• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I oslabljeni Belgijanci nokautirali BiH!

Autor mondo.ba

Bez nekoliko standardnih prvotimaca, fudbaleri Belgije deklasirali su Bosni i Hercegovini i nanijeli joj prvi poraz u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine. Belgija - BiH 4:0 (2:0).

Pristalice BiH nastojaće što prije da zaborave večerašnji meč u Briselu, u kojem je su "zmajevi" doživjeli jedan od najtežih poraza u istoriji.

A izabranici Mehmeda Baždarevića sigurno će imati istu želju, kako bi se u što boljem stanju pripremili za naredni kvalifikacioni duel sa Kiprom.

BELGIJA - BIH 4:0 (2:0)

BELGIJA: Kurtoa - Vertongen, Aldervereld, Munije, Dž. Lukaku (21. Siman) - Felaini, Vitsel, Azar (87. Miralas), Karasko, Mertens - R. Lukaku (82. Benteke).

Selektor: Roberto Martinez.

BIH: Begović - Spahić, Zukanović, Bičakčić, Kolašinac - Jajalo (73. Višća), Medunjanin, Pjanić (81. Cimirot), Lulić - Ibišević (65. Đurić), Džeko.

Selektor: Mehmed Baždarević.

Ubjedljiv trijumf protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu u Rusiji 2018. godine očigledno nije bio dobar pokazatelj snage selekcije BiH.

Već u prvom jačem meču, "zmajevi" su posrnuli, i to kako!

Odigrali su očajan meč na stadionu "Kralj Boduen", a osim prečke "rezerviste" Milana Đurića, koji je po ko zna koji put pokazao da zaslužuje mjesto u prvoj postavi, skoro da ništa ozbiljno nisu uradili.

Raspoloženi Belgijanci, kojima je nedostajalo nekoliko ključnih igrača, dominirali su tokom većeg dijela meča i održali pravu lekciju bh. fudbalerima.

Nezaustavljiv je bio fudbaler Napolija Dris Mertens, koji je razigravao saigrače, a "zmajevi" nisu imali rješenja za njegovu sjajnu igru. Prvo je "natjerao" Emira Spahića da zatrese svoju mrežu, a onda "spojio" s loptom prvo Edena Azara, a onda i Tobija Alderverelda za visokih 3:0. Tačku na "I" stavio je Romelu Lukaku, koji je desetak minuta prije gola promašio nemoguće.

"Zmajevi" nisu ličili na sebe. Iako je Baždarević od prvog minuta izašao sa formacijom sa dva napadača, Edin Džeko i Vedad Ibišević nisu pokazali ništa. Zakazao je i vezni red na čelu sa Miralemom Pjanićem, koji se nije vidio cijeli meč. Debitant Mato Jajalo grubo je pogriješio kod drugog gola, pa će mu prvi meč u dresu BiH ostati u gorkom sjećanju.

Kada se podvuče linija, potpuno zaslužen trijumf Belgije, koji su još jednom pokazali da im nema ravnih u grupi H i pravo čudo bi trebalo da se desi da ne ostanu na prvom mjestu, na kojem su sada.

BiH naredni meč igra u ponedjeljak. Na stadion "Bilino polje" u Zenici stiže Kipar, koji je nakon prva dva meča bez bodova, kao i debitant Gibraltar.

REZULTATI 2. KOLA:

Belgija - BiH 4:0 (Spahić 26 autogol, Azar 29, Aldervereld 60, Lukaku 79)
Grčka - Kipar 2:0 (Mitroglu 12, Mandalos 42)
Estonija - Gibraltar 4:0 (Kait 47, 70, Vasiljev 52, Mošnikov 88)

TABELA: Belgija 6, Grčka 6, BiH 3, Estonija 3, Kipar 0, Gibraltar 0.

TOK UTAKMICE:

90 - KRAJ!

79 - GOOOL!!! Debakl BiH u Briselu!

Sjajan prodor Lukakua i još ljepši udarac za 4:0. Lopta je zakačila i Zukanovića i odsjela iza Begovićevih leđa. Iskupio se Lukaku za nestvaran promašaj iz 66. minuta.

...
Izvor: YouTube

73 - Edin Višća mijenja devitanta Matu Jajala, koji se i nije proslavio u prvoj utakmici u dresu "zmajeva".

68 - Šteta! Mogao je Đurić odmah da se upiše u strijelce, ali je nakon odličnog šuta glavom pogodio prečku.

66 - Kakva prilika za Belgiju ostaje neiskorištena! Karasko i Lukaku izašli su sami pred gol Begovića, nesebično je fudbaler Atletiko Madrida uposlio napadača Evertona, a pravo je čudo šta je Lukaku uspio da promaši. 

...
Izvor: YouTube

65 - Izlazi neprimjetni Vedad Ibišević, u igri je Mešin džoker Milan Đurić.

63 - Džeko pokušava iz voleja, ali daleko je to od gola Belgije.

60 - GOOOL!!! Belgija postiže treći gol.

Sjajni Mertens ponovo je asistirao, treći put na utakmici, a defanzivac Tobi Aldervereld fenomenalno "štiklom" trese mrežu Begovića.

...
Izvor: YouTube

54 - Konačno malo bolja igra "zmajeva". Krenuli su odlučnije ka golu protivnika u nastavku meča. Imao je Edin Džeko šansu, a onda i Miralem Pjanić, ali nema promjene rezultata.

46 - Počinje drugo poluvrijeme. Selektor BiH odlučio je da ništa ne mijenja.

- Veoma loše poluvrijeme za tim Mehmeda Baždarevića. "Zmajevi" su prvih 25 minuta odigrali bojažljivo i oprezno, ali, istijna, ni Belgijanci nisu izgledali ništa bolje. Ipak, u drugom dijelu prvog poluvremena, tj. za svega tri minuta, fudbaleri BiH primili su dva gola, pa će morati drastično da promijene pristup ako žele bar da zaprijete Belgijancima u Briselu. Autogol Emira Spahića, pa gol Edena Azara za Belgija - BiH 2:0.

45 - Kraj prvog poluvremena.

42 - Nova opasnost pred golom Begovića. Karasko i Mertens su kombinovali, Lukaku je bio sam na drugoj strani, ali srećom golman BiH uspio je da zaustavi centaršut Mertensa.

32 - Promaja u odbrani "zmajeva". Nakon 25 minuta igre bez prilika, smjenjuju se šanse Belgijanaca. Žuti karton u međuvremenu je zaradio Jajalo.

29 - GOOOL!!! Nije se ni stišalo slavlje domaćih, a već je 2:0!

Debitant Mato Jajalo izgubio je loptu, Mertens je sjajno prošao po lijevoj strani, uposlio Edena Azara, koji je prevario klupskog kolegu Begovića i poduplao prednost Belgijanaca.

...
Izvor: YouTube

26 - GOOOL!!! Belgija vodi 1:0. Nespretno je reagovao Emir Spahić i savladao Asmira Begovića.

...
Izvor: YouTube

23 - Opasna situacija u šesnaestercu BiH. Ervin Zukanović intervenisao je ispred Drisa Mertensa, ofanzivac Belgije tražio je prekršaj za jedanaesterac, ali iskusni sudija Etkinson nije ni pomislio da dosudi faul.

21 - Novi problemi za reprezentaciju Belgije. Povrijedio se Džordan Lukaku i neće moći nastaviti utakmicu. Ulazi Loran Siman.

18 - Haris Medunjanin šutirao je sa ruba šesnaesterca, ali je bio neprecizan. Ostalo je 0:0.

17 - Oprezna igra s obje strane, bez ozbiljnijih prilika.

16 - Sead Kolašinac prvi je igrač sa javnom opomenom. Etkinson mu je pokazao žuti karton zbog prekršaja.

9 - Loša reakcija odbrane BiH, ali srećom nakon prodora Edena Azara lopta završava u korneru. Prva opasnost pred golom Asmira Begovića koji večeras 52. put nastupa u dresu BiH.

1 - Počinje meč u Briselu. Glavni sudija je Martin Etkinson iz Engleske. Na stadionu "Kralj Boduen" je blizu 5.000 navijača BiH.

NAJAVA MEČA:

Selektori Roberto Martinez i Mehmed Baždarević odlučili su koji igrači će istrčati na teren od prvog minuta.

Uoči večerašnjeg duela Belgijanci su imali velikih problema sa povredama, dok je popularni Meša odlučio da im se suprotstavi sa dva napadača koji su u odličnoj formi - Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Дјуро

Убише иј ки зајцове

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC