• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" u posjeti tzv. dolini piramida u Visokom

Autor mondo.ba

Fudbaleri A reprezentacije Bosne i Hercegovine posjetili su "dolinu piramida" u Visokom.

  Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine, koji već treći dan borave u Zenici na pripremama za kvalifikacione utakmice protiv Finske i Grčke, stručni štab, kao i članovi Izvršnog odbora FS BiH iskoristili su priliku da danas posjete i poznatu "dolinu piramida" u Visokom.

"Već sam ranije čuo za 'piramide' u Visokom, nešto sam i znao o njima prije dolaska ovdje. Ovo je zaista prelijepo i nadam se da će se još više ljudi kod nas i u svijetu upoznati ovo mjesto, jer zaista ima šta da se vidi",rekao je selektor "zmajevi" Robert Prosinečki, saopšteno je iz FS BiH.

Za one koji nisu upoznati sa teorijom o bosanskim piramidama, riječ je o "pseudoarheološkoj" teoriji koja pretpostavlja da je brdo Visočica i još dva obližnja brda u okolini Visokog zapravo divovske piramide izgrađene ljudskom rukom unutar razdoblja između 12.000 i 500 godina prije Hrista.

Autor ove teorije je samoprozvani istraživač Semir Osmanagić, čije ideje nije podržala naučna i stručna zajednica, koja smatra da su "piramide" djelo geoloških mehanizama i da su nastale prirodnim putem, a nikako ljudskom rukom.

Osmanagić je Visočicu nazvao "Piramidom Sunca", te dva obližnja brda "Piramidom Mjeseca" i "Piramidom bosanskog zmaja", rekavši da su ih sagradili Iliri.

Iskopavanjem na tim lokacijama, Osmanagić je pronašao kamene blokove i tunele, a poredeći Visočicu sa srednjoameričkim i egipatskim piramidama, zaključio je da bi ona mogla da bude "majka svih piramida".

Osmanagićeve tvrdnje, koje su se brzo proširile u medijima ne samo u BiH, doveo je u pitanje veliki broj stručnjaka koji su ga optužili za promociju lažnih naučnih teza i za oštećivanje stvarnih arheoloških lokaliteta svojim iskopavanjima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC