedan od tri rezerve u timu "furije". 

Početkom ove sezone Petar Cikuša je upao u prvi tim Barselone kada se Domen Makuc teško povrijedio na turniru u Doboju, a potom je sjajno iskoristio šansu i zajedno sa bratom Đorđem je oborio rekord Lige šampiona i postao je najmlađi osvajač Lige šampiona ikada iz redova katalonskog kluba. Iako ima srpsko porijeklo, a otac Zoran mu je rođen u Hrvatskoj gdje je godinama igrao rukomet za Partizan iz Bjelovara, ni Srbija ni Hrvatska nikada nisu imali šanse da ga "otmu". Jednostavno on je uvijek bio spreman da nastupa samo za Španiju i već ranije je igrao za seniorski tim "furije". 

"Svi su mislili da ćemo da budemo eliminisani poslije tog poraza od Portugala, ali smo ipak ušli u finale i završili na terenu kao kraljevi. Dokazali smo da smo najbolji. Naš golman je bio sjajan, kao i ostatak tima, kako u odbrani tako i u napadu", rekao je Petar, kome je bilo žao što brat Đorđe nije mogao da bude sa njim u timu. Ipak, porodica je bila tu. "Otac je bio ovdje sa mnom, mama nažalost nije mogla da bude na finalu kao i sestra, sada ću ih nazvati!"

Na kraju je istakao da mu MVP nagrada puno znači, a proslaviće je - tetovažom. Ipak, to mora da odobri tata Zoran! 

"Nagrada mi mnogo znači, naravno, a ona je tu zbog moje porodice i saigrača. Da nije njih, ne bih ni ja bio ovdje. Sada su mi ambicije da nastavim da napredujem. Proslaviću možda sa tetovažom. Možda, ako mi tata dozvoli", rekao je na kraju Petar uz ogroman osmijeh na licu.

Srbija nažalost poslije neuspjeha na Svjetskom prvenstvu neće igrati na Olimpijskim igrama, a ni na narednom Evropskom prvenstvu. Upravo ju je loš rezultat na Mundijalu doveo u poziciju da protiv Španije igra za plasman na Euro i taj dvomeč je izgubila. Ipak, makar će na turniru biti Srba, pa ćemo tako moći da gledamo Nikolu Karabatića u sastavu Francuske i Petra Cikušu u sastavu Španije. 

(MONDO, N. L.) 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC