• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROSJEČAN GRAĐANIN PLAĆA 100 DO 120 EVRA ZA REŽIJE - GDJE GRIJEŠIMO? Petrović: Ako ostvarimo OVO, mnogo ćemo uštediti

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku vlada Njemačke, Slovačke i Japana u okviru Climate Promise inicijative, 30. i 31. maja organizuje regionalni stručni simpozijum “Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana +”.

 Žarko Petrović UNDP Srbija Izvor: Kurir

Učestvovaće predstavnici vlada iz regiona, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija, privatnog sektora i akademske zajednice. Cilj je da se državama Zapadnog Balkana i zemljama u okruženju, poput Moldavije, pomogne da ubrzaju primjenu mjera za povećanje energetske efikasnosti u zgradama, koje doprinose smanjenju troškova snabdijevanja energijom, ublažavanju klimatskih promjena i zaštititi životne sredine i zdravlja građana.

U susret simpozijumu gost Centralnog dnevnika Kurir TV bio je Žarko Petrović, rukovodilac sektora za vitalni razvoj UNDP Srbija.

Koji su uobičajeni izazovi energetske efikasnosti u regionu Balkan+ da bi se dostigla skoro nulta emisija u javnim i stambenim zgradama?

- Da bismo dostigli skoro nultu emisiju je cilj koji je "svjetionik". Težimo da u zgradama imamo jeftinu, skoro pa besplatnu energiju i da naše zgrade koristeći tu energiju ne emituju gasove sa efektom staklene bašte i ne doprinose zagađenju vazduha. Uobičajeni izazovi tiču se definicije i određivanja koliko energije hoćemo da trošimo po kvadratnom metru, a onda promijenimo standarde gradnje za sve investitore i dobijemo jeftine zgrade koje ne zagađuju vazduh. To će imati veliki ekonomski i finansijski efekat. Prema našim podacima, građani u prosjeku izdvajaju 100-120 evra mjesečno za režije, što predstavlja od šestine do četvrtine prosječnih mjesečnih primanja. Ukoliko se ovaj "svjetionik" ostvari, onda ćemo zaista imati jeftinu energiju i zgrade.

Kako možemo ubrzati energetsku efikasnost u zgradama kao ključ za brzo smanjenje potražnje za energijom u regionu Balkan+?

- Nadam se da ćemo vrlo brzo preći ka sistemu "Eskoa", privatnih energetskih kompanija koje preuzimaju investicije u neku javnu ili privatnu zgradu u zamjenu za dogovorenu cijenu koju ta zgrada plaća određeni period vremena. I tako se finansira privatna kompanija, iz energetskih ušteda zgrada. To je ono što trenutno postoji u velikom broju zemalja Evropske unije, posebno po bivšim socijalističkim zemljama. Da bismo to ubrzali moramo što prije da radimo na regulatornom okviru, da bismo zainteresovali i privatne i javne partnere, takođe na podsticajnom okviru, subvencijama, uključiti banke i tržište kapitala. Konačno, na pravnoj sigurnosti i brzom rješavanju eventualnih sporova i naplate potraživanja.

Zašto je potrebno razbiti zajedničke barijere koje imamo kao region i ubrzati transformaciju energetske efikasnosti?

- Naš region je veoma energetski intenzivan i trošimo mnogo više u odnosu na evropski prosjek. Naše zgrade troše mnogo više energije po kvadratnom metru od evropskih. I najzelenija i najjeftinija je ta energija koju ne potrošimo. Te barijere postoje da bi se rekonstruisale zgrade da bi trošile manje grijanja, struje i vode. Da bi se to sklonilo, postoji niz barijera koje treba prevazići. Regulatorni, pristup finansiranju, rješavanje sporova, to je neophodno otkloniti da bismo došli do jeftine energije koja ne zagađuje vazduh i ne pravi efekat staklene bašte. Ubijeđen sam da ćemo na predstojećem simpozijumu čuti neke uspjehe kolega iz regiona i da ćemo moći da podijelimo neke potencijale i obavijestimo i javnost i privatni i javni sektor o tome kakve sve koristi mogu da postoje u jednoj državi kad se energija u zgradarstvu štedi. Svaki taj kilovat koji uštedimo u zgradama daje prostor elektorprivredama za prilagođavanje. Energija i energenti postaju sve skuplji, a klimatska pravila u svijetu traže od nas da smanjimo emisiju gasova.

Šta možemo da očekujemo od prvog stručnog simpozijuma znanja koji je održava 30. i 31. maja?

- Ja se nadam da ćemo temu energetske efikasnosti u zgradarstvu podići na viši nvo. Jer sav uloženi novac ostaće u zemljama našeg regiona. To su novci koji se ulažu u radove, u striropor, u radna mjesta, popravljaju se fasade, smanjuje se trošak te energije. Nadam se da će poslije simpozijuma to biti mnogo glasnije kod nas i u regionu i to ne smije biti u zapećku svih onih velikih projekata obnovljivih izvora energije, koji su ništa manje važni. Nadam se da će ova tema biti barem podjednako važna.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE