• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprezno sa uzimanjem zajma u stranoj valuti!

Iako su krediti u stranim valutama, koje nisu fiksno vezane za marku, traženi u bankama RS, većina stanovnika nije svjesna rizika.

 Oprezno sa uzimanjem zajma u stranoj valuti! Izvor: MONDO

Sa svakom promjenom kursa strane valute, rate kredita mogu znatno da porastu, prenosi Glas Srpske.

Trenutno je to slučaj sa zajmovima u švajcarskim francima, čije su rate povećane zbog rasta vrijednosti ove valute za više od 20 odsto u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema podacima Agencije za bankarstvo Republike Srpske dvije banke u RS na kraju septembra prošle godine imale su kredite vezane za švajcarski franak, u ukupnom iznosu od 333 miliona maraka.

"U ukupnim kreditima, zajmovi u švajcarskim francima iznose osam odsto, što nije veliki iznos i ne može da izazove negativne posljedice u bankarskom sektoru Srpske - kazala je direktor Agencije Slavica Injac.

Dodaje da su ovi krediti bili jako traženi zbog niskih kamata.

"Klijenti u slučaju rasta kursa i povećanja rata mogu da konvertuju kredite u neku drugu valutu ili da vrate kredit time što će se dodatno zadužiti. Međutim, činjenica je da je sada teško naći jeftino rješenje ", rekla je Injac i dodala da je odluka o podizanju kredita u stranoj valuti bila stvar izbora klijenata.

Direktor Nove banke Milan Radović kaže da je stimulacija većini stanovnika za uzimanje kredita u švajcarskim francima, kamatna stopa od šest do sedam odsto, dok je za komercijalne kredite iznosila od devet do deset odsto.

"Svako ko je razmišljao o ovim kreditima znao je da je švajcarski frank bio čvrsta valuta, međutim sada je on ojačao u odnosu na evro došlo je i do povećanja mjesečnog anuiteta za vraćanje kredita ", kazao je Radović.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić kaže da tamo gdje postoji evidentna inflacija i drugi oblici nesigurnosti, kreditori pokušavaju da nađu neku zaštitnu mjeru, kao što je u ovom slučaju, valutna klauzula.
"Kod nas je to veoma specifično. Banke dosta rade na svoju ruku i ne poštuju domaću valutu. Oni se osiguravaju, a što klijenti imaju gubitke, to ih nije briga. To je vrlo nekorektno ", kazao je Jakšić.

Rizik

Milan Radović ističe da su banke uzele kreditnu liniju u švajcarskim francima i da bi one imale gubitak ako bi vraćale kredit po novom kursu.

"Ne vidim mogućnost da se valutna klauzula promijeni ako je kreditna linija povučena u švajcarskim francima ", kazao je Radović. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE