• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lovrić: O krizi površno i deklarativno

"Osim deklarativne podrške, vlasti u BiH bez konkretnih koraka koji bi pomogli da se stanje u privredi stabilizuje."

 Lovrić: O krizi površno i deklarativno Izvor: MONDO

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Milan Lovrić izjavio je da vlasti u BiH govore o privrednoj krizi površno i da osim iskazivanja deklarativne podrške, nisu napravile konkretne korake koji bi pomogli da se stanje u privredi stabilizuje.

"Mjere koje su preduzete nisu se pokazale dovoljnim da se kriza prebrodi. Finansijski sektor, u kojem se kriza i kreirala i u prvom talasu manifestovala, još nije stabilizovan. Potrebna je dalja podrška finansijskom sektoru u smislu vraćanja povjerenja, kao jednog od ključnih elemenata njegovog funkcionisanja, s obzirom na to da je finansijski sektor u isto vrijeme i generator potrošnje", rekao je za banjalučke "Nezavisne novine" Lovrić.

Prema njegovim riječima, ni štednja građana u BiH nije osigurana na način kako je to urađeno u drugim zemljama, koje su podstakle ljude na štednju, jer su svjesni da se time dobijaju sredstva za kreditiranje proizvodnje, izvoza, a na drugoj strani omogućava veća potrošnja.

"Potvrdilo se da Centralna banka BiH ima važnu ulogu i ona je sidro u finansijskoj sferi BiH koje u ovom trenutku ne bi trebalo dirati", rekao je Lovrić i dodao da neke značajnije aktivnosti u monetarnoj politici u ovom trenutku ne treba preduzimati.

"Mislim da bi dobit Centralne banke BiH mogla biti plasirana preko investicijskih banaka, a što bi bio simbolički i pozitivan signal prema onima kojima je novac najpotrebniji", rekao je Lovrić.

On je "Nezavisnim" još izjavio da će najveće posljedice svjetske krize kod nas imati metalni sektor, odnosno firme snabdjevači auto-industrije, gdje je već došlo do otpuštanja radnika, a moguća su i nova početkom 2009. godine, te u drvnoj industriji.
"Mi već duže vremena tražimo da se kompanijama u BiH osigura bar onakav položaj kakav imaju kompanije u okruženju. Pogotovo se to odnosi na izvozna preduzeća koja se susreću s najoštrijom konkurencijom iz svijeta, prije svega na tržištu EU. Naše kompanije ulaze u konkurentsku utakmicu sa dosta opterećenja, budući da su ulazne komponente ovdje značajno skuplje nego što je to u susjednim zemljama", rekao je Lovrić.

On je dodao da je potrebno smanjiti carine za repromaterijale koje BiH nema, ukinuti carine za opremu koju ne proizvodimo i drugo.

"Osim toga, preskupa je javna uprava, kamatne stope su često veće nego u zemljama okruženja, a sve to ulazi u cijenu koštanja. Izvoznike treba rasteretiti, jer bez jačanja izvoza BiH nema mogućnosti da preživi ovu situaciju", rekao je Lovrić.

Govoreći o otpuštanju radnika u privatnim kompanijama kao opravdanju usljed svjetske ekonomske krize, on je rekao da tu država treba da interveniše sa svojim fondovima, koji će pokriti trenutne ili kratkoročne probleme.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE