• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deda Mraz sportu Srpske donio jak Borac, promjene u FS RS, ali ne i Zakon!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Godinu na izmaku na sportskim borilištima u Republici Srpskoj obilježilo je nekoliko važnih događaja...

 Sport 2019. godine u Republici Srpskoj Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Najvažnije za sve ljubitelje fudbala u Banjaluci, ali i u velikom dijelu Republike Srpske u 2019. godini je renesansa fudbalera Borca, koji su u povratničkoj sezoni u Premijer ligi Bosne i Hercegovine na terenu zaradili šansu da se na proljeće bore čak i za titulu.

Za uspon banjalučkog kluba, nesumnjivo najviše zasluga pripada aktuelnom rukovodstvu na čelu sa Vicom Zeljkovićem, koji su poslije dugo godina turbulencija i tavorenja čak i ispod prosjeka za bh. prilike, napravili ogroman posao.

Možda će vas zanimati

Riješena su pitanja ogromnih dugovanja, posebno prema FK Džaja, koja su stajala kao Damoklov mač nad glavom Borca, zbog kojih su prethodne sezone i izbačeni iz šampionata BiH, potom je pod vođstvom trenera Darka Vojvodića, klub ekspresno vraćen u elitno društvo, da bi poslije svega priliku na klupi dobio Branislav Krunić.

Nekadašnji fudbaler Banjalučana, inače Trebinjac, na početku sezone je imao svojih grešaka, gurajući u ekipu "izvikana" pojačanja, da bi potom definitivno prelomio i vratio iskusne igrače poput Saše Kajkuta i Almedina Ziljkića, koji su uz neprikosnovenog kapitena Stojana Vranješa, bili najzaslužniji za preporod crveno-plavih i na koncu osvojeno drugo mjesto na tabeli Premijer lige BiH.

Škripalo je u početku sezone i kad su u pitanju najvatrenije pristalice Banjalučana - "Lešinari", kojih nije bilo na Gradskom stadionu zbog bojkota, međutim, dobre igre, golovi, lijepi potezi i pobjede vratili su navijače na Gradski stadion, ali i obične ljubitelje fudbala, pa je u prosjeku crveno-plave gledalo po 4.300 ljudi.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Da ne bi bilo zabune, sigurno je posao klupskom rukovodstvu olakšalo to što je Zeljković sestrić srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je na donatorskoj večeri za Borac, javno obećao pomoć od čak dva miliona KM.

Milion odmah, a drugi milion u proljećnom dijelu sezone, pa bi zli jezici mogli da kažu da je "lako biti svetac, ako ti je bog otac", ali bez obzira da li simpatišete ovu ili onu političku opciju, kao ljubitelj fudbala u cijeloj BiH, a posebno ako ste navijač Borca, morate da podignete palac gore.

DRUGI NASTUP RADNIKA U EVROPI

Fudbalski klub Radnik je u 2019. godini po drugi put u istoriji kluba nastupio u kvalifikacijama za Ligu Evrope, ali je eliminisan od slovačkog Spartaka iz Trnave prvenstveno zbog vlastitog međunarodnog neiskustva. Na Gradskom stadionu u Banjaluci, Semberci su slavili rezultatom 2:0, ali su u revanšu u Slovačkoj poklekli u finišu i ispali na penale. Ipak, tadašnji tim Mladena Žižovića, koji je u međuvremenu prešao u Zrinjski, zaslužio je sve pohvale.

Druga velika i važna promjena u sportu Srpske dogodila se koncem godine u Fudbalskom savezu Republike Srpske, gdje je poslije skoro punih 13 godina došlo do smjene rukovodstva.

"Uglednog advokata" iz Gradiške Milu Kovačevića, kako su pojedini mediji od milja zvali alfu i omegu Jedinstva iz Žeravice, smijenili su Skupština FS RS na prijedlog Izvršnog odbora FS RS i fudbalska opozicija na čijem je čelu bio opet Vico Zeljković, koji je vrlo izvjesno njegov nasljednik na funkciji predsjednika.

Opet, bez obzira šta ko mislio o cijeloj stvari, evidentno je da su 44 prisutna delegata na posljednjoj sjednici Skupštine jednoglasno glasala za smjenu Kovačevića, što nedvosmisleno pokazuje da nešto debelo nije štimalo u Savezu i da se morala podvući crta i dati šansa novim ljudima.

A da li će novi ljudi, čitaj Zeljković, osigurati napredak fudbala u Srpskoj, vratiti Prvu ligu RS na 16 klubova koji bi doprinijeli razvoju mladih igrača, omogućiti lakši život klubova ukidanjem skupih kotizacija, poboljšati infrastrukturu svima, ne gledajući "ni babu ni stričeve", vratiti FS RS u ravnopravan i partnerski odnos sa FS BiH bez previše nepotrebnih politizacija i slično, ostaje da se vidi.

Jasno je zasad da zaslužuje priliku i podršku da se dokaže.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Da se poslože kockice i stave stvari na zdrave osnove, fudbalu i ostalim sportovima u Srpskoj biće potreban i novi Zakon o sportu, kojeg ipak nije donio Deda Mraz u 2019. godini iako se već godinama očekuje njegovo usvajanje.

Doduše, za razliku od prezimenjakinje iz prethodnog saziva Vlade RS, nova ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović napravila je određene pomake, ali uprkos obećanjima, ostali smo uskraćeni za njegovo usvajanje.

DJEVOJKE IZ BANJALUKE i BRČKOG U CEV KUPU

Odbojkašice Bimal Jedinstva iz Brčkog izborile su osminu finala evropskog CEV kupa nakon trijumfa nad banjalučkim BL Volejom u dva meča. Banjalučanke su slavile u prvom dvoboju 3:2, ali su u revanšu Brčanke bile bolje 3:0.

Koncem 2019. godine jednoglasno je usvojen Nacrt zakona o sportu, što je u našim uslovima nevjerovatan podatak da niko nije bio protiv, a prema daljoj proceduri, slijedi javna rasprava, a potom će u Skupštinu biti upućen Prijedlog zakona o sportu.

Ključne stavke i izmjene postojećeg zakona mogu se vidjeti u nekoliko stvari: Preoblikovanje udruženja građana u privredna društva, posebna pažnja za školski sport i rad sa djecom, uvođenje sportskog inspektorata kako bi se spriječile i sankcionisale zloupotrebe sportskih funkcionera, reorganizacije sportskih saveza, sistemska rješenja kad je u pitanju zdravlje sportista...

Ono što je svakako jako važno je i podatak da će Vlada RS i dalje pomagati uspješne sportske organizacije koje budu osigurale nastup u međunarodnim takmičenjima.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Iako mnogi sportisti i klubovi zaslužuju pohvale, ne možemo ih sve pomenuti, ali ne smijemo nikako da preskočimo rukometaše Borca m:tel, koji su u godini na izmaku, nastupili u četvrtfinalu EHF Čelendž kupa poslije 14 godina i postali jesenji prvaci BiH što nikad dosad nisu uspjeli, a to je na kraju osiguralo golmanu Bojanu Ljubišiću i titulu sportiste godine u Srpskoj.

P.S. Ako mislite da smo nekog nepravedno izostavili, pišite nam u komentarima.

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

DadoBL

Zaboravljeni su OK Mladost iz Brčkog i Karate klub ENERGIJA iz Banja Luke ... to mi je na prvu palo na pamet od klubova, a pojedinačno mogla se obratiti pažnja i na Anđelu Stojić, Adija Mešetovoća i Mihajla Čepekala.

Prelazni rok

Ako je tacno da je prva pridoslica Nikola Aksentijevic, desni bek, mirise na dobro.

RBH

Košarkaši su bez poraza, i vjerovatno na putu da nakon dugo godina igraju Premijer ligu a to podrazumijeva istu ligu sa Igokeo, Širokim, biće mnogo zanimljivo, i pretpostavljam da će i naši u rukovodstvu ABA sve učiniti da Borac što prije dobije pozivnicu za ABA 2 ligu a onda polako i do najviše stepenice. Iako ste protiv izvikanih pojačanja, Jovanović igra doktorski, igra srcem, a šta znači iskustvo Volkova vidjelo se u posljednjoj utakmici protiv Slobode, kada su nas stisli da ne možemo disati, dadoše i gol za 1:2, a onda Volkov par puta iskusno pade, pa boli ovo, boli ono, tako da do kraja nije se pravo ni igralo praktično.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC