• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stasavaju nove nade Borca i banjalučkog rukometa

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Biće Banjaluka ponovo grad rukometa, a ime Borca će se ponovo s ponosom izgovarati, kažu u omladinskom pogonu nekadašnjeg prvaka Evrope.

 Stasavaju nove nade Borca i banjalučkog rukometa Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

Veliki problemi u posljednjih nekoliko godina, prvenstveno u RK Borac, učinili su da se Banjaluka sve rjeđe pominje kao grad rukometa i grad sporta uopšte.

Ipak, u omladinskom pogonu RK Borac m:tel stasavaju nove generacije rukometaša, koji će, kako uvjeravaju njihovi treneri, biti napraviti mnogo u rukometu i biti oslonac novog Borca.

U omladinskoj rukometnoj školi RK Borac m:tel bivši rukometaši ovog kluba rade sa tri generacije, selekciju 98. godište i mlađi vodi Goran Garić, selekciju 2000. i mlađi vodi Nebojša Golić, a selekciju 2002. i mlađe vode Dean Knežević i Nikola Bijelić.

Mladi rukometaši Borca uprkos finansijskim problemima učestvovali su na brojnim turnirima u regionu i ostvarili zapažene rezultate.

“Generacija 2000. godište nedavno se plasirala u finale turnira u Zaprešiću gdje je izgubila od prvaka Hrvatske u toj kategoriji. Generacije 2000. i 2002. su prije sedam dana odmjerile snage i sa vršnjacima iz RK Zagreb i RK Celje i pokazali smo da možemo da se ravnopravno nosimo sa ekipama iz rukometnih velesila. Mlađa selekcija pobijedila je Zagreb i pokazali su da je banjalučka škola rukometa ravnopravna sa ostalim uspješnim školama”, kaže za MONDO trener omladinske škole Dean Knežević.

On dodaje da u mlađim kategorijama ima veliki broj talentovane djece koji će sigurno izrasti u velike rukometaše.

“Imena poput Grbić, Milovac, Medaković, Bera će predstavljati svijetlu budućnost banjalučkog rukometa”, uvjerava nas i podsjeća na nedavne učesnike Svjetskog prvenstva u rukometu u Kataru.

“Janković i Malinović su takođe moja djeca, iz nekadašnjeg Cepelina, to je dokaz da imamo u Banjaluci talente za najviša takmičenja”.

Izvor: MONDO

Taj talenat treba iskoristiti, ističu u omladinskoj školi RK Borac m:tel, i stručnim radom stvarati mlade igrače, a seniorska ekipa mora da se okrene njima.

“Prije svega, moramo djeci vratiti ljubav prema instituciji RK Borac, da ponosno nose dres sa grbom Borca. Nažalost najveći problem je obazbijediti djeci uslove za rad”, ističe Knežević i dodaje da sve kreće od toga da se prvo omasovi rukomet i vrati u škole.

“To je ono što radi Škola mini rukometa Banja Luka, koja je baza za naš pogon, oni su primjer kako animirati djecu u školama, a to niko nije radio unazad 20 godina”.

Upravo u posljednje dvije decenije svjedoci smo propadanja rukometa u Banjaluci, uključujući i najveći klub - RK Borac.

Rukomet je zanemaren u Banjaluci jer su ga dugo vodili ljudi koji su zapostavili omladinski pogon, dovodili su igrače sa strane koji većinom nisu opravdali uložena sredstva u njih. Zadnjih godinu i po se ponovo počeli ispravno raditi, ali je stvaranje igrača dug proces”, objašnjava Knežević.

On ističe da ipak postoji jasna vizija i plan kako i šta treba da se radi i da će uz maksimalno profesionalan rad doći i rezultati.

“Trebalo je u prošlosti omogućiti vlastitu dvoranu u kojoj bi se radilo i timski i individualno. Mi imamo ideje i projekat, i nadamo se da ćemo uskoro ući u realizaciju.Za isti će nam dobro doći svaka pomoć. To su naša iskustva stečena u razgovoru sa ljudima koji vode vodeće klubove u Evropi. Sa djecom na svakom našem treningu rade tri trenera, bivši igrači RK Borac, koji našu školu dopunjuju sa najsavremenijim metodama rada u rukometu”, zaključio je Knežević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC