• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski književni "superstar" u Banjaluci

Autor mondo.ba

Gost Kočićevog zbora u Banjaluci ove godine biće poznati ruski književnik Zahar Prilepin.

  Njegovo književno veče zakazano je za 24. avgust, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Prilepin u Rusiji ima status savremenog književnog klasika ikako je uslovno rečeno, mlad pisac.
Zahar Prilepin je rođen 1975. godine. Završio je Filološki fakultet Nižegorodskog državnog univerziteta "N. I. Lobačevski" i Školu za društvenu politiku. 

Prilepin je sa pisanjem počeo kasno, a prije toga bavio se svim i svačim: radio je kao fizički radnik, radnik obezbjeđenja, služio je kao komandant u specijalnoj jedinici OMON, učestvovao je u ratnim dejstvima u Čečeniji 1996. i 1999. a angažovao se i u pomoći ruskom narodu u Donbasu.

Krajem prošlog vijeka napušta oružane snage i počinje da radi kao novinar za novina i Nižnjem Novgorodu. Od 2000. godine postaje glavni urednik lista i uporedo sa time počinje da piše svoj prvi roman "Patologije". Njegovi prvi književni radovi izlaze 2003. u listu, a zatim nastavlja da ih objavljuje i u mnogim drugim novinama i časopisima.

Trenutno je zaposlen kao generalni direktor lista "Novaja Gazeta" u Nižnjem Novgorodu, a piše kolumne u mnogim ruskim časopisima.

Dobitnik je brojnih ruskih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja, a često je bio i u užem izboru za mnoge od njih.

Živi i radi u Nižnjem Novgorodu.

Kako se navodi u piščevoj biografiji na sajtu Beogradskog sajma knjiga, gdje je gostovao prije dvije godine, Prilepin je u Rusiji savremeni klasik. Njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta. Udžbenik Istorija ruske književnosti XX vijeka (izdanje 2013. godine, s preporukom Ministarstva obrazovanja i nauke RF) sadrži posebno poglavlje o Zaharu Prilepinu, kojim se završava kurs savremene književnosti.

Roman "Obitelj" Zahara Prilepina, objavljen 2014, pomirio je sve njegove kritičare – složno su ga ocijenili kao događaj u ruskoj književosti, a autora svrstali u klasike. Obitelj je dobitnik četiri najznačajnije književne nagrade u Rusiji, i to dvije nacionalne i 2015. Nagrada za bestseler.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop