• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OI (RUKOMET): Francuzi i Norvežanke žele het-trik

Autor mondo.rs

Francuska brani dvostruko olimpijsko zlato, medalje žele i Nemačka, Danska, Hrvatska... Katar želi da ponovi uspeh sa SP. Norvežanke favoritkinje u ženskoj konkurenciji.


Mogu li Francuzi do treće uzastopne zlatne medalje ili ćemo u Riju dobiti novog rukometnog vladara - osnovno je pitanje pred početak rukometnog olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru.

Dominacija Francuza u svetskom rukometu počela je dolaskom Kloda Oneste na mesto selektora pre 13 godina, iako je malo nedostajalo da sada već jedan od najtrofejnijih trenera svih vremena rano završi posao među trikolorima.

Loše igre u grupnoj fazi na Svetskom prvenstvu u Tunisu 2005. godine umalo su ga koštale otkaza, ali su Francuzi na kraju ipak stigli do bronze, a Onesta je ostao na klupi, što se pokazalo kao odlična odluka. U tom trenutku, francuski rukomet na reprezentativnom nivou krenuo je uzlaznom putanjom.

Od tada pa do danas, Francuska je osvojila osam zlatnih medalja, bez poraza u finalnim mečevima, od čega su dva zlatna odličja osvojena na olimpijskim igrama - u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine.

Ekipa predvođena najboljim rukometašem sveta, Nikolom Karabatićem, u Rio de Žaneiru želi da nastavi taj niz i stigne do trećeg olimpijskog zlata čime bi konačno pretekla Sovjetski savez, Rusiju (računaju se odvojeno), Hrvatsku i Jugoslaviju koje imaju po dva zlatna olimpijska odličja.

Srbija nije uspela da se kvalifikuje na olimpijski turnir, kao ni Rusija, ali Hrvatska jeste i u Riju će važiti za jednog od favorita za medalju.

Hrvati su učestvovali na pet poslednjih olimpijskih turnira, od kojih su dva puta osvajali zlato i sigurno se neće tako lako odreći najsjajnijeg olimpijskog odličja, iako će ovog puta do njega morati bez Ivana Balića, čoveka koji ih je vodio do poslednje dve olimpijske medalje.

Povrede su uticale na kreiranje spiska selektora Željka Babića, na kojem se na kraju nisu našli srednji bek Domagoj Pavlović i pivot Marino Marić. U reprezentaciji Hrvatske nema ni Mirka Alilovića, golmana koji je godinama bio jedna od najvažnijih karika u ekipi, ali je odlučio da zbog privatnih razloga propusti Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

I Francuska i Hrvatska takmičenje će započeti u “grupi smrti” odnosno Grupi A u kojoj su osim njih još Danska, Argentina, Tunis i Katar.

Reprezentacija Katara na ovom prvenstvu želi da ponovi uspeh sa SP, na kojem je stigla do finala u kojem je poražena od Francuske. “Legija stranaca” koju predvodi selector Valero Rivera pokušaće da pomrsi račune favoritima i postane tek druga vanevropska reprezentacija koja je stigla do olimpijske medalje, nakon Južne Koreje koja je 1988. godine u Seulu osvojila srebro.

Tunis i Argentina su autsajderi u ovoj grupi, a konačni plasman Katara i Hrvatske pred četvrtfinale vjerovatno će odlučiti njihov međusobni duel na otvaranju prvenstva.



Ako ste mislili das mo zaboravili Dance, varate se. Iako nema nijednu olimpijsku medalju selekcija čije prvo ime je fantastični Mikel Hansen i koja je dvostruki evropski prvak, nikako nije isključena iz borbe za medalju.

U Grupi B su evropski šampion Nemačka, Poljska, Švedska, Slovenija, Egipt i domaćin Brazil.

Favorit u ovoj grupi je aktuelni evropski šampion, reprezentacija Nemačke, koja je u odličnoj formi otišla u Brazil i koja je uz Francuze, Dance i Hrvate favorit za osvajanje olimpijske medalje.

Brazil sa jednim pivotom

Zanimljivu odluku pred olimpijske igre doneo je brazilski selektor Đordi Ribera, koji je odlučio da u ekipi ima samo jednog pivota, Aleksandra Pozera. I ostali selektori vodeći se svojim taktičkim zamislima povukli su slične poteze odlučivši se za samo jednog ili dvojicu igrača na nekim pozicijama u timu, poput katarskog selektora Valera Rivere koji je poveo samo jednog srednjeg beka, Kemala Malaša.

Račune favorita u ovoj grupi, ali možda i u eliminacionoj fazi možda bi mogla da pokvari Slovenija koja je predvođena selektorom Veselinom Vujovićem kroz kvalifikacioni turnir izborila vizu za Rio.

Poljska predvođena Karelom Bileckim, koji će nositi i zastavu Poljske na otvaranju Olimpijskih igara, sigurno računa najmanje na plasman u četvrtfinale, kao i selekcija Švedske, četvorostruki šampion Evrope, koji je plasman u Rio izborio kroz kvalifikaciioni turnir, ostavivši iza sebe selekciju Španije.

Reprezentacija Egipta praktično je otpisana u ovoj grupi, ali Brazil se nada da bi mogao da prođe grupnu fazu. Ekipa Đordija Ribere uzda se u činjenicu da pola ekipe čine igrači iz španske ASOBAL lige, za očekivati je da kao domaćini imaju i naklonost sudija, a razlog za optimizam vide i u remiju sa danskim Koldingom tokom pripremnog perioda. Ipak, ne treba očekivati senzaciju kada je u pitanju muška selekcija Brazila, plasma u četvrtfinale bio bi pravi uspjeh.

KOGA NEĆEMO GLEDATI:

Izvor: MN PRESS



Olimpijski rukometni turnir biće siromašniji za nekoliko odličnih igrača, uglavnom zbog činjenice da njihove selekcije nisu uspjele da izbore plasma u Rio.

Osim najboljeg strelca Lige šampiona Momira Ilića, u Riju nećemo gledati ni Makedonca Kirila Lazarova, Rusa Timura Dibirova, kao ni Čeha Filipa Jihu. Olimpijski turnir propustiće i španski reprezentativci Arpad Šterbik, Đoan Kaneljas i Julan Aguinagalde...

TURNIR DAMA: NORVEŽANKE BRANE TRON


Kada je u pitanju ženski olimpijski turnir glavne favoritkinje su Norvežanke, koje poput Francuza u muškoj konkurenciji ciljaju treće zlato u nizu.

Ekipa Torira Hegeirsona želi da stigne do još jednog najsjajnijeg odličja, čime bi izjednačila rekord Danske koja je dominirala rukometom od OI u Atlanti 1996. do Atine 2004. godine.

Sastav grupa u ženskoj konkurenciji

Grupa A: Angola, Brazil, Crna Gora, Norveška, Rumunija, Španija Gropa B: Argentina, Francuska, Holandija, Rusija, Južna Koreja, Švedska Kao i u muškoj konkurenciji već na startu olimpijskog turnira gledaćemo derbi, koji će igrati domaća selekcija - Brazil i aktuelni olimpijski šampion, Norveška.

Na tom putu najveći protivnici će im biti selekcija Crne Gore koju su savladali u londonskom finalu pre četiri godine rezultatom 26:23, ali i selekcija Južne Koreje, koja je druga najuspešnija nacija kada je u pitanju ženski rukomet na Olimpijskim igrama.

Dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu osvojile su Južnokorejanke i uz Kinu, koja je 1984. godine osvojila bronzu, su jedina neevropska zemlja koja je osvajala olimpijsko odličje. Za razliku od njihove muške selekcije, ženska rukometna reprezentacija ima mnogo veće šanse da stigne do medalje.

Brazilke koje su na SP u Srbiju u meču za šampionsku titulu savladale selekciju Srbije rezultatom 22:20, najveće nade polažu u Eduardu Idalinu Amorim, najbolju rukometašicu sveta u 2014. godini.

Svoj debi na olimpijskim igrama upisaće rukometašice Holandije, koje su plasman u Rio ostvarile kroz kvalifikacioni turnir u Mecu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC