• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kome odgovara odgađanje Olimpijskih igara...

Autor mondo.ba

Pomjeranje Olimpijskih igara za godinu dana ne ide na ruku sportistima koji su bili u vrhunskoj formi, poput Novaka Đokovića, ali ima i onih kojima je odgađanje dobro došlo.

 Kome odgovara odgađanje Olimpijskih igara Izvor: Carl Court/Getty Images AsiaPac

Olimpijske igre u Tokiju pomjerene su za godinu dana zbog pandemije korona virusa bi biće održane od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

Prekid svih sportskih takmičenja poremetio je planove sportista koji su u vrhunskoj formi, a posebno odgađanje Olimpijskih igara koje su trebale da im budu kruna sezone.

Možda će vas zanimati

 Jedan od takvih je i Novak Đoković, koji je prije prekida sezone bio u nevjerovatnoj formi, osvojio čak 17. grend slem u karijeri pobjedom na Australijan openu, jurišao ka Vimbldonu i Ronal Garosu, koji su takođe odloženi, a vrhunac sezone trebalo je da dođe nastup u Tokiju.

Najbolji teniser svijeta ima i motiv više jer mu u kolekciji trofeja nedostaje samo olimpijsko zlato.

Sljedeće godine Đoković će imati 34 godine, Rafael Nadal 35, a Rodžer Federer 40. godina, a određen broj sportista vjerovatno će pomjeriti odlazak u penziju, kako bi još jednom nastupili na Olimpijskim igrama.

Međutim, ima i onih kojima odgovara odgađanje najvećeg sportskog događaja. To su prije svega sportisti kojima kazne zbog dopinga ističu ove godine, pa će neplanirano ipak imati priliku da se kvalifikuju za Olimpijske igre.

Kazne koje odredi Svjetska antidoping agencija (WADA) određuju se tako da se sportistima zabrane takmičenja za vrijeme olimpijskog ciklusa, a nedopuštanje nastupa sportistima kojima kazna ističe ove godine imalo bi pravne posljedice.

"Standardne kazne za doping su obično četiri godine, što je napravljeno kako bi se uskladilo s olimpijskim ciklusom. U ovom slučaju nekim kažnjenim sportistima odgađanje Igara u Tokiju će dobro doći. To je nezahvalna situacija, ali i pravno vrlo određena jer su kazne vezane za vremenski period, a ne određena takmičenja", rekao je Bret Klotije, prvi čovjek Jedinice za integritet atletike (AIU).

Zbog uvedenih restriktivnih mjera u brojnim zemljama, najveći uticaj pandemije na antidoping agencije je nedostatak redovnih testiranja.

"Ograničenja kretanja u velikom broju zemalja uvelike ometaju proces testiranja sportista. Antidoping testovi provode se u više od 100 zemalja svijeta, u kojima su sada na snazi restriktivne mjere koje se mijenjaju iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, tako da je normalno funkcionisanje testiranja poremećeno", rekao je Klotije.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC