• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anketa: Ko je bez plata, staža i osiguranja?

Od ukupno 1.701 radnika u Srpskoj u privrednim i uslužnim djelatnostima, 30 odsto nema redovnu platu i uplaćene doprinose.

 Anketa: Ko je bez plata, staža i osiguranja? Izvor: MONDO

Anketa koju je proveo Savez sindikata RS pokazala je da je problem najizraženiji je u oblasti građevinarstva, gdje plate kasne i doprinosi nisu uplaćeni za više od 50 odsto anketiranih radnika, kao i za oko 42 odsto radnika u metalskoj i drvnoj industriji, prenosi list Fokus.

Ništa bolje nije ni radnicima u poljoprivredi, kao i u oblasti tekstilne industrije i trgovine. Regionalno posmatrano, ustanovljeno je da je zbog neredovnosti plata upitna egzistencija oko 40 odsto radnika i njihovih porodica na području Zvornika, Trebinja i Istočnog Sarajeva, zatim Višegrada, Foče, Bijeljine, Doboja, te Banje Luke. Tamo gdje su plate redovne poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose, što dodatno pogoršava ionako težak ekonomski i socijalni položaj radnika.

"Problem neuplate doprinosa posebno je izražen u metalskoj industriji i medijima, gdje se u 25 odsto slučajeva plate isplaćuju, a doprinosi ne, dok u oblasti saobraćaja te u drvnoj industriji 15 odsto anketiranih radnika prima platu, ali im nisu uplaćeni doprinosi ", rekla je Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu.

Dodala je da je ovaj problem najizraženiji na području Trebinja, gdje poslodavci za više od 63 odsto radnika ne uplaćuju doprinose, zatim slijedi Zvornik i Istočno Sarajevo. Istraživanje je pokazalo da prekovremeno radi više od polovine anketiranih radnika, a najviše u građevinarstvu, zatim u medijima, poljoprivredi, tekstilnoj, metalskoj i drvnoj industriji.
"To pokazuje da poslodavac ne samo da krši Zakon o radu i kolektivne ugovore, jer ne plaća prekovremeni rad i rad vikendom i praznicima, nego i profitira na račun nezapošljavanja novih radnika koji su mu potrebni - istakla je Radoševićeva.

U Republičkoj inspekciji rada i zaštite na radu kažu da se u prva četiri mjeseca kršenje prava radnika povećalo za oko deset odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Od ukupno 1.872 kontrole, u 798 slučajeva utvrđene su nepravilnosti. Izdato je 611 rješenja za otklanjanje nedostataka, 243 prekršajna naloga, u vrijednosti 245.180 KM, i podnesena 51 prijava za pokretanje prekršajnog postupka - naveo je Goran Grgić, v.d. glavnog republičkog inspektora rada i zaštite na radu.

Borislav Radić, v.d. direktora Agencije za mirno rješavanje sporova, koja je od početka godine zaprimila oko 80 zahtjeva zbog kršenja prava radnika, rekao je da problem neisplate plata i doprinosa nije samo problem radnika nego i države, koja po ovom osnovu gubi milionske iznose na godišnjem nivou.

"Neophodna je veća kontrola kako inspekcije tako i Poreske uprave, koja na vrijeme treba da preduzme mjere protiv poslodavaca koji ne izmiruju obaveze, a ne da se čeka dok se dugovi nagomilaju, preduzeće propadne, radnici završe na ulici i država na kraju mora da izdvoji sredstva za njihovo socijalno zbrinjavanje ", rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, formiranje fonda solidarnosti od strane Vlade RS omogućilo bi da se efikasnije i bolje riješi problem neuplaćenih doprinosa. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE