• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za divljenje: Odradio "Ironman" kod kuće, pa donirao 200.000 evra!

Autor mondo.ba/Fena

Svaka čast za ovog momka!

 Jan Frodeno ironman kod kuće donacija 200 000 evra Izvor: Tom Pennington/Getty Images North America

Nijemac Jan Frodeno, trostruki svjetski šampion i olimpijski pobjednik u triatlonu iz 2008. godine, pokazao je da korona virus ne može da zaustavi sav sport ako ste dovoljno kreativni i odlučni.

Jedan od najpoznatijih svjetskih triatlonaca kod kuće je odradio "Ironman triatlon" i to za osam sati, 33 minute i 39 sekundi, prikupivši 200.500 evra za borbu protiv koronavirusa.

Možda će vas zanimati

Frodeno je prvo u bazenu u kojem je bio postavljen uređaj za plivanje protiv vodene struje koji omogućava plivanje na najmanjem mogućem prostoru, odradio 3.8 kilometara, zatim je 180 kilometara vozio bicikl na valjcima, a na kraju na traci za trčanje istrčao maraton.

"Bilo je potpuno drugačije nego inače, ali super zabavno," kazao je Frodeno koji je osvojio tri svjetske titule u "Ironmanu".

"Zaista mi je drago što smo uspjeli da prikupimo novac za tako važnu stvar. Zdravstveni radnici, doktori, vatrogasci i policajci su naši heroji, koji podnose mnogo toga. Ovo sigurno neće biti posljednja donacija", dodao je Frodeno.

Osvajač zlatne medalje u olimpijskom triatlonu (1.5 km plivanje, 40 km bicikl i 10 km trčanje) iz Pekinga 2008. godine otkrio kako mu isprva sve činilo kao luda ideja.

"Međutim, kada su otkazana sva takmičenja, odlučio sam da to uradim kuće. Samo sam htio privući pažnju kako bih prikupio novac."

Dio novca odlazi lokalnim zdravstvenim ustanovama u prebivalištu, Đironi, a dio donacija pomoći će "Laureus Sport for Good" u izradi projekta pomoći mladim ljudima, takođe u španskom gradu.

Obožavaoci širom svijeta uživo su na društvenim mrežama pratili njegov #TriatHome Challenge, a podršku su mu pružile brojne kolege iz svijeta sporta, među kojima i legendarni njemački teniser Boris Beker, fudbaler Mario Gece, britanski biciklista Kris Hoj, njemački skijaš Feliks Nojrojter…

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC