• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje su sajtove Kinezi ukinuli novinarima?

Amnesty International, Human Rights Watch, FreeTibet.com, Voice of America, Radio Free Asia...

 Koje su sajtove Kinezi ukinuli novinarima?  Izvor: MONDO

Novinari, koji su već stigli ili će tek doputovati u Peking, da izveštavaju sa Olimpijskih igara, obavešteni su da im kineske vlasti neće dozvoliti pristup pojedinim internet sajtovima tokom trajanja Igara.

Vest koja je gotovo šokirala medije širom sveta, nije upotpunjena, jer Kinezi nisu objavili koji su to tačno sajtovi.

Međutim, agencija Rojters došla je do liste adresa na koje će biti zabranjen pristup iz press centara na olimpijskim borilištima.

Većina tih sajtova nisu blokirani specijalno zbog Olimpijskih igara i dolaska stranih novinara, već blokada traje neko vreme i nije uslovljena organizacijom Igara.

Na "crnoj listi" nalazi se veliki broj sajtova, za koje Kinezi smatraju da poseduju "osetljive" informacije po njihovu državu.

Evo nekih od adresa koje neće moći da se posećuju sa teritorije Kine:

Amnesty International: Organizacija smeštena u Londonu u ponedeljak je napala Kinu zbog odbijanja da položi Olimpijski zavet o ljudskim pravima. Zbog toga, postavljena je debata o kršenju ljudskih prava na Igrama u Pekingu.

Apple Daily: Internet prezentacija nezavisnih dnevnih novina iz Hong Konga je blokirana. Ovaj medij poznat je po pro-demokratskoj orijentaciji i na udaru je komunističkog sistema u Kini.

Falun Gong: Internet prezentacija spiritualne grupe "Falun Gong", koja je zabranjena u Kini od 1999. godine, kao i adresa Epoch Time, koja je već dugo nedostupna.

Human Rights Watch: Sajt globalne organizacije koja se bavi poštovanjem ljudskih prava u svetu često je blokiran u Kini. Ova grupa ima poseban odeljak na sajtu posvećen OI u Pekingu, odnosno kršenju ljudskih prava u toj zemlji, pod naslovom "Olimpijski zatvorenici".

Liberty Times: Dugo vremena blokirana u Kini. Prezentacija dnevnih novina na kineskom jeziku, koje se objavljuju u Tajvanu, kineskoj provinciji, koja želi nezavisnost. Iza Liberty Times-a stoji Demokratska partija progresije.

Radio Free Asia: Sajt američkog radija "Free Asia" je dugo već blokiran u Kini, kao i radio program koji se emituje na zvaničnom mandarinskom jeziku. Više od deset godina, kineske vlasti bore se protiv programa ovog radija.

Tibet: Sajtovi koji kritikuju kinesku politiku prema Tibetu su dugo blokirani, a jedan od njih je sajt londonske baze organizacije "Free Tibet". Kinezi su pojačali cenzuru tekstova vezanih za situaciju na Tibetu, od kada se pritisak svetske javnosti pojačao sredinom marta ove godine.

Voice of America: Sajt na kineskom jeziku, kao prezentacija američke radio stanice, dugo je blokiran, a radio program ometan.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC