• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Daba za MONDO: Sačuvati legende od zaborava

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

U banjalučkom hotelu "Bosna" predstavljene su dvije knjige autora Žarka Dapčevića - Dabe, "Pod crveno-belim obručima" i "Priče o jugoslovenskoj košarci 1945-1991". Popričali smo sa autorom ovih sjajnih izdanja.

 Daba za MONDO: Sačuvati legende od zaborava Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Jedan od najvjernijih navijača Crvene zvezde Žarko Dapčević, popularni Daba napisao je monografiju o voljenom klubu, koja je danas predstavljena u banjalučkom hotelu "Bosna".

Osim ove, posjetiocima prikazani i detalji o knjizi o jugoslovenskoj košarci, istog autora.

Knjiga "Pod crveno-belim obručima" je monografija u kojoj je opisan istorijat KK Crvena zvezda, od osnivanja kluba 1945. pa sve do 2014. godine. Autor je nastojao da ovekovječi sve bitne detalje u istoriji kluba sa Malog Kalemegdana.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Nakon petogodišnjeg, intenzivnog rada, monografija je ugledala svjetlost dana. Autor je tokom promociju objasnio težak period kroz koji je prošao, kako bi sakupio sve potrebne informacije.

"Kroz moje ruke prošlo je na hiljade novinskih članaka, knjiga, časopisa i drugih materijala. Godinama sam to sakupljao da objavim ovu knjigu. Ona obuhvata period od 69 godina u kojem su opisani najbitniji događaji od nastanka kluba do danas. U ovoj knjizi možete pročitati kako se on razvijao, šta je osvajao, koji su igrači prolazili kroz njega, zanimljive priče o igračima, rezultate i sl. Opisani su bitniji međunarodni mečevi, osvojene titule, ali i one manje srećnije priče, o spašavanju od ispadanja, prolasku kroz golgotu…", rekao je Daba na početku razgovora za MONDO.

Istorija jednog od najtrofejnijih klubova u bivšoj državi tako će ostati sačuvana od zaborava. U knjizi, koja je napisana sa mnogo ljubavi, poseban dio rezervisan je za navijače crveno-bijelih.

"Želja mi je bila da u tim pričama pokažem i drugu stranu navijanja. Da ne postoji samo ona crno-bijela strana, da su navijači huligani i slično, nego da postoje ljudi koji stvarno vole i prate svoj klub. Tim pričama htjeli smo da animiramo i druge ljude da se druže, putuju i prate Zvezdu", pojasnio je autor.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Osim Zvezdine monografije, Dapčević je predstavio i drugu knjigu, "Priče o jugoslovenskoj košarci 1945-1991", koja je stvarana paralelno sa pričom o KK Crvena zvezda.

"U prvom segmentu predstavljeni su nekadašnji jugoslovenski klubovi, koji su nastupali od 1945. do 1991. godine. To je priča o klubovima koji su na svoj način ostavili trag u košarci nekadašnje Jugoslavije. Ne samo oni koji su osvajali prvenstvo, nego i ostali. Drugi segment posvećen je košarkaškim legendama, iz svih klubova. Bazirao sam se na igračima koji su obilježili određeni period, kako u klubovima, tako i u reprezentaciji. Interesantne košarkaške priče o klubovima, igračima, utakmicama ostavljene su za kraj, odnosno treći segment".

Iako je istakao da nije bio aktivan sportista, Daba je naglasio da mu je sport jedna od najvažnijih stvari u životu.

"Od svih sportova najviše volim košarku. Rastao sam u vrijeme jugoslovenskih asova, Delibašića, Kićanovića, Slavnića, Dalipagića. Od davne 1975. godine i prvenstva Evrope u Beogradu pa na ovamo bio sam u prilici da čujem razne zanimljive priče o našoj košarci. Moj moto je da u životu ne radim ništa što ne volim, tako da sam ove knjige pisao sa velikom ljubavlju. Bilo je mnogo knjiga o svjetskim i evropskim prvenstvima, uspjesima naše košarke, a hvala bogu ima ih dosta, autori su uvijek isticali istorijske činjenice koje su se samo ponavljale. Ja sam htio da prikažem te priče iz drugog ugla", tvrdi Daba.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Dapčević je do sada objavio tri knjige, a u planu su još neke.

SRPSKI LARRY BIRD

Dapčević je tokom promocije emotivno govorio o životu Slobodana Jankovića, legende Crvene zvezde, o kome je pisao u svojoj drugoj knjizi. "To je priča o njegovom potresnom životu. Bio je veliki košarkaš i legenda Zvezde i Jugoslavije. Doživio je tešku povredu igrajući za Panionios u grčkom prvenstvu, kada je glavom udario u konstrukciju koša i polomio vratni pršljen, nakon čega je ostao nepokretan. Tada je krenula njegova borba. Želio sam tom knjigom da ostavim trag o njemu i nadam se da sam u tome uspio", rekao je autor.

"Monografija o Crvenoj zvezdi je moja prva knjiga koju sam napisao. Zatim je uslijedila 'Slobodan Janković - Srpski Larry Bird', pa 'Priče o jugoslovenskoj košarci 1945-1991'. Trenutno prikupljam materijal za moju novu knjigu o Radivoju Koraću, a vjerujem da će ih u budućnosti biti još, zavisno od materijala koji budem imao", poručio je Daba.

Na tome se neće zaustaviti. Kako kaže, košarka je njegov život i nastojaće da objavim što više knjiga.

"Imam energije napretek. Želja mi je da što više toga ostane zapisano, da bi naraštaji koji dolaze mogli da pročitaju o ljudima koji su pronosili slavu jugoslovenske košarke, koja je bila najbolja na svijetu", zaključio je Žarko Dapčević - Daba, autor koji je cijeli svoj život posvetio Crvenoj zvezdi i košarci.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC