• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jahorina domaćin prestižnog turnira: Više od 30 eSport takmičara će se boriti za šampionsku titulu

Autor Haris Krhalić

"Nations Cup by EAL" će na Jahorini ugostiti brojne evropske eSport reprezentacije

 igrač esport Izvor: Ustupljena fotografija

Najbolji gejmeri iz preko 20 zemalja okupiće se 21. i 22. septembra na velikom eSport turniru – Nations Cup By EAL. Takmičari iz Poljske, Srbije, Slovenije, Turske, Hrvatske i drugih zemalja, boriće se za titulu šampiona i vrijedni nagradni fond od 5.000 evra.

Takmičenje u planetarno popularnoj video igri EA FC24 obećava odličnu sportsku atmosferu, igra se u formatu dinamičnih fudbalskih mečeva kroz grupni i eliminacioni segment. Turnir organizuje eSport savez Republike Srpske i eSport savez BiH, uz podršku Evropske eSport federacije (EEF).

Ovim povodom Goran Kuzmić, predsjednik organizacionog odbora takmičenja i menadžer regionalne E-Adriatic Lige, govorio je o stanju eSporta u regiji. On naglašava da turnir predstavlja više od običnog takmičenja, te se nada da će biti prekretnica za razvoj esporta u regionu. Istakao je da je Jahorina kao olimpijska planina bila logičan izbor za održavanje prvog Nations Cup-a kojim, kako je naglasio, žele pokazati potencijal eSport takmičenja i gejminga.

Izvor: Ustupljena fotografija

Industrija nudi mogućnosti za razvoj karijera, privlačenje turista, otvara vrata investicijama, ali za sve to je, kako naglašava, potreban strateški pristup razvoju.

Šta čini format ovog turnira posebnim?

"Činjenica da okupljamo veliki broj reprezentacija i da turnir kombinuje najbolje elemente eSporta – najviši nivo takmičenja uz fer plej fokus na sportski duh i sistem mečeva koji čini svaki trenutak bitnim, a uz tiebreakere i mečeve u parovima atraktivnost za publiku će biti osigurana. Sve to u kombinaciji sa odličnom lokacijom će publici osigurati da uživa i osjeti pravi naboj i adrenalin sportskog događaja", rekao je Kuzmić.

Kako biste odgovorili na često postavljano pitanje – da li je eSport zapravo sport?

"Apsolutno jeste, i tu postoji više razloga. Prvenstveno jer svi principi tradicionalnih sportova – fizička i mentalna priprema, strategija, timski rad – jesu ključni i u eSportu. Ovo je ozbiljna sportska disciplina koja zahtijeva trening, fokus i posvećenost na najvišem nivou. U Bosni i Hercegovini postoje savezi, klubovi, igrači koji nastupaju u E-Adriatic ligi su pod profesionalnim ugovorima, prolaze provjere kao i ostali sportisti. Nedavno su igrači bili podvrgnuti i kontroli Antidoping agencije BiH. Takođe, liga podliježe Esports Integrity Commission (ESIC) pravilima, član je Evropske esport federacije (EEF), ESIC Adria federacije, te Međunarodne esport federacije (IESF), što pokazuje koliko profesionalan pristup eSport ima na svjetskom nivou i daje potvrdan odgovor na ovo pitanje", dodao je on.

Izvor: Ustupljena fotografija

Kao jedan od predstavnika eSporta, kako ocjenjujete nivo informisanosti zajednice?

"Nivo informisanosti zajednice u regionu nije na zavidnom nivou. Upravo zbog činjenice da ljudi ne doživljavaju eSport kao profesionalnu disciplinu. U svijetu je to već mnogo drugačije. Na globalnom nivou gejming industrija prometuje milijarde dolara, po nekim istraživanjima čak više i od Holivuda. Industrija nastavlja da se razvija rapidno, mi želimo uhvatiti taj voz i cilj nam je da nastavimo sa edukacijom i informisanjem publike o svim aspektima eSporta. Jedan od načina je upravo ovaj događaj", ističe Kuzmić.

Kako je izgledao put E-Adriatic lige i kako vidite dalji razvoj?

"Ispunjen brojnim izazovima od samog početka. Dodatno je izazovnije jer smo ciljeve postavili visoko - da postavimo visoke standarde u esport industriji i pružimo igračima profesionalno okruženje koje podstiče ferplej igru i jednakost u globalnom sportskom ekositemu, a transaprentan rad i integritet, nas je doveo do mjesta gdje smo danas. Budućnost vidimo kroz širenje divizija i na druge eSportove, i na još intenzivnijem radu na popularizaciji eSporta u regionu", zaključio je Kuzmić.

Sve informacije vezano za takmičenje možete pratiti na zvaničnom instagram profilu E-Adriatic lige.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC