• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuvajćani će preuzeti i Rafineriju u Brodu?

Autor mondo.ba

Kuvajtski šeici uveliko planiraju da od Rusa preuzmu Rafineriju nafte Brod, saznaje ATV iz izvora bliskih diplomatskom predstavništvu Bosne i Hercegovine u Kuvajtu.

Petar Đokić kaže da će dobru volju Kuvajćana predstaviti onima koji to treba da čuju.

“Mi narednih dana ćemo imati sastanke sa predstavnicima Optima grupe i cijelog tog naftnog sektora u Republici Srpskoj i iskoristiću priliku da govorim o ovoj temi i o takvoj jednoj ideji koja se javila iz Kuvajta”, rekao je ministar Đokić.

U Kuvajtu sa velikom pažnjom prate sve glasnije priče o povlačenju Rusa iz naftnog sektora Srpske. Iz igre izlaze navodno zbog neisplativosti posla sa Rafinerijom, ali i gubitaka koji se gomilaju iz godine u godinu.

Banjalučki ekonomista Zoran Pavlović kaže da ovo nije prvi put da Kuvajćani mjerkaju postrojenja u Brodu. Vlasnik jedne švedske rafinerije je Kuvajćanin i svojevremeno je u Banjaluku dolazio na pregovore. A oni zapnu, tvrdi Pavlović, uglavnom oko transporta.

“Svaki novi investitor kada riješi to pitanje riješiti na koji način će dopremiti sirovu naftu do rafinerije, on će riješiti pitanje i otkloniti najveći problem koji postoji trenutno u radu Rafinerije”, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Sredinom prošle godine, ruski investitori krenuli su sa rasprodajom nekretnina: od poslovnih zgrada i hala, do hotela, kancelarija, stanova i kuća koje su u vlasništvu privatizovanog lanca benzinskih pumpi. Oglasi za prodaju zapravo su pokrenuli lavinu priča oko eventualnog odlaska Rusa iz rafinerije, što je najvjerovatnije i privuklo kuvajtske šeike. U “Nestro grupi” kažu da nema govora o promjeni vlasničke strukture.

Iako tvrde da su planovi razvojni i dugoročno-strateški finansijski izvještaji rafinerije pokazuju da posao i ne ide baš najbolje. Za devet mjeseci prošle godine Rafinerija je u minusu devet miliona maraka – ali je to bolji rezultat od 27 miliona maraka gubitka u istom periodu 2014. godine. Isto tako, vidljivo je da Rafinerija smanjuje broj radnika, pa ih je na spisku 155 manje nego pretprošle godine, odnosno – svaki šesti ne radi.

Dok se Rusi ne odluče, kuvajtski planovi oko preuzimanja Rafinerije za sada ostaju bez realizacije. Konkretnu ponudu mogao bi da donese emir lično. Kuvajtski vođa najavio je posjetu Bosni i Hercegovini u martu ili aprilu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE