• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očajnički pokušaj Federera da ostane na tronu: Izgubio sve argumente i sada unižava Đokovića!

Autor mondo.rs

Mnogo toga krije se iza čestitke koju je Federer uputio samo pola sata poslije finala Rolan Garosa. I nije džentlmenski...

 Rivalstvo Federer - Nadal ne pominje Đokovića Izvor: Guliver/Pool/Getty Images Europe

Ko god da je pobijedio u finalu Rolan Garosa to ne bi odgovaralo Rodžeru Federeru. Dvojica njegovih najvećih rivala, u njegovom odsustvu, ostala su nekako bez pehara na US Openu, da bi potom direktno odlučivali o osvajaču Otvorenog prvenstva Francuske.

Ispostavilo se da je to bila dominantna partija Nadala kojom je stigao do 13. pehara u Parizu, a ujedno 20. grend slema u karijeri izjednačivši Federerov rekord.

Tako je u roku od samo dva dana Švajcarac postao svjestan da su mu oduzeta dva najveća argumenta u polemici za "najvećeg ikada", pa se zapitao koji je jedini način da se o njemu i dalje priča kao o GOAT-u uprkos tome što polako gubi trku?

Možda će vas zanimati

Samo pola sata nakon finala u Parizu, dok je Nadal pozirao sa peharom, a Đoković krenuo put svlačionice, oglasio se Federer putem Instagrama.

U poruci koja na prvo oko djeluje kao čestitka Rafaelu Nadalu zbog izjednačenja rekorda, kojom bi pokazao da nije sujetan, Rodžer Federer je zapravo pokušao da "isključi" Novaka Đokovića iz trke za najboljeg ikada.

"Pošto si mi bio najveći rival tokom toliko godina, vjerujem da smo gurali jedan drugog da postanemo bolji igrači", napisao je Federer u poruci u kojoj nije bilo ni riječi o Đokoviću, uz zaključak da se nada da je 20 grend slemova tek korak ka nastavku njihovog zajedničkog putovanja, predstavivši to kao trku udvoje što već deceniju nije.

Novak Đoković se nalazi na svega tri pehara daleko od Nadala i Federera, njegovo fizičko stanje djeluje daleko bolje od dvojice kolega, a uz to nije čovjek koji odustaje.

"Da mislim da ne mogu da ih stignem odmah bih otišao u penziju. Nastaviću dalje sve dok imam goriva, sve dok imam ljubavi i želje da se bavim ovim sportom", poručio je iskreni Đoković poslije meča poručivši tako rivalima da će se "tjerati još", iako ga je Švajcarac otpisao.

A, zašto je Federer otpisao Đokovića?

Izvor: Guliver/ Matthias Hangst/Getty Images

Samo dan pred finale promijenjena su pravila za bodovanje na ATP listi poslije čega je postalo jasno da će Đoković gotovo sigurno oboriti još jedan rekord koji je Federer ljubomorno čuvao. U pitanju je broj nedelja proveden na vrhu ATP liste, a preticanje se očekuje početkom marta.

Trebalo je već da se desi, da ATP nije zamrznuo listu tokom pandemije, a Đoković je više puta isticao da mu je to najveći cilj kome će težiti, dok će se poslije toga posvetiti grend slem rekordu.

U samo 48 sati Federer je saznao da dva najvažnija rekorda više nisu (ili neće biti) u njegovom vlasništvu, pa kada se na papir stave uspjesi sve trojice - tas na vagi sve manje pokazuje da je Švajcarac zaista najbolji ikada.

Više nije usamljen po broju grend slem titula, uskoro više neće biti lider po broju nedelja na ATP listi, a isto tako je lošiji u međusobnom skoru sa Nadalom i Federerom.

Ono što je godinama važilo kao najjači argument da je Federer "najveći ikada" odjednom postaje manje važno, sada je Federeru preostalo da nostalgično podsjeća na rivalstvo sa Nadalom, iako je Španac istakao da je njegovo najveće sa Đokovićem.

Izvor: Getty Images/Ian Gavan, Ian Gavan/Getty Images Europe

Prosto, odigrali su više mečeva, a skor je daleko bliži - Đoković protiv Federera ima 27:23, protiv Nadala je sada na 29:27, dok je Nadal dosta dominantiji protiv Federera - 24:16.

Ukupno na grend slemovima Federer ima samo 10 pobjeda protiv najvećih rivala…

Sve ovo govori da je Federeru, koji ne odustaje od tenisa ni sa 39, preostalo da polemiku o najvećem ikada prebaci na subjektivni osjećaj kod publike i eleganciju, da ne kažemo džentlmenstvo bez incidenata, odnosno da sve predstavi kao isključivo trku njega i Nadala.

Ali, to je već potez očajnika koji će Novak znati kako da preusmjeri u svoju prednost!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC